Αυξάνονται οι αποποιήσεις κληρονομιών λόγω χρεών

Ξεπέρασαν τις 100 το τρίμηνο φέτος, απ’ ότι πέρυσι

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που αποποιούνται κληρονομιές εξαιτίας χρεών στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 380 για το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ την περίοδο προ κρίσης, δεν ξεπερνούσαν τις 50 ετησίως…
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς που κατατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 έφτασαν τις 385, τη στιγμή που το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν 276 και το ίδιο διάστημα του 2016, ήταν 222.
Συμβολαιογραφικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι αποποιήσεις κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια, οφείλονται κυρίως σε τρεις παράγοντες:
Είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο το ενεργητικό μιας κληρονομιάς να είναι μικρότερο από το παθητικό, δηλαδή τα χρέη που την βαρύνουν να είναι μεγαλύτερα από την ίδια την κληρονομιά.
Μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν θέλουν να εμπλακούν με νέους φόρους και δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, από μια κληρονομιά για παράδειγμα ενός ακινήτου.
Τέλος, αποποιήσεις γίνονται, διότι για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς οι κληρονόμοι πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία μπορεί να βαρύνει το ακίνητο, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι τα ακίνητα τα οποία αποποιούνται οι κληρονόμοι τους, περνούν στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, αυτά τα ακίνητα, που νομικά χαρακτηρίζονται ως «αδέσποτα», περνούν στο νέο Υπερταμείο και μπορεί άμεσα η περιουσία του Ελληνικού λαού, να περάσει σε ξένα χέρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.