Μπέος για ΑΓΕΤ: Να καίει φυσικό αέριο (2018) Να καίει το δικό μας rdf που είναι καλύτερο (2020) (video)

«Περίπατο» πήγαν το ψήφισμα που είχε εκδώσει τον Μάρτιο 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο και τα όσα έλεγε ο δήμαρχος

Τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η Δημοτική Αρχή Βόλου στο θέμα των απορριμματογενών καυσίμων rdf/srf φέρνει στο προσκήνιο η «Μαγνησία» καθώς με πρότασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2018, ο Δήμαρχος Βόλου είχε ζητήσει την έγκριση ψηφίσματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα προέβλεπε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ζητούσε από την κυβέρνηση τη δια νόμου απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών και κατάλοιπων πετρελαίου από την ΑΓΕΤ και την υποχρεωτική καύση φυσικού αερίου, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και με χειροκροτήματα από την πλευρά της παράταξης του Αχιλλέα Μπέου. Μάλιστα ο κ. Μπέος είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του ο Δήμος Βόλου, με την οικονομική δυνατότητα που έχει, να επιδοτήσει σε ένα ποσοστό τη χρήση φυσικού αερίου από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία. Αναφορικά με τη μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών που θα δημιουργήσει ο Δήμος βόλου, ο κ.Μπέος είχε υποστηρίξει ότι το τι θα παράγει ήταν «ανοιχτό» προς συζήτηση. «Να αποφασίσουμε όποτε θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο, τι θα γίνει αυτό το εργοστάσιο. Τι θα κάνει τα σκουπίδια. Θα τα κάνει rdf, srf, κομποστοποίηση ή ότι άλλο θέλουμε για το συμφέρον της πόλης και των πολιτών; Εδώ είμαστε. Εμείς το έχουμε ανοιχτό, γιατί. Γιατί δεν έχουμε τίποτα υπόγειες διαδρομές. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα απέναντι στον κόσμο.

Στη συνεδρίαση είχαν δώσει το παρών ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, το ΤΕΕ, η Επιτροπή Αγών Πολιτών Βόλου καθώς και εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί ενάντια τόσο στη δημιουργία μονάδας παραγωγής srf από τον Δήμο Βόλου, όσο και κατά της καύσης του από την ΑΓΕΤ. Την επόμενη μέρα μάλιστα έγινε συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ με απορριμματοφόρα του Δήμου Βόλου και με την παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής και πολιτών. Εκεί ο κ. Μπέος παρέδωσε σε στελέχη της ΑΓΕΤ Ηρακλής το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι «εμείς από την πλευρά μας θα ασκήσουμε τέτοιες πιέσεις ώστε να ακουστούμε ότι εδώ στο Βόλο είμαστε αντίθετοι με την καύση σκουπιδιών. Σε ποιο επίπεδο η ΑΓΕΤ και η διοίκησή της θα ακούσει το αίτημα των πολιτών και του Δήμου βόλου και σε ποιο επίπεδο η κεντρική εξουσία και ο αρμόδιος υπουργός θα μπορέσει να τροποποιήσει το νόμο θα το δούμε πολύ σύντομα. Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ζητάμε από ανιδιοτελείς φορείς και πολίτες να ακολουθήσουμε από κοινού, δεν υπάρχει εδώ ούτε εγωισμός, ούτε ποιος είναι μπροστά. Σίγουρα η Δημοτική Αρχή θα πάει μπροστά και όλοι ακολουθάμε». Είχε μάλιστα θέσει προ των ευθυνών τους, τους Βουλευτές Μαγνησίας και τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν το δίκαιο, όπως το χαρακτήρισε, αίτημα της πόλης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υπό αστυνομική προστασία η Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου αναίρεσε όλα τα παραπάνω καθώς προχωρά κανονικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα παράγει srf το οποίο θα διοχετεύει προς καύση στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. «Δεν είναι καλύτερα, αυτά τα σκουπίδια… να μην είναι φερτά από την Ιταλία, τη Ρωσία, την Κίνα… από το εμείς εδώ στην πόλη μας, να κατασκευάσουμε και να ξέρουμε τι στέλνουμε για καύση; Αν αυτό είναι επιτρεπτό, αν είναι στα όρια, τι περιέχει; Να το ελέγχουμε εμείς, αφού η μονάδα αυτή θα είναι του Δήμου Βόλου;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπέος και απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της ΛΑΣ είπε «ότι και να κάνετε, τα εναλλακτικά καύσιμα είναι κομμάτι της ζωής μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.