Αιμοδότες Μαγνησίας: «Πάντα υπάρχει ανάγκη για αίμα»

«Ο στόχος προσέλκυσης νέων ηλικιακά εθελοντών, αρχίζει και πετυχαίνει», σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της «Αλληλεγγύης»

Τη διαχρονική και άμεση ανάγκη για αίμα που θα προσφερθεί στον συνάνθρωπο που το χρειάζεται , τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Αλληλεγγύη», κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης, αναφερόμενος ειδικά στην θερινή περίοδο, όπου οι ανάγκες αυξάνονται. Ο ίδιος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή με αφορμή την επερχόμενη μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στην παραλία του Βόλου στις 14 Ιουνίου, τόνισε ότι δράττουν κάθε ευκαιρία διοργάνωσης και πραγματοποίησης εθελοντικής αιμοδοσίας, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών.
Ο κ. Γελαγώτης σχετικά με την επάρκεια των ποσοτήτων, εξαρχής τόνισε ότι πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για αίμα για όλες τις ομάδες, καθώς «δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι τη μια ημέρα μπορεί το ψυγείο να είναι γεμάτο από φιάλες αίματος και την επόμενη να είναι άδειο, λόγω των πολλών περιστατικών. «Πρέπει πάντα να είμαστε στις επάλξεις και πάντα να προσπαθούμε να κρατάμε τα ψυγεία γεμάτα», τόνισε ο κ. Γελαγώτης.
Σημείωσε ότι οι αιμοδοσίες του τελευταίου διαστήματος και οι εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της πόλης και σε νησιά παρείχαν αρκετές ποσότητες αίματος, έτσι ώστε αυτή την περίοδο υπάρχει επάρκεια, τονίζοντας, βέβαια, για ακόμα μια φορά ότι ποτέ δεν είναι αρκετές οι φιάλες. Πρόσθεσε δε ότι το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που χρειάζεται διαχρονικά να υπάρχει επάρκεια αίματος, καθώς, όπως εξήγησε, γίνονται πολλά ατυχήματα και οι εθελοντές αιμοδότες φεύγουν για διακοπές, οπότε δεν προβαίνουν σε αιμοδοσία.

Στόχος τα νέα παιδιά
να γίνουν αιμοδότες

Οι εθελοντές που προσφέρουν αίμα κινούνται, ως επί το πλείστον, στο ηλικιακό φάσμα των 40 και άνω, με στόχο, όπως εξηγεί ο κ. Γελαγώτης, αυτό το ηλικιακό φάσμα να μετακινηθεί και σε νεότερους ανθρώπους. Μάλιστα, για την επίτευξη αυτού του στόχου πολλές αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες της περιοχής μας.
«Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε το ερέθισμα στα παιδιά να ξεκινήσουν να συμμετέχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες», δήλωσε ο κ. Γελαγώτης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος αρχίζει και πετυχαίνει, καθώς είναι πολλά τα παιδιά που ανταποκρίνονται και κυρίως τα μεγαλύτερα, όπως σημείωσε.
Σχετικά με την ευαισθητοποίηση των παιδιών προς την εθελοντική αιμοδοσία ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι πρέπει να επέλθει αλλαγή και στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, με αναφορές στην εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και στις άλλες αλληλέγγυες δραστηριότητες.

«Να ξεκινήσει και το Πανεπιστήμιο
να διοργανώνει αιμοδοσίες»

Προέτρεψε δε να ξεκινήσει και το Πανεπιστήμιο να διοργανώνει και να πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες, σε συνδυασμό με τα σχολεία, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αυτά που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά και θα αποτελέσουν το παράδειγμα προς αυτά.
Ο κ. Γελαγώτης σημείωσε ότι εκτός από τα νησιά που επισκέφθηκαν, πραγματοποίησαν εθελοντικές αιμοδοσίες σε εργοστάσια και εταιρείες, πριν φύγουν οι εργαζόμενοι με άδειες, ενώ ενημέρωσε ότι όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να οργανώνονται εθελοντικές αιμοδοσίες σε διάφορα σημεία και μέρη της περιοχής μας, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος, δράττουν κάθε ευκαιρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.