Ακόμη στην αναμονή το Παλαιό Λιμεναρχείο για αποκαταστάσεις και αντιπλημμυρικά…

φωτογραφία αρχείου
Δημήτρης Κανελλής: Ελάχιστοι κάτοικοι και επαγγελματίες έλαβαν αποζημιώσεις

Στην αναμονή βρίσκεται , σχεδόν δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να περιμένουν να αποζημιωθούν αλλά και να δουν έργα αποκαταστάσεων και αντιπλημμυρικά στη συνοικία του Βόλου, που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο κ. Δημήτρης Κανελλής, μέλος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιών- Παλαιού Λιμεναρχείου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα όσα ακόμη δεν έχουν γίνει, ώστε η περιοχή και να αποκατασταθεί αλλά και να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.
Σίγουρα, όπως είπε ο κ. Κανελλής, η κατάσταση στην συνοικία έχει βελτιωθεί, μετά τις πλημμύρες, έχει επέλθει μία φυσιολογική κατάσταση, όμως απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη.

Στο …περίμενε για τις αποζημιώσεις

Αρχικά ο κ. Κανελλής αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων. «Ελάχιστοι επαγγελματίες και κάτοικοι έχουν πάρει αποζημίωση σε σχέση με τις κτηριακές ζημιές που έχουν υποστεί. Ακόμη είμαστε σε αναμονή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τους επαγγελματίες να έχουν δυσκολευτεί πραγματικά στο να ανταπεξέλθουν, να επαναλειτουργήσουν και να καταφέρουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τους κατοίκους που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις ζημιές στα σπίτια τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Κανελλήςάλλοι δεν έχουν φτιάξει τα σπίτια τους είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε και γιατί ο νόμος δεν τους επιτρέπει καθώς εάν προχωρήσουν σε επισκευές μετά δεν θα αποζημιωθούν. Κάποιοι βέβαια έχουν προχωρήσει στις αποκαταστάσεις των σπιτιών τους , γιατί έπρεπε να κατοικήσουν αλλά είναι αμφίβολο εάν θα αποζημιωθούν για τις ζημιές τις οποίες είχαν υποστεί.

Μπαλάκι από τον Δήμο στο Υπουργείο

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες έχουν απευθυνθεί και σε κρατικούς και σε δημοτικούς φορείς για το θέμα των αποζημιώσεων και σε πολλές των περιπτώσεων γίνονται μπαλάκι από τον Δήμο στο Υπουργείο.
Όπως εξήγησε ο κ. Κανελλής, οι αποζημιώσεις που έχουν πάρει οι περισσότεροι είναι οι προκαταβολές, δηλαδή την αρωγή για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες και αρκετοί κάτοικοι έχουν πάρει την αποζημίωση των οικοσκευών όχι όμως των κτηριακών ζημιών.

Δεν μπορεί εύκολα να ενημερωθεί κάποιος

«Στην επαφή μας με το Υπουργείο επισημάναμε ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη υπηρεσία που να μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και να ρωτήσει τι γίνεται. Μας είπαν ότι θα έρχονται αυτοί σε επικοινωνία με τον κάθε ενδιαφερόμενο . Παραμένει όμως το πρόβλημα και δεν μπορεί εύκολα να ενημερωθεί κάποιος.Μας είπαν ακόμη από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ότι θα αλλάξει ο νόμος και τελικά όσοι έχουν επισκευάσει τα σπίτια τους θα αποζημιωθούν κι αυτοί και θα υπάρξει σχετική ΚΥΑ. Την περιμένουμε εδώ και ένα μήνα», ανέφερε.
Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι «σε ορισμένα ζητήματα είμαστε μπαλάκι μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου, για το εάν θα έρθουν τα χρήματα. Ο Δήμος λέει ότι έχει ζητήσει τα χρήματα και θα έπρεπε να έχουν δοθεί, το Υπουργείο λέει ότι ναι μεν ο Δήμος ζήτησε τα χρήματα, αλλά δεν έχει στείλει ολοκληρωμένους φακέλους, οπότε δεν αποδεσμεύει χρήματα στον «αέρα». Μπορεί να λέει ο Δήμος ότι οι ζημιές είναι 1 εκ. αλλά οι φάκελοι που έχει επεξεργαστεί και στείλει είναι για 200.000 ευρώ κι εμείς είμαστε στο ενδιάμεσο για να βρούμε άκρη. Βέβαια, όταν βρίσκονται μεταξύ τους μια χαρά τα λένε και χαριεντίζονται, στις δηλώσεις όμωςο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο».

Σκραπ και σκόνη, ατμόσφαιρα… αποπνικτική!

Παράλληλα αναγκαίοι είναι και πιο εντατικοί καθαρισμοί στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κανελλή, μπορεί να έχει γίνει καθαρισμός στη γειτονιά, όμως χρειάζεται σε πιο τακτική βάση, καθώς υπάρχει ακόμη πολύ χώμα και σκόνη. «Έχουν πολύ καιρό να περάσουν μηχανήματα να την καθαρίσουν, ειδικά με τις ζέστες σηκώνεται αέρας και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική σε συνδυασμό με το σκραπ που έρχεται από το λιμάνι κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη», επεσήμανε.
Υπογράμμισε όμως πως κάτοικοι και επαγγελματίες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, καθαρίζουν τα πεζοδρόμια, τα σημεία έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, ξεβουλώνουν φρεάτια όμως και ο Δήμος θα πρέπει να κάνει κι άλλα πράγματα, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος των κρατικών υπηρεσιών.
Αναβάθμιση της περιοχής

και προτάσεις για περισσότερο πράσινο

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιών- Παλαιού Λιμεναρχείου όμως προσπαθεί για την αναβάθμιση της περιοχής και γι’ αυτό ζήτησε από την πολεοδομία το γκρέμισμα ορισμένων εγκαταλελειμμένων κτηρίων, που ήταν παλιά, ετοιμόρροπα αλλά και δημιουργούσαν εστίες μόλυνσης.
Μέσα σε αυτά τα κτήρια ήταν και ορισμένα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Σύλλογο να ζητά ραντεβού με τον Πρύτανη προκειμένου να του καταθέσει τις προτάσεις του, ώστε οι χώροι που δημιουργήθηκαν να γίνουν χώροι πρασίνου και αναψυχής. Ωστόσο ακόμη και τώρα, ο Πρύτανης δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό του Συλλόγου, όπως είπε ο κ. Κανελλής. Παράλληλα, ο Σύλλογος θέλει να συνομιλήσει με τον Πρύτανη, ώστε να ενημερώσει τα μέλη του και για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων, που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει.

Πλημμυρίσαμε εξαιτίας του κόμβου στον ΟΣΕ

«Μας έχουν ενημερώσει από τη ΔΕΥΑΜΒ ότι θα γίνουν κάποια αντιπλημμυρικά έργα, αλλά είναι στο στάδιο της μελέτης. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να τρέξουν τα έργα γρήγορα, γιατί εμείς πλημμυρίσαμε εξαιτίας του κόμβου στον ΟΣΕ που οδηγούσε όλα τα νερά από τον Κραυσίδωνα που έσπασε μέσα στα Παλιά κι εξαιτίας και του άλλου κόμβου που επίσης οδηγούσε τα νερά επειδή δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει απορροή των νερών και όλα τα νερά ήρθαν στην περιοχή του Παλιού Λιμεναρχείου.Υπήρχε και ο τοίχος του λιμανιού κι έγιναν μεγαλύτερες καταστροφές από ότι θα γίνονταν υπό άλλες συνθήκες’, σημείωσε ο κ. Κανελλής.
Επεσήμανε ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, πράγμα που το βλέπουμε, υπάρχουν αυξημένες θερμοκρασίες από τη μια, έντονες βροχοπτώσεις από την άλλη και μπορεί να ξαναγίνουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι οι καταστροφές θα είναι μεγαλύτερες.Λογική του συλλόγου είναι αυτά που μας αντιστοιχούν, να τα διεκδικούμε αλλά δεν θέλουμε να έχουμε τον ρόλο του γραφικού και γκρινιάρη. Κάνουμε δράσεις, προτείνουμε, πράττουμε», είπε.

Συνεχίζονται και δράσεις πολιτισμού!

Κι επειδή όπως είπε ο κ. Κανελλής ο Σύλλογος πράττει, θα συνεχίσει να κάνει δράσεις, όπως αυτή του ιστορικού περιπάτου στα Παλαιά με αρχαιολόγο, που ξεναγεί μαθητές στην περιοχή μαθαίνοντάς τους την ιστορία της, ενώ θα ξαναγίνει το αφιέρωμα στον Μιλάνο, τον Βολιώτη καλλιτέχνη που έγραψε ιστορία με τις δημιουργίες του.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.