Αγανάκτηση φοιτητικών συλλόγων για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πραγματοποίησαν κινητοποίηση σήμερα στα γραφεία της πρυτανείας του Ιδρύματος

Κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησαν σήμερα πρόεδροι και μέλη φοιτητικών συλλόγων τμημάτων του Ιδρύματος από τον Βόλο και τη Λάρισα, ζητώντας να λάβουν διαβεβαιώσεις από τον πρύτανη, Χαράλαμπο Μπιλλίνη για τη λύση των πολλών και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, όπως είναι η μη λειτουργία της Βιβλιοθήκης στον Βόλο, η κακή κτηριακή κατάσταση τόσο στο Παπαστράτου, όσο και στη Λάρισα.

Παράλληλα έθεσαν και το θέμα της απουσίας καθηγητών στο Τμήμα Γλωσσικών Σπουδών, στον Βόλο, καθώς έναν μήνα μετά από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα μαθήματα στο τμήμα, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν πως η ευθύνη για το πρόβλημα έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ προέδρου του Τμήματος και Πρυτανείας.

Οι φοιτητές στάθηκαν και στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο κτήριο Παπαστράτου, καθώς όπως υποστήριξαν, εξακολουθεί να μην λειτουργεί το αμφιθέατρο “Κορδάτος”, ενώ την περασμένη εβδομάδα κομμάτια από ψευδοροφή έπεσαν σε φοιτητή προκαλώντας του φόβο.

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές ανέβηκαν στα γραφεία της πρυτανείας προκειμένου να συναντηθούν με τον πρύτανη, ο οποίος μέσω αντιπρύτανη Οικονομικών, ζήτησε να συναντηθεί με τετραμελή αντιπροσωπεία τους στο γραφείο του, προκαλώντας την αγανάκτηση των φοιτητών οι οποίοι ήθελαν να μιλήσουν όλοι οι πρόεδροι μαζί του.

Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Μαρία Ρουχά, τόνισε ότι τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια για τους φοιτητές και έχουν να κάνουν με την πλήρη εγκατάλειψη των σπουδών τους, με τη λογική κόστους – οφέλους που εφαρμόζεται στο πανεπιστήμιο, την ώρα που στο Τμήμα δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στο τέταρτο έτος, λόγω τρομερών ελλείψεων σε καθηγητές.

Ειδικότερα λείπουν καθηγητές για τις ξένες γλώσσες και για τη μετάφραση. “Δεν γίνεται έναν μήνα μετά να μην έχει βγει ωρολόγιο πρόγραμμα, με τον ένα να πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Διάβασα την ανακοίνωση του κ. Μπιλλίνη ότι δεν γνώριζε, αλλά δεν γίνεται να είσαι πρύτανης και να μην γνωρίζεις τι συμβαίνει. Ο πρόεδρος του Τμήματος μας λέει ότι ζητάει πιστώσεις και πως αυτό αποτελεί ευθύνη της συγκλήτου, αλλά κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση, γιατί δεν γίνεται να είναι έναν χρόνο κλειστή η Βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο να είναι κλειστό λόγω των πλημμυρών μετά από έναν χρόνο, το αμφιθέατρο Σαράτση να αντιμετωπίζει προβλήματα με το πάτωμα. Ζητήματα με τα κτήρια, καθώς πριν μια εβδομάδα έπεσε κομμάτι από την ψευδοροφή στο κεφάλι φοιτητή, όταν περπατούσε σε διάδρομο του κτηρίου Παπαστράτος” υπογράμμισε χαρακτηριστικά. η κ. Ρουχά πρόσθεσε πως το τμήμα της δεν διαθέτει επαγγελματικά δικαιώματα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, ενώ σημειώνει ότι οι τεταρτοετείς δεν πάνε καν στο πανεπιστήμιο, γιατί δεν πραγματοποιούνται μαθήματα, λόγω της απουσίας καθηγητών.

Εκτιμά πως δεν υπάρχει πρόθεση να στελεχωθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό οι ξένες γλώσσες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βγει προκήρυξη για την πρόσληψή τους. Εδώ και έναν χρόνο, δεν διδάσκονται ιαπωνικά, κινεζικά, και στα αραβικά αναμένουν καθηγήτρια χωρίς να μπορούν να το δηλώσουν. Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρύτανη Χαρ. Μπιλλίνη ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι κέντρο ξένων γλωσσών η φοιτήτρια, σημείωσε πως δεν γίνεται ενώ κάνουν κάποια μαθήματα να μην λαμβάνουν κάποια πιστοποίηση. “Κάνουμε κόπο, εγώ αναγκάζομαι να πάω σε φροντιστήριο γιατί θέλω να πάρω πτυχίο στα αραβικά” κατέληξε η κ. Ρουχά. Τονίζεται ότι τη Δευτέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι του Βόλου θα κάνουν συλλαλητήριο με συγκέντρωση στον Θόλο του Παπαστράτου στη 1 το μεσημέρι.

Ένα μέλος ΔΕΠ για 33 φοιτητές

Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα, Νίκος Βελιώτης, έκανε λόγο για κοινά προβλήματα των φοιτητών, με τον υπεύθυνο να ακούει στο όνομα υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και τη μετατροπή του σε πανεπιστήμιο – επιχείρηση πώλησης πτυχίων. Όπως είπε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχει μόλις ένα μέλος ΔΕΠ για 33 συνολικά φοιτητές, παρατηρούνται προβλήματα στέγασης στις εστίες και σε κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σχολής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Λάρισα, όπου οι φοιτητές δεν διαθέτουν κτήριο για να κάνουν τα μαθήματά τους. Επίσης και στη Βιοχημεία υπάρχει έλλειψη αμφιθεάτρων, στο ζήτημα της σίτισης αυξάνεται συνεχώς το αντίτιμο και μειώνονται αντίστοιχα οι δικαιούχοι, αλλά και στην εστία της Λάρισας περισσότερα από 50 δωμάτια είναι μη διαθέσιμα λόγω προβλημάτων στη στατικότητά τους. Καταλήγοντας ανέφερε ότι τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία στη 1 το μεσημέρι, για τα ζητήματα των δωρεάν σπουδών και των πτυχίων τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.