Άγγελος Συρίγος από Βόλο: Οι διαφορές θα πάψουν να εκφράζονται μόνο εφόσον υπάρξουν λύσεις

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Ημερίδα με θέμα «Η εύθραυστη ισορροπία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκλήσεις, ευκαιρίες και κίνδυνοι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», διοργάνωσαν σήμερα στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας.
Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής εξωτερικής πολιτικής Άγγελος Συρίγος, που η ομιλία του αφορούσε «από τα Ίμια στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου», ανέφερε ότι μόνο ως ξεκομμένα από την διεθνή συγκυρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τα Ελληνοτουρκικά θέματα, ειδικά με μία Τουρκία που κινείται συνεχώς».
Ο κ. Συρίγος, αναφέρθηκε στη νηνεμία που χαρακτηρίζει στην παρούσα περίοδο τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά μίλησε και για τις τουρκικές navtex και notam που δεν δείχνουν ένταση, δείχνουν ωστόσο πως οι διαφορές παραμένουν και η Άγκυρα δεν θα σταματήσει να τις εκφράζει λόγω του καλού κλίματος- ενός κλίματος που πρώτη φορά εκδηλώνεται σε σχέση με την Ελλάδα από το 1974- κάτι που κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί.
Αυτές οι διαφορές και οι θέσεις θα πάψουν να εκφράζονται μόνο εφόσον υπάρξουν λύσεις.
«Η βασική στρατηγική της Τουρκίας είναι πάνω στο τραπέζι» δήλωσε ο κ. Συρίγος και αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές που σταθερά παίζουν κρίσιμο ρόλο, τόνισε πως ο Ερντογάν θα προσαρμοστεί στα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ακόμη: οι Πολύκαρπος Αδαμίδης καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων και Προμηθειών στην ΣΣΕ με θέμα «Η αρχή της μέσης γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας», Κων. Αντωνόπουλος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στο Αιγαίο και “casus belli” για την Τουρκία», Μιλτ. Σαρηγιαννίδης αν. καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ «η ανυπόστατη υποχρέωση αποστρατικοποίησης νησιών στο Αιγαίο» .
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Γεώργιος Μπουρτζής δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Χρήστος Στρατηγόπουλος δικηγόρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.