Άγγελος Κότιος: Αναγκαία η διαφορετική νησιωτική πολιτική για την Ελλάδα (video)

Έναρξη του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πολεοδομίας Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης

Η ανάγκη διαφοροποιημένης περιφερειακής πολιτικής στη νησιωτική Ελλάδα αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στην έναρξη του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πολεοδομίας Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής και Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς ανέλυσε το θέμα «Προς μία ειδική και διαφοροποιημένη περιφερειακή πολιτική για την ανάπτυξη του νησιωτικού και θαλάσσιου χώρου», τονίζοντας ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και η ΕΕ προβλέπει την ειδική χάραξη πολιτικής για τη νησιωτική χώρα, ωστόσο το κράτος διαχρονικά έχει γυρίσει την πλάτη στην ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών μας, μη λαμβάνοντας ειδικές πολιτικές.

Ο κ. Κότιος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των νησιών, στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και τόνισε την έλλειψη στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας τους, του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξής τους, παρά το γεγονός ότι το 19% της ελληνικής επιφάνειας είναι νησιά, το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι νησιωτικός και τα νησιά προσφέρουν το 25% στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος επί 14 έτη βρίσκονταν στα ηνία του Τμήματος Χωροταξίας του ΠΘ, αναφέρθηκε διεξοδικά στην γαλάζια οικονομία, που περιλαμβάνει τον νησιωτικό, θαλάσσιο και παράκτιο χώρο και στις ελλείψεις οργάνωσης μιας ειδικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

“Πρέπει να ξαναδούμε την νησιωτική ανάπτυξη ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κότιος υπογραμμίζοντας τα κενά που υπάρχουν τόσο στις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, στην επιχειρηματικότητα, ακόμη και στην ακτοπλοΐα, σημαντική όχι μόνο για τη μεταφορά επιβατών, αλλά κυρίως αγαθών για τους νησιώτες.

Σημείωσε τέλος και την έλλειψη διαβούλευσης στην Ελλάδα για έναν νέο, χωρικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό και έκανε λόγο για ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ που σχεδιάζονται στην προκειμένη περίπτωση για τα νησιά, χωρίς σωστό προσανατολισμό.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο Συνέδριο, καθώς υπηρέτησε επί 14 χρόνια το Τμήμα, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως το Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “παράγει” αποφοίτους “πολυεργαλεία”, όπως τους χαρακτήρισε που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στην περιφερειακή, δημόσια και κεντρική διοίκηση.

Υποστήριξε πως το Τμήμα Χωροταξίας είναι από μόνο του ένα Πανεπιστήμιο, καθώς δεν είναι μονοδιάστατο και εξήρε την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του.

Κατά τη διάρκεια έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου, χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρύτανης του ΠΘ κ. Ζήσης Μαμούρης τονίζοντας πως το Συνέδριο που έχει καταστεί πλέον θεσμό έρχεται να δώσει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση όσων έρχονται σε μια διαταραγμένη περίοδο, με τεράστιες γεωπολιτικές αναταράξεις, με τα προβλήματα που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας που ακόμη τα αποτέλεσμά της φανερώνονται.

Χαιρετισμό απεύθυναν και οι κ.κ. Γιώργος Σταμούλης, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΘ, Μάριος Χαϊνταρλής, Πρόεδρος ΤΜΧΠΠΑ,  Δημήτρης Μπανούσης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος, Πράσινο Ταμείο και Νάνσυ Καπούλα, Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας. 

Σημειώνεται πως στο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν 37 Συνεδρίες και 220 εισηγήσεις από 307 εισηγητές.

Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗ. Μέσω της ιστοσελίδας https://magnesianews.gr/ πρόκειται να μεταδοθούν ζωντανά (livestreaming) οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Εκδήλωση ΣΕΜΠΧΠΑ (ΣΑ 1/10, 15:00 – 17:00)

Ομιλία Καθηγήτριας Μαριάννας Σιγάλα (ΣΑ 1/10, 18:45 – 19:30)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.