Αυξημένη 20% η χρηματοδότηση στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα νέα τμήματα που δημιουργούνται θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό του 2019

Από τη δέσμευση ότι η χρηματοδότηση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αυξηθεί κατά 20% συνοδεύτηκε το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που πήρε σάρκα και οστά με την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης και μετά τη δημοσίευση του ν/σ στο ΦΕΚ θα τρέξουν οι διαδικασίες ώστε τα νέα τμήματα που δημιουργούνται να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό του 2019.
Σε δήλωσή του ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης, τόνισε ότι η διαδικασία μετάβασης στο νέο Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε μετά από 18 μήνες και μετά από διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συγκλίσεις, αποκλίσεις.
«Η κατάληξη ήταν να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστήμιο με νέα δομή, το οποίο είναι διπλάσιο από το προηγούμενο, με νέες απαιτήσεις και νέα προβλήματα που καλούνται να λύσουν για να μπορέσουν να δώσουν στην Θεσσαλία και στην χώρα ένα ίδρυμα, το οποίο θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες και των νέων ανθρώπων για να έχουν πρόσβαση σε μια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα είναι αξιοπρεπής, ολοκληρωμένη και να τους δώσει πρόσβαση σε εργασία, γνώση και παιδεία. Τα παλιά τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας καταργούνται και στη θέση τους τα νέα τμήματα, θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου», επισήμανε.

Συμβούλιο μετάβασης

Ο πρύτανης εξήγησε ότι δημιουργείται ένα συμβούλιο μετάβασης που θα αποτελείται από τρία μέλη του γενικού τμήματος της Λαμίας και τρία μέλη του γενικού τμήματος της Λάρισας, στο οποίο θα προεδρεύει ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Γιάννης Θεοδωράκης και το συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο ώστε να επιλύει, να οργανώνει και να προχωρήσει σε ότι έχει να κάνει με τις σπουδές των φοιτητών των τμημάτων των ΤΕΙ που καταργούνται.
Το συμβούλιο θα λειτουργεί για τα επόμενα τουλάχιστον έξι χρόνια, ενώ η σύγκλητος του ιδρύματος θα ορίσει πενταμελείς επιτροπές που θα αποτελέσουν τις προσωρινές Γενικές Συνελεύσεις των νέων τμημάτων που δημιουργούνται και αυτές οι συνελεύσεις με τη βοήθεια επιτροπών και από τα ΤΕΙ θα προσπαθήσουν να συνθέσουν νέα προγράμματα σπουδών τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα μέσα σε ένα τρίμηνο από την υπογραφή του ΦΕΚ.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσουν οι μετακινήσεις των μελών του διδακτικού προσωπικού των πρώην ΤΕΙ από τα γενικά τμήματα στα νέα ή στα υπάρχοντα, για να γίνει κατορθωτό τα τμήματα αυτά να εγγραφούν στο μηχανογραφικό του 2019. Αναφορικά με την κατάρτιση των καθηγητών που δίδασκαν μέχρι τώρα στα ΤΕΙ, ο πρύτανης επισήμανε πως υπάρχουν επιτροπές που θα προχωρήσουν σε ένα είδος αξιολόγησης.

Το γνωστικό υπόβαθρο των διδασκόντων

Για το γνωστικό υπόβαθρο των καθηγητών που διδάσκουν τα ΤΕΙ που καταργούνται, ο πρύτανης ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι έχουν ήδη κριθεί από επιτροπές και εκλεκτορικά στα οποία συμμετείχαν και καθηγητές του Π.Θ.
“Το να λέμε για κάποιον ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις χωρίς να ξέρουμε και χωρίς να έχουμε ελέγξει το βιογραφικό του, είναι λίγο άτοπο και άστοχο. Εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι αξιόλογοι. Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο ρόλος των ΤΕΙ δεν ήταν αυτός μέχρι τώρα όπως των ΑΕΙ, υπήρχαν άλλα καθήκοντα και δραστηριότητες.
Δε μπορούμε να απαιτούμε από ανθρώπους που μέχρι τώρα είχαν άλλες δράσεις να έχουνε τα δεδομένα που διαθέτει ένας πανεπιστημιακός που δουλεύει για χρόνια σ’ ένα ίδρυμα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι είναι ικανοί να διδάξουν σε αξιοπρεπές επίπεδο, να παρακολουθήσουν και να δώσουν διπλωματικές εργασίες, να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Τώρα αν κάποιων το ερευνητικό τους έργο δεν προσιδιάζει στα διεθνή στάνταρτς θα το δούμε στον έλεγχο των βιογραφικών τους”, επισήμανε ο κ. Μαμούρης.
Αύξηση 20% της χρηματοδότησης
Για τη χρηματοδότηση του Π.Θ. ο κ. Μαμούρης διευκρίνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα διατεθούν οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων που συγχωνεύτηκαν και επιπλέον θα δοθεί ένα 20%. Ήδη το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε, μέσα στο 2018 έδωσε ποσό της τάξης των 700.000 € στον τακτικό προϋπολογισμό για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταπεξέλθει σε επείγουσες ανάγκες. Τα χρήματα αυτά εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2018, και θα διατεθούν για το 2019.
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε στη Βουλή, πως επιπλέον 600.000 € θα δοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και στη συνέχεια μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από αδιάθετα κονδύλια που θα προσφερθούν σε πανεπιστήμια που συμμετείχαν στη διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Επιπλέον θέσεις μελών ΔΕΠ

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, θα δημιουργηθούν 65 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, επιπλέον της κανονικής κατανομής που δικαιούται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τις θέσεις που θα μοιραστούν το 2019.
Σημειώνεται πως το 2018 και το 2017 το υπουργείο ενέκρινε 20 θέσεις νέων μελών ΔΕΠ, και έτσι το 2019 θα υπάρξουν περίπου 85-90 θέσεις πανεπιστημιακών.
Ο πρύτανης είπε, ότι πρόκειται για έναν καλό αριθμό νέων μελών ΔΕΠ, αλλά ακόμα είναι άγνωστο εάν θα φτάσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του πανεπιστημίου, καθώς παρουσιάζονται αρκετές ελλείψεις και στα ήδη υπάρχοντα τμήματα του ιδρύματος.
“Υπάρχουν τμήματα τα οποία αποδεκατίζονται σιγά σιγά από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς επίκεινται συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις μελών ΔΕΠ. Εδώ και επτά χρόνια δεν είχε γίνει κάποια πρόσληψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα.
Το ίδρυμα λειτουργεί στα «κόκκινα» από την ημέρα που δημιουργήθηκε και είμαι περήφανος γιατί παρόλες αυτές τις συνθήκες βρέθηκε να είναι στα καλύτερα της Ελλάδος και να καταλαμβάνει μια καλή θέση στο διεθνές στερέωμα και σύντομο χρονικό διάστημα θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς που συνεπάγεται αυτή η συγχώνευση” κατέληξε ο κ. Μαμούρης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.