Αγκομαχά το ΕΣΥ- Στα ύψη εισαγωγές και διασωληνωμένοι

φωτο αρχειου
«Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

Δεν έχει τέλος η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής με τους διασωληνωμένους χτες να φτάνουν το προηγούμενο ρεκόρ, δηλαδή τους 755.

Ωστόσο ο αριθμός που πραγματικά προβληματίζει τους ειδικούς είναι των ασθενών με κοροναϊό που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open μέχρι χτες το απόγευμα του Σαββάτου πάνω από 70 ασθενείς περίμεναν να αδειάσει μία κλίνη ΜΕΘ.

Επρόκειτο για αριθμό ρεκόρ, ο οποίος όμως θα μειωνόταν, καθώς το 80% θα μεταφέρονταν μέχρι χτες το βράδυ σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα υψηλά εξακολουθούν να είναι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, με την κατάσταση στην Αττική να είναι εκτός ελέγχου και τη Θεσσαλονίκη να βαδίζει στα χνάρια του Νοεμβρίου.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.232 νέα κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα μισά για ακόμα μια μέρα εντοπίστηκαν στην Αττική.Σημειώνεται ότι έγιναν 62.121 τεστ κοροναϊού, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 5,2%, αρκετά πάνω από το όριο του 4%.

Επίσης την Παρασκευή έγιναν 449 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ 429 συμπολίτες μας έλαβαν εξιτήριο λόγω ίασης.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid φτάνει το 85,6%, ενώ η κάλυψη απλών κλινών στη χώρα το 54,87%.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς πάντως είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, οι οποίοι δεν λένε να πέσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, εκτός από τους διασωληνωμένους που ανέρχονται σε 755, καταγράφηκαν ακόμα 70 θάνατοι. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 449 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας.

«Φλέγονται» Αττική, Θεσσαλονίκη
Όπως κάθε μέρα, έτσι και το Σάββατο, η Αττική κατέκτησε τη «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων συγκεντρώνοντας τα μισά κρούσματα από τα συνολικά της χώρας. Ακολουθεί σταθερά η Θεσσαλονίκη, στην οποία την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται «έκρηξη» κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Το ίδιο ισχύει σε Αχαΐα και Κοζάνη, τις οποίες επίσης «περικυκλώνει» η φονική πανδημία.

Συγκεκριμένα στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1.525 νέα κρούσματα, ενώ στη συμπρωτεύουσα 383. Ακόμα, στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 108 κρούσματα και ένα λιγότερα, δηλαδή 107 στην Κοζάνη. Μια ανάσα από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρέθηκε το Σάββατο η Λάρισα, με 83 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Την ίδια ώρα όπως προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, η τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 παραμένει αυξητική και παραπέμπει σε επίπεδα αντίστοιχα των ημερών του περασμένου Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν προηγηθεί της κορύφωσης εκείνου του κύματος της πανδημίας.

Σαρώνει τη Θεσσαλονίκη η βρετανική μετάλλαξη
Μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Καπραβέλος : «Δεν γίνεται καλή διαχείριση των κρουσμάτων – Λάθος η άρση των μέτρων»
«Το ‘Παπανικολάου’ είναι βαρόμετρο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε στο Mega ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι την Παρασκευή το προσωπικό του νοσοκομείου αντιμετώπισε τη δυσκολότερη εφημερία από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι προσελεύσεις πλησίασαν τις 100 και οι εισαγωγές τις 50.

«Ξύπνησε λίγο μνήμες Νοεμβρίου, όμως είμαστε πολύ μακριά και οπωσδήποτε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη απ’ ότι είναι η κατάσταση στην Αθήνα» ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμα είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών –απλών και ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι επιβαρυμένη η κατάσταση, γιατί το τρίτο κύμα πλέον μεταφράζεται σε αύξηση των εισαγωγών, σε μεγάλη πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας», προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της Αθήνας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. «Δεν θυμίζει τον εφιάλτη του δεύτερου κύματος, είναι ηπιότερο το δεύτερο κύμα στη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε.Έρχεται άνοδος κρουσμάτων – Η πρόβλεψη Τζανάκη
Την ώρα, λοιπόν, που η επιδημιολογική κατάσταση είναι άσχημη, από χθες Σάββατο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις (μόνο τα Σαββατοκύριακα), ενώ από Δευτέρα αναμένεται να ξανανοίξει το λιανεμπόριο (εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη).

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι το «άνοιγμα» που επιχειρείται, αποφασίστηκε ώστε να μπορέσει να κινηθεί λίγο η αγορά, δίνοντας και μια νότα αποσυμπίεσης στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, αναπόφευκτα η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει άνοδο των κρουσμάτων, σε συνδυασμό μάλιστα με τα self test.

Τα πραγματικά κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι 9.000 επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN για το τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας.Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κορύφωση του τρίτου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος κ.α. «Ετσι η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια», είπε.

Επίσης, προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10 – 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πλέον με τα self tests αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα. «Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ. «Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα», τόνισε.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ανέφερε πως η πρόβλεψή είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τον ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.