Α. Μεϊκόπουλος για την αέρια ρύπανση: Να ανασταλεί τωρα η καύση δευτερογενών καυσίμων

Να μπουν μπροστά οι επιστήμονες πρότεινε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Να αποδεχτεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος την πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για ευρεία σύσκεψη για το θέμα της αέριας ρύπανσης, να ανασταλεί η ΑΕΠΟ του 2014 και να ανασταλεί η καύση δευτερογενών καυσίμων μέχρι η επιστημονική κοινότητα της πόλης και η πολιτική ηγεσία να βρει τη βέλτιστη λύση, πρότεινε στην τοποθέτησή του στην ημερίδα για την αέρια ρύπανση, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε πως οι επιστήμονες πρέπει να μπουν μπροστά καθώς έχουν όλη την επιχειρηματολογία και οι πολιτικοί να ακολουθήσουν την τεχνική λύση. Ο κ. Μεϊκόπουλος σημείωσε πως εδώ και χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση για την αέρια ρύπανση και ανέφερε τέσσερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Πρώτον ότι η αέρια ρύπανση είναι πολυπαραγοντική, ότι ο ορεινός όγκος του Πηλίου περικυκλώνει την πόλη και τα αέρια ρεύματα δεν μπορούν να καθαρίσουν από ρύπους, ανέφερε πως η αέρια ρύπανση είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας μαζί με το κάπνισμα και τη χοληστερίνη που συνδέεται με καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και με καρκίνους και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει δράση στο ζήτημα τώρα κι όχι όταν περάσουν τα χρόνια και βγουν τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα περιμένουμε το συμπέρασμα της μελέτης για να δράσουμε;»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ένα επιστημονικό θέμα καταφέραμε να το μετατρέψουμε σε πολιτικό και σημείωσε πως ενώ κατά τη διάρκεια των ετών ο προβληματισμός στην πόλη για τη ρύπανση διογκώνεται, οι μετρητές μειώνονται.
Συμπλήρωσε δε, πως εάν είχαν αναλάβει δράση οι επιστήμονες, το θέμα θα είχε διευθετηθεί.
Για ακόμη μία φορά επεσήμανε πως οι μετρητές που λειτουργούν σήμερα δεν καταγράφουν διοξίνες και φουράνια, σημειώνοντας πως και τα δευτερογενή καύσιμα, μπορεί να συνδέονται με διοξίνες και φουράνια κι αυτά με τη νοσηρότητα.
Πρότεινε να ανοίξει η κουβέντα για τις βιομηχανίες, σημειώνοντας πως εξαιτίας μίας συγκεκριμένης βιομηχανίας πυροδοτήθηκε η συζήτηση, αναρωτήθηκε ποιος πιστοποιεί και ποιος ελέγχει εάν η ΑΕΠΟ του 2014 εφαρμόζεται στο σύνολό της σε επίπεδο βιομηχανίας στην πόλη, ενώ τόνισε πως η πολιτεία είναι αρμόδια να πιστοποιεί βάζοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο κάδρο και την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος.
«Θα πρέπει να αποδεχτεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος την πρόσκληση του ΙΣΜ, να γίνει αναστολή ΑΕΠΟ του 2014 και αναστολή καύσης δευτερογενών καυσίμων μέχρι η επιστημονική κοινότητα της πόλης και η πολιτική ηγεσία βρει τη βέλτιστη λύση. Οι επιστήμονες να μπουν μπροστά, έχουν όλη την επιχειρηματολογία και οι πολιτικοί να ακολουθήσουν την τεχνική λύση», είπε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.