Αδιανόητο! Κοινή είσοδος νηπιαγωγείου στον Βόλο με σπίτι-Σε ακατάλληλα κτήρια οι μαθητές

Ενώ ξεκινούν σήμερα τη νέα σχολική χρονιά

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αυτή τη χρονιά κανονικά και στην ώρα τους και όχι όπως πέρυσι μετά τις αναβολές, που υπήρξαν λόγω Daniel. Οι μαθητές αφήνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και την ξεγνοιασιά τους και επιστρέφουν στα σχολεία τους, τα οποία για ακόμη μία χρονιά, πολλά από αυτά είναι ακατάλληλα, πολλά είναι παλιά, σε ορισμένα το μάθημα γίνεται σε κοντέινερ ή άλλα σχολεία στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια ή και παλιά καταστήματα…

 

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Η φράση κάθε πέρυσι και καλύτερα αντικατοπτρίζει ίσως την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης στη Μαγνησία, σε ότι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Για πάνω από δέκα χρόνια δεν έχει μπει ούτε ένα τούβλο για να ανεγερθεί νέο σχολείο, ενώ μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα και παλιά κτήρια, με τους εκπαιδευτικούς πολλές φορές να αφιερώνουν και από τον προσωπικό τους χρόνο για να ομορφύνουν και να καλλωπίσουν τους χώρους.

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό στη Ν. Ιωνία, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης
θα κάνουν και πάλι μάθημα σε κοντέινερ

Σε μισθωμένα κτήρια το 12% των σχολείων της πρωτοβάθμιας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε θέμα κτηριακών εγκαταστάσεων έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολο Μούσιο από τα 117 της Μαγνησίας τα 11 είναι σε μισθωμένα κτήρια, δηλαδή το 12%. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, τα 73 βρίσκονται στον Δήμο Βόλου και από αυτά τα δέκα είναι σε μισθωμένα κτήρια, δηλαδή το 15%.

«Υπάρχει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα κυρίως στην προσχολική εκπαίδευση. Τα μισθωμένα νηπιαγωγεία είναι ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία στρατηγική για διέξοδο στο αδιέξοδο αυτό που υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.

 

Η αυλόπορτα του σχολείου είναι κοινή με κατοικία…

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαθητές που, όπως στο 27ο Δημοτικό Σχολείο των Αλυκών ή στα 3ο & 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, θα ξεκινήσουν και τη νέα χρονιά σε κοντέινερ, οι μαθητές του 14ου νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας θα κάνουν μάθημα σε παλιό κατάστημα στην οδό Θράκης, σε έναν χώρο χωρίς προαύλιο, ενώ οι μαθητές του 12ου νηπιαγωγείου Βόλου στην οδό Χατζηαργύρη, θα βλέπουν τους ενοίκους οικίας να εισέρχονται στο προαύλιό τους για να μπουν στο σπίτι τους, μιας και η αυλόπορτα, αν και έχει δύο πόρτες, είναι κοινή!

«Θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί η πολιτική. Είναι επιτακτικό ένα εθνικό σχέδιο για τα σχολεία να εκπονηθεί από το Υπουργείο και να υλοποιηθεί μέσω της ΚΤΥΠ. Οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συντήρησης και της κατασκευής σχολικής στέγης, πολλές φορές επικαλούνται έλλειψη πόρων, τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού και πρέπει αυτό να επιλυθεί, αλλάζοντας την πολιτική ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να έχουμε σύγχρονα σχολικά κτήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς», υπογράμμισε ο κ. Μούσιος.

Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν Δημοτικά Σχολεία στη Μαγνησία χωρίς Γυμναστήρια, δεν υπάρχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ενώ επειδή δεν επαρκούν οι αίθουσες για το Ολοήμερο, αίθουσες διδασκαλίας μετατρέπονται σε εστιατόρια, γι’ αυτό και είναι ολοένα και λιγότερα τα παιδιά του Ολοήμερου έως τις 5.

Παλιά τα σχολικά κτήρια στον Βόλο, πολλά από αυτά και ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία

Τα νηπιαγωγεία φαίνεται όμως ότι είναι η «πληγή» της πόλης, με ένα από τα παραδείγματα το 13ο Νηπιαγωγείο Βόλου που φέτος θα φοιτήσουν 29 παιδιά, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων ειδικοτήτων θα φτάσει τους έξι, οι οποίοι θα πρέπει να στριμωχτούν σε αίθουσες μικρές και πλήρως ακατάλληλες. Παρόλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια, εκπαιδευτικοί με πολύ κόπο προσπαθούν να ομορφύνουν τα σπίτι αυτά που νοικιάζονται για να γίνουν σχολεία, για να μην νιώθουν άσχημα οι μικροί μαθητές.

Σε αυτό τον μικρό χώρο, στην αυλή ουσιαστικά του νοικιασμένου σπιτιού θα προαυλίζονται 29 παιδιά του νηπιαγωγείου

 

Το φαινόμενο του σχολείου- καταστήματος συνεχίζεται και στη Νέα Δημητριάδα, με το 21ο νηπιαγωγείο Βόλου όπου το προαύλιο θυμίζει περισσότερο, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών για καλλωπισμό του, αυλή αγροτόσπιτου.

Οικόπεδα ούτε και περιφερειακά

Μείζον ζήτημα για την ανέγερση ενός σχολικού κτηρίου είναι η εύρεση οικοπέδου, που στον Βόλο φαίνεται πως είναι κάτι πολύ δύσκολο, μιας και δέκα χρόνια δεν υπάρχει κανένα νέο σχολικό κτήριο.

Ωστόσο, στη Ν. Ιωνία βρέθηκε οικόπεδο για να ανεγερθεί νέο σχολείο και να στεγαστούν εκεί τα 24ο και 15ο Νηπιαγωγεία Ν. Ιωνίας. Το οικόπεδο ήταν αυτό που παλιά βρίσκονταν το ΑΤ Ν. Ιωνίας. Το κτήριο γκρεμίστηκε και πέντε χρόνια τώρα έχει μείνει έτσι, χωρίς να έχει μπει ούτε θεμέλιο.

 

Αίθουσες μετατρέπονται σε εστιατόρια για να λειτουργήσει το Ολοήμερο

Όμως δεν είναι μόνο στο αστικό κέντρο ότι υπάρχει ζήτημα. Στο Διμήνι το 2ο ΔΣ είναι σε σπίτι, ενώ το ίδιο ισχύει και για το νηπιαγωγείο της Ν. Αγχιάλου όπου στεγάζεται σε ισόγειο σπιτιού. «Ούτε περιφερειακά δηλαδή στο Διμήνι ή τη Ν. Αγχίαλο δεν υπάρχει ένα οικόπεδο για να γίνει ένα σχολείο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μούσιος.

Δεν φτάνουν τα 250εκ. που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ εξήγγειλε ένα κονδύλι 250εκ. ευρώ για τον εξωραϊσμό σχολείων ανά την Ελλάδα. Επαρκεί όμως αυτό το ποσό για την αναβάθμιση των σχολείων μας; «Δεν επαρκούν τα 250 εκ. για τα σχολεία από πρόγραμμα, για το οποίο θα πρέπει να γίνουν πλατφόρμες να δηλωθούν οι εργασίες, ενισχύοντας τη γραφειοκρατία, όταν τις ανάγκες κάθε σχολείο τις γνωρίζουμε ήδη, μιας και κάθε χρόνο οι διευθυντές καταγράφουν προς κάθε αρμόδιο τις ανάγκες των σχολείων τους. Η κατάσταση των σχολείων μας λοιπόν χειροτερεύει κάθε χρόνο, μιας και τα υπάρχοντα σχολικά κτήρια επιβαρύνονται και λύσεις δεν δίνονται», επεσήμανε ο κ. Μούσιος.

Με αυλή αγροτόσπιτου παρά με προαύλιο μοιάζει η αυλή του 21ου νηπιαγωγείου Βόλου

Καλύτερη η εικόνα στη Δευτεροβάθμια- Πάγιο αίτημα η ανέγερση νέων σχολείων

Καλύτερη ωστόσο εικόνα φαίνεται πως επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή. Όμως κι εδώ υπάρχουν «αγκάθια» όπως το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, στο οποίο, παρά τις προ ετών υποσχέσεις του Δημάρχου Βόλου και φέτος οι μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ενώ και το εσωτερικό του σχολείου είναι παλιό και χρειάζεται εκ βάθρων ανακαίνιση.

Μεγάλη αναστάτωση όμως θα προκληθεί φέτος στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι μαθητές θα μετακομίσουν στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, λόγω των εργασιών που γίνονται στο σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας θα κάνουν το απόγευμα μαθήματα, ενώ εργαστήρια θα πραγματοποιούν και σε άλλα σχολεία.

«Θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση και για μαθητές αλλά και για εκπαιδευτικούς. Μας είπαν ότι οι εργασίες θα περατωθούν στο τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αυτό είναι δύσκολο και πιστεύουμε ότι θα πάρει περισσότερο καιρό. Θα είναι δύσκολα αλλά θα πρέπει να πούμε ότι το έργο είναι μεγάλο και σημαντικό που θα γίνει στο σχολείο», είπε η κ. Γιαννουλή.

Η ίδια σημείωσε ότι ως ΕΛΜΕ είναι πάγιο αίτημα η ενίσχυση της σχολικής στέγης, ιδίως στην περιοχή μας που για δέκα χρόνια δεν έχει γίνει κάποιο καινούργιο σχολείο.

Χωρίς προαύλιο το 14ο νηπιαγωγείο στη Ν. Ιωνία

Ξεκινούν τα σχολεία με κενά εκπαιδευτικών- Μείον 40 εκπαιδευτικοί στην παράλληλη στήριξη

Στο μεταξύ εκτός από τα κτήρια πρόβλημα υπάρχει και στο ανθρώπινο δυναμικό, μιας και ανοίγουν τα σχολεία με κενά. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο στην πρωτοβάθμια και στη Β΄περιοχή που είναι τα νησιά τα κενά δασκάλων είναι δέκα, ενώ στα νηπιαγωγεία σε Α΄και Β’ περιοχή είναι πέντε, ενώ υπάρχουν και δέκα κενά ειδικοτήτων. Μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει με τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης, όπου ζητήθηκαν 110-120, ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί. Ωστόσο ήρθαν 70 μόνο εκπαιδευτικοί γι’ αυτό και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού ζητά να γίνει άμεσα β φάση αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά αλλά και να υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών στη διάθεση της Διεύθυνσης για πιο ευέλικτη αναπλήρωση.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά τη μονιμοποίηση 29 νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει τη διετία δοκιμής και αναμένουν εδώ και καιρό να γίνουν μόνιμοι.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.