Αλ. Μεϊκόπουλος για αέρια ρύπανση: Όποιος κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στον Βόλο, εγκληματεί πολιτικά

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί για δεύτερη φορά τον Υπ. Περιβάλλοντος στην Βουλή να μιλήσει για την αερορύπανση

Δεύτερη επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος καλώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος να μιλήσει και να δώσει απαντήσεις για το θέμα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο, μετά και τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο Βουλευτής τόνισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και όποιος κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στον Βόλο, εγκληματεί πολιτικά, μιλώντας για τις ευθύνες της πολιτείας πάνω στο ζήτημα.
Ο κ. Μεϊκόπουλος είχε καλέσει στο βήμα της Βουλής και πάλι τον Υπουργό Περιβάλλοντος για να ακουστεί η γνώμη του και οι κινήσεις που προτίθετο να πράξει για την αέρια ρύπανση στον Βόλο.
Ωστόσο, ο Υπουργός, όπως τόνισε ο Βουλευτής, απάντησε με τη φρασεολογία που αναπτύσσεται από τους επίσημους θεσμούς εδώ και τρία, δηλαδή ότι το δίκτυο μετρητών που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της πολιτείας δεν καταγράφει αέρια ρύπανση στην πόλη του Βόλου.
Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι δεν γνώριζε την επιστημονική ομάδα Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη, λέγοντας μάλιστα ότι τον κ. Γουργουλιάνη δεν τον ξέρει, δεν τον αμφισβητεί αλλά και από την άλλη δεν είναι επίσημος κρατικός φορέας προκειμένου να δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα και επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι θα παρακολουθήσει την έρευνα στενότερα, προκειμένου να δει εάν τα φαινόμενα ρύπανσης συνδέονται και με φαινόμενα νοσηρότητας.

“Την απάντηση στον κ. Χατζηδάκη την έδωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Όντως υπάρχει σύνδεση τις ημέρες που υπάρχει υπέρβαση στα επικίνδυνα μικροσωματίδια να παρατηρείται και αύξηση των εισαγωγών ασθενών με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Βόλου. Τον καλώ για δεύτερη φορά και με τα τελευταία μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα και τα τελευταία τεκμήρια να μου πει τι προτίθεται να πράξει για τη συνέχεια”, τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής Μαγνησίας υπογράμμισε πως τα στοιχεία της έρευνας δεν ξαφνιάζουν κανέναν στον Βόλο, καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι συζητούν αυτό το θέμα, ενώ χαρακτήρισε ανέκδοτο ότι η πολιτεία συμπεριφέρεται στο ζήτημα σαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο που κάνει πως δεν βλέπει.

Μελετώντας τα στοιχεία της έρευνας, ο κ. Μεϊκόπουλος σχολίασε πως ναι μεν είναι πολύ σημαντικά τα ευρήματά της, όμως όπως είχε επισημάνει στο Ράδιο ΕΝΑ και το μέλος της Επιτροπής Πολιτών Βόλου κατά της καύσης, κ. Στέλιος Λημνιός η έρευνα δεν έδειξε τους χημικούς ρύπους, που εκκρίνονται στην ατμόσφαιρα, υπογραμμίζοντας πως ούτε το δίκτυο της πολιτείας μπορεί να καταγράψει τουλάχιστον έξι σημαντικούς αστικούς ρύπους, που μπορεί να εκκρίνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση καυσίμων τύπου RDF/SRF.
Φάνηκε δε σίγουρος πως στο έδαφος εξαιτίας της δραστηριότητας αυτής εκκρίνονται διοξίνες και φουράνια, καθώς μελέτες παγκοσμίως έχουν καταδείξει το πρόβλημα της χρήσης των δευτερογενών καυσίμων αναφορικά με την έκκριση των συγκεκριμένων χημικών ρύπων πολύ επικίνδυνων για την δημόσια υγεία.
“Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε έναν περιβαλλοντικό κόλαφο. Οι θεσμικοί εκφραστές της πόλης συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου πρέπει να ακούσουν την επιστημονική κοινότητα της πόλης. Τα στοιχεία των ερευνών και η παγκόσμια βιβλιογραφία είναι αδιάσειστα. Και ο Δήμος θα πρέπει να αναθεωρήσει για την κατασκευή του εργοστασίου srf , που θα τυποποιεί το σκουπίδι και θα το δίνει για καύση είτε στην ΑΓΕΤ είτε σε οποιαδήποτε βιομηχανία θέλει να κάψει. Εγώ ρωτάω, όλοι παραδέχονται ότι είναι κακό να θάβονται τα σκουπίδια , δεν είναι κακό να τα καίμε; Δεν υπάρχει πρόβλημα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την καύση;”, τόνισε ο Βουλευτής.
Μάλιστα υπογράμμισε πως όποιος κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στον Βόλο, πολιτικά εγκληματεί απέναντι στην κοινωνία, αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικές και αντιπαραθέσεις και ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.