Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου στο Νοσοκομείο

Ξεπεράσαμε τα όρια της Μονάδας κατά 145%, τονίζει ο διοικητής Μ.Δραμητινός

Δεν θα αφήσουμε κανένα χωρίς τη νοσηλεία που χρειάζεται και θα δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο μας, δεσμεύτηκε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5, ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» Ματθαίος Δραμητινός. Ο κ. Δραμητινός χαρακτήρισε προσωρινό το μέτρο της οικονομίας στις φαρμακευτικές δαπάνες, με την προώθηση νέων κρουσμάτων καρκίνου σε άλλα Νοσοκομεία ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» Ματθαίος Δραμητινός, που επισήμανε ότι ζήτησε σύσκεψη για εσωτερική μετακίνηση των ασθενών σε ιδρύματα της 5ης ΥΠΕ, ενώ έχει ζητήσει οικονομικά αντίμετρα από την Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο, για να αντιμετωπιστεί η αυξητική τάση αντιμετώπισης περιστατικών καρκίνου που υπάρχει στο Νοσοκομείο.

Αυξημένη ζήτηση κατά 30% στο Ογκολογικό

Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, επανέλαβε ότι τους τρεις πρώτους μήνες ξεπεράστηκε κατά πολύ ο αυξημένος φέτος προϋπολογισμός για φαρμακευτικές δαπάνες, λόγω αυξημένης ζήτησης κατά 30% στο Ογκολογικό Τμήμα και υπήρχε άμεσος κίνδυνος να διακοπούν θεραπείες ασθενών και να μείνει το Νοσοκομείο χωρίς φάρμακα, οπότε «αποφασίστηκε σε μια σύσκεψη που έγινε με τους γιατρούς και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να μπει «φρένο» στα νέα περιστατικά».

Όπως εξήγησε, αν και φέτος ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε στα 5,3 εκ. € (σε σχέση με τα 4,9 εκ. € πέρυσι), ενώ περίπου 2,5 εκ. € ήταν οι δαπάνες για τις χημειοθεραπείες. «Κυλώντας το πρώτο τρίμηνο – γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου όλη τη χρονιά – είδαμε μια τεράστια αύξηση του κόστους της θεραπείας, που έρχεται από πέρυσι και δεν είναι τωρινό φαινόμενο», δήλωσε ο διοικητής.

Δύο γιατροί και 400 θεραπείες

Ο κ. Δραμητινός αναφέρθηκε και στις συνθήκες του Ογκολογικού Τμήματος, λέγοντας ότι στην πλάτη των δύο γιατρών και των τεσσάρων νοσηλευτριών, που δουλεύουν νυχθημερόν, έχει μοιραστεί όλο το φορτίο, με αποτέλεσμα το ογκολογικό τμήμα να δουλεύει με το 145% των δυνατοτήτων του, τόσο στους ανθρώπους που μπορεί να εξυπηρετήσει, όσο και στο χρηματικό μπάτζετ στις χημειοθεραπείες.
Όπως εξήγησε, γίνονται 400 χημειοθεραπείες κάθε μήνα και εξυπηρετούνται ισάριθμοι ασθενείς, ποσοστό που ανέρχεται στο 145% των δυνατοτήτων του τμήματος. «Το ανεχόμασταν και το τροφοδοτούσαμε απ’ όλους τους κωδικούς των προϋπολογισμών στο φάρμακο, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο διοικητής.
Σύμφωνα με τον Ματθ. Δραμητινό, ενώ στον καινούργιο αυξημένο προϋπολογισμό, το μερίδιο της χημειοθεραπείας ήταν 215.000 € ανά μήνα, τους πρώτους τρεις μήνες το ποσό αυτό έφτασε στις 280.000 €, δηλαδή αυξήθηκε κατά πολύ το κόστος.

Αύξηση της ζήτησης κατά 30%

Αυτό συνέβη διότι η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου, κυρίως λόγω έξαρσης καρκίνου και του ότι αυξήθηκε το ποσοστό που απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης ρευστότητας και φτώχειας, καθώς εξυπηρετούνται και ανασφάλιστοι.
Ο κ. Δραμητινός τόνισε ότι με τέτοιο μηνιαίο κόστος στα φάρμακα είναι βέβαιο ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μέναμε χωρίς φάρμακα συνολικά και το Νοσοκομείο δεν θα είχε δυνατότητα να αγοράσει ούτε ασπιρίνες και αντιβιοτικά. «Είναι πρακτικά αδύνατον με ένα μήλο να ταΐσεις 150.000 ανθρώπους», υπογράμμισε.
Όπως είπε «επειδή κρίθηκε τελείως αντιανθρωπιστικό και αντιεπιστημονικό να ξεκινήσουμε κάποιες θεραπείες και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, αποφασίστηκε σε μια σύσκεψη που έγινε με τους γιατρούς και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να μπει «φρένο» στα νέα περιστατικά και μέχρι να ευοδωθούν οι παράλληλες ενέργειες που γίνονται».

Ο διοικητής διευκρίνισε ότι επειδή δεν μπορούν να διακοπούν θεραπείες που γίνονται, το Νοσοκομείο να μην αναλαμβάνει νέα περιστατικά, με δεδομένο ότι καλύπτει παραπάνω από τις δυνατότητές του, από ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικά μεγέθη.

Προσωρινό το μέτρο

Ο ίδιος δήλωσε ότι ευελπιστεί αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι προσπάθειες που κάνει επιπλέον να αποδώσουν. Ο κ. Δραμητινός απέδωσε την αύξηση της ζήτησης στο ότι υπάρχει αυξητική τάση του καρκίνου στη Μαγνησία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μελέτη που να αποδεικνύει ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα από άλλες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τη θεραπεία τους σε ιδιωτικά κέντρα. «Ένας από τους λόγους που πάρθηκε αυτό το οδυνηρό μέτρο για αρκετές οικογένειες, είναι για μη διακοπούν θεραπείες και να συνεχίσει το Νοσοκομείο την εύρυθμη λειτουργία του και στους άλλους τομείς», δήλωσε ο διοικητής.

Θα διοχετεύονται εσωτερικά

Ο Ματθαίος Δραμητινός, είπε ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι σποραδικά και η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να βοηθηθούν σε όμορες περιοχές, όπως στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Όπως είπε, η δυνατότητα των κλινικών της Λάρισας αυτή τη στιγμή, είναι δύο Ογκολογικές Κλινικές με πολύ περισσότερους γιατρούς και σαφώς μεγαλύτερο οικονομικό προϋπολογισμό από το Νοσοκομείο Βόλου.

Με βεβαιώσεις του Νοσοκομείου Βόλου, οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν τα έξοδα μετακίνησης από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, όπως γινόταν και γίνεται παντού, ανέφερε. Ο κ. Δραμητινός παραδέχτηκε ότι το παραπάνω δεν είναι η καλύτερη λύση και είπε ότι σχεδιασμός είναι το Νοσοκομείο να μπορεί να καλύψει τα πάντα.

Ζητήθηκαν οικονομικά αντίμετρα

Το θέμα φέρει προς συζήτηση σε σύσκεψη που θα γίνει σύντομα στην 5η ΥΠΕ το Νοσοκομείο Βόλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Νοσοκομείων της Υγειονομικής Περιφέρειας και ο Ματθ. Δραμητινός είπε ότι η προσπάθεια γίνεται για να μπορέσουν να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα των νέων κρουσμάτων καρκίνου μέσα από την ΥΠΕ, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διοχετευτούν σε συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Όπως είπε, αυτή είναι η μια από τις προσωρινές λύσεις που σχεδιάζεται, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση στα αντίμετρα που έχουν ζητηθεί και είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για φαρμακευτικές δαπάνες από την ΥΠΕ και το υπουργείο, ενώ στον Οργανισμό του Νοσοκομείου υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής, ενώ έχει εγκριθεί η θέση και τρίτου ογκολόγου γιατρού προς το τέλος της χρονιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.