Ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου με Χίο, Λέσβο, Κρήτη!

Πρόταση στο Υπ. Τουρισμού να επιδοτηθεί η γραμμή, υπέβαλλε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μπουτίνας

Η υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Βόλου με τα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Κρήτης ήρθε και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννη Μπουτίνα σε συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς και με θέμα την προώθηση και στήριξη του κλάδου στη χώρα.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου  Τουρισμού  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειών  της χώρας και της ηγεσίας του Υπουργείου και του ΕΟΤ.

«Να στηριχθούν κλάδοι του τουρισμού»

Όπως σημείωσε ο κ. Μπουτίνας, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο θα ήταν συμφέρον για την περιοχή της Μαγνησίας, και όχι μόνο, όπως άλλωστε είναι ήδη το αεροπορικό με προορισμό την Κρήτη.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μπουτίνας, στη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς υπήρξαν συγκεκριμένοι στόχοι που συζητήθηκαν. Ένας από αυτούς είναι η προώθηση και η προβολή των τουριστικών προορισμών, ενώ ο δεύτερος είναι να βρουν τον τρόπο που θα στηρίξουν οικονομικά τους κλάδους του τουρισμού, όπως είναι τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία, τα καταλύματα, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο Υπουργό συζητήθηκαν εκτός των άλλων και οι  διαφημίσεις που πρέπει να προωθηθούν από τον ΕΟΤ, και μάλιστα να προωθηθούν κοινές δράσεις του οργανισμού σχετικά με τον Βόλο. «Έχουμε βάλει στόχο να υλοποιήσουμε τη «θαλάσσια Εγνατία», σε συνεργασία με την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και με την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη», τόνισε ο κ. Μπουτίνας, σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σε ημερίδα περίπου ένα χρόνο πριν.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου-Χίου-Λέσβου-Κρήτης

Ταυτόχρονα, επαναφέρθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Βόλου με το νησί της Χίου, της Λέσβου και της Κρήτης, σύνδεση που σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει τεράστια οφέλη και θα αποτελεί «ανάσα» για την οικονομία της περιοχής. Το ζήτημα είναι η αποδοχή της πρόταση απ΄το Υπουργείο και η επιδότηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Βόλου – Μεστών Χίου με ενδιάμεσο σταθμό το Σίγρι  Λέσβου και τελικό σταθμό το Καστέλι Κρήτης, η οποία χαράσσει νέο εναλλακτικό ακτοπλοϊκό άξονα στο ανατολικό Αιγαίο, συνδέοντας  το λιμάνι του Βόλου με τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Δεν έλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στο ήδη υπάρχον αεροπορικό δρομολόγιο της εταιρείας «Sky Express» που εξυπηρετεί τη σύνδεση του Βόλου με την Κρήτη, γεγονός που λειτουργεί επιπρόσθετα στο ενδεχόμενο μιας ακτοπλοϊκής σύνδεσης. «Πέρυσι το αεροπορικό δρομολόγιο ξεπέρασε κάθε προσδοκία και θα συνεχίσει και φέτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτίνας. Σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ο ίδιος συμπλήρωσε πως έχουν ως υποστηρικτή την Περιφέρεια Αιγαίου, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλοί που ζουν στη Σάμο και σε άλλα νησιά. «Αυτό που μένει είναι να επιδοτηθεί η γραμμή», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

«Τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία

δεν έχουν λάβει την ανάλογη οικονομική στήριξη»

Ταυτόχρονα, στη συνάντηση συζητήθηκε η δημιουργία τακτικών και η λήψη αποφάσεων, με σκοπό να εντάξουν μορφές του τουρισμού σε αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να προωθηθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και να βοηθηθούν. Σχετικά με αυτό έφερε ως παράδειγμα τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία δεν μπορούν να ενταχθούν με τις υπάρχουσες συνθήκες στον αναπτυξιακό νόμο, γεγονός που εμποδίζει τα γραφεία να ανανεώσουν τον στόλο τους.

«Τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία δεν έχουν λάβει την ανάλογη στήριξη σε σχέση με το πόσο έχουν πληγεί από την πανδημία. Εκτός από τον στόλο, δεν υπάρχει ισόνομη κατανομή των τελών κυκλοφορίας, κάτι που ζητάμε να αλλάξει», δηλώνει ο κ. Μπουτίνας και αναφέρει σχετικό παράδειγμα: «Δεν μπορεί ένα τουριστικό λεωφορείο να πληρώνει 500 με 600 ευρώ τέλη, όταν το ίδιο σε μέγεθος λεωφορείο στο ΚΤΕΛ πληρώνει μόλις 200 ευρώ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού -Πολιτισμού , ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου  και του ΕΟΤ για τη συνδιοργάνωση workshops στοχευμένων σε  ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με παρουσιάσεις θεματικών τουριστικών προϊόντων και επαφές με tour operators , αλλά και ημερίδας με παράλληλες δράσεις στον υδροβιότοπο της λίμνης Κάρλας, για την ανάπτυξη του birdwatching.

Τέλος, ο κ. Μπουτίνας σημείωσε πως βρήκε θετικό κλίμα από την πλευρά των αρμοδίων σχετικά με την οικονομική στήριξη του κλάδου του τουρισμού, εφόσον, όπως τόνισε, για κάποια αντίστοιχα θέματα υπάρχουν χρήματα. «Οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν να λαμβάνουν χρήματα από πέρυσι. Μάλιστα, είχε βγει πρόγραμμα σχετικό με την επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων για το 7% του κύκλου εργασιών τους, από το οποίο ακόμα δεν έχουν πάρει τα χρήματα. Πρέπει κάποια στιγμή να τα λάβουν», καταλήγει ο ίδιος.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.