Αλ. Μεϊκόπουλος: ««Καήκαμε» από τις διαφορετικές αποχρώσεις- Προχωράμε χωρίς την γκρίζα στρατηγική»

Ενδοσκόπηση και αυτοαξιολόγηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο Βουλευτής Μαγνησίας

Αυστηρός, κάνοντας σκληρή ενδοσκόπηση και αυτοαξιολόγηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο φάνηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Δεν δίστασε να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάηκε» από τις διαφορετικές αποχρώσεις, έκανε λόγο για γκρίζα στρατηγική που ακολουθήθηκε κι ένα θολό τοπίο, υποστήριξε όμως ότι οι επόμενες 20 ημέρες μέχρι τη δεύτερη κάλπη, είναι μία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει το πρόγραμμά του, να το παρουσιάσει σε κάθε γειτονιά και να συζητήσει με τους πολίτες αφήνοντας στο παρελθόν την τοξικότητα.

 

 

«Καήκαμε από τις διαφορετικές αποχρώσεις, από τις αποκλίσεις στον δημόσιο λόγο, από το συμφωνημένο μας πρόγραμμα και νομίζω ότι το πληρώσαμε και ακριβά. Διότι συμφωνείς σε ένα πράγμα κεντρικά και είχαμε το φαινόμενο πολλά στελέχη με πολύ μεγάλη εμπειρία και μου προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση να διαμορφώνουν στη δημόσια σφαίρα μια δική τους, προσωπική πινελιά, η οποία πολλές φορές απέκλινε από τις συμφωνημένες προγραμματικές μας θέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δήλωση Φωτίου περί μεσαίας τάξης με ετήσιο εισόδημα 5000 ευρώ σχολιάζοντας ότι όχι μόνο είναι προσωπική της άποψη, αλλά έχει και μεγάλη απόσταση και από την ίδια την οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη μεσαία τάξη.

«Δεν υπάρχει καν τέτοιο περίγραμμα, δεν έχουμε οριοθετήσει τέτοια περίμετρο που αντανακλά τη μεσαία τάξη. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του προσωπική άποψη. Είναι άλλο αυτό και άλλο η συμφωνημένη προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ η οποία ουδεμία σχέση έχει με αυτές τις αποκλίσεις», σημείωσε ο κ. Μεϊκόπουλος συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες απόψεις, έστω και προσωπικές σε προεκλογικό χρόνο όταν ο αντίπαλος «καραδοκεί».

Συνεχίζοντας να αναλύει το «τις πταίει» για την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Μαγνησίας έκανε λόγο και για θολό προεκλογικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την επόμενη κυβερνητική ημέρα. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και το πράττει τις τελευταίες ημέρες να επανασυγκροτήσει και να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική του, αλλά και τον προσανατολισμό του και καλά κάνει έστω και εν κινήσει.

«Αυτό το χρονικό διάστημα, το λίγο που έχουμε, δείχνουμε ότι το μήνυμα έχει ληφθεί από τους πολίτες, δείχνουμε ότι οφείλουμε να κάνουμε το παν για να βελτιώσουμε με θεαματικό κατά τη γνώμη μου τρόπο και τα ποσοστά μας και να διατηρήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας», είπε ο κ. Μεϊκόπουλος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σοβαρέψει και να γίνει πιο υπεύθυνος

Την ίδια στιγμή η σκληρή αυτοκριτική δεν σταμάτησε, με τον Βουλευτή Μαγνησίας να σημειώνει ότι το μήνυμα της κάλπης δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ξανά κυβέρνηση, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει, να σοβαρέψει, να γίνει πολύ πιο υπεύθυνος.

«Αυτό προσδοκούμε να κάνουμε όχι μόνο αυτές τις 20 ημέρες, αλλά και την επ’ αύριο των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα κυβερνητικό , είναι ένα κόμμα εξουσίας  δεν πρόκειται να αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην προ του 2012 εποχή. Δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Όταν είσαι κόμμα εξουσίας δίνεις μια εκλογική μάχη, κερδίζεις γίνεσαι κυβέρνηση, εάν τη χάσεις τότε είναι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό προσδοκούμε να κάνουμε», επεσήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ήδη έχουν ξεκινήσει να ακούγονται και φωνές που μιλάμε για ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαραντζίδης, ο οποίος θα βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία το κόμμα, μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε άρθρο του ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας.

«Πολλές φορές υπάρχουν και διπλές ερμηνείες στο πως εκφράζονται ορισμένα πρόσωπα ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλω όμως να διευκρινίσω το εξής. Ούτε πρόκειται, ούτε τέθηκε, ούτε θα τεθεί θέμα προσώπου στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσφατα εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος από 170.000  μέλη, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη σε σχέση με το δικό του πρόσωπο, όμως επειδή μιλάμε και λέμε ότι χρειάζονται αλλαγές και στη στρατηγική και στον προσανατολισμό, χρειάζεται πολλές φορές αλλαγές και στα πρόσωπα που θα εκφράσουν αυτή την κατεύθυνση», ξεκαθάρισε ο κ. Μεϊκόπουλος λέγοντας ότι υπάρχουν πρόσωπα που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν και άλλα απέτυχαν και συνεχίζουν να πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκεί, χρειάζεται, σύμφωνα με τον Βουλευτή να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές και αναφέρθηκα στη νέα εκλογική επιτροπή που αναδείχθηκε και που δίνει τη δυνατότητα να βγουν στο προσκήνιο νέα και άφθαρτα πρόσωπα.

«Αθηνά Λινού, Διάνα  Βουτυράκου, Νικόλας Φαραντούρης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Χάρης Μαμουλάκης, είναι άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμαστεί  στο παρελθόν. Τους βγάζουμε μπροστά και συνδυάζουνε και τη δημιουργικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Είναι άνθρωποι που έχουν και τεχνοκρατική επάρκεια και πολλοί από αυτούς έχουν συγκροτήσει και το λεγόμενο think tank, τη δεξαμενή σκέψης που υπάρχει γύρω από τον Α. Τσίπρα.  Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναδείξουμε και μια νέα φουρνιά ανθρώπων που θα απαντήσει και στο ερώτημα που θέτουν πολλοί πολίτες ότι υπάρχουν πολλά που δοκιμάστηκαν και ίσως δημιούργησαν ορισμένους προβληματισμούς σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο  κ. Μεϊκόπουλος.

Πρέπει να επανασυστηθούμε με τον κόσμο στις επόμενες 20 ημέρες

Ο κ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε και τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ένας τρόπος που δεν έπεισε τον κόσμο.

«Και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική τους καμπάνια υιοθέτησαν τη στρατηγική του φόβου. Η διαφορά ήταν ότι ο φόβος που υιοθέτησε η ΝΔ ήταν πολύ πιο ρεαλιστικός στο τι θα γίνει εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πολύ έπεισαν τα θέματα με τις ασφαλιστικές εισφορές ή του προσδιορισμού της μεσαίας τάξης, που δυστυχώς εμείς συμβάλλαμε σε αυτό, τα δικά μας στελέχη, παρά ο φόβος που προβάλαμε εμείς σε σχέση με τις υποκλοπές και την ανυπαρξία δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους. Νομίζω όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια να αναδείξουμε παθογένειες ή τις επιλογές που έκανε η ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια ξεχάσαμε ή υποτιμήσαμε το δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο είναι άμεσα εφαρμόσιμο, απόλυτα ρεαλιστικό και είναι μία θετική ατζέντα.

Πρέπει να επανασυστηθούμε στον κόσμο αυτές τις 20 ημέρες μέσω των προγραμματικών μας θέσεων, γιατί είναι θετικό να θέσουμε το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της καμπάνιας τις προγραμματικές μας θέσεις, να μιλήσουμε επιτέλους στον κόσμο ανοιχτά για τα μεγάλα ζητήματα και τις προτάσεις που έχουμε, για την δημόσια υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, να μιλήσουμε με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια. Τι προτείνουμε στους πολίτες για να έχουν καλύτερο εισόδημα. Να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα για την επόμενη τετραετία, πως θα αξιοποιηθεί και με ποιους όρους το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτά είναι τα ζητήματα που απαλείφθηκαν από την προεκλογική μας στρατηγική, υιοθετήσαμε μία γκρίζα στρατηγική , απέτυχε αυτή η στρατηγική και νομίζω ότι έχουμε μία ευκαιρία, αυτές τις 20 ημέρες να μιλήσουμε ήρεμα, απλά και προγραμματικά για την επόμενη ημέρα», ανέλυσε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Θα γίνουν αλλαγές και σε τοπικό επίπεδο- Θα πάμε από γειτονιά σε γειτονιά

Αλλαγές όμως χρειάζονται και σε τοπικό επίπεδο, με τον Βουλευτή να αναφέρει πως χθες συνεδρίαση η Νομαρχιακή Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση και με παρουσία όλων των υποψηφίων.

«Και στο τοπικό επίπεδο μέσα από εισηγήσεις και τοποθετήσεις και αποφάσεις θα υπάρξει μία ανασυγκρότηση της στρατηγική μας, θα εγκαταλείψουμε την τακτική των μαζικών περιοδειών, αλλά θα προσπαθήσουμε με αποκεντρωμένη στρατηγική ο κάθε υποψήφιος ή δύο υποψήφιοι μαζί να απευθύνονται σε συνοικίες, σε γειτονιές, να επιλέγονται κεντρικά καφενεία σε κάθε συνοικία, όπου εκεί να διαμορφώνονται και να γίνονται συζητήσεις σε σχέση με τον προγραμματικό μας προσανατολισμό. Τέρμα ο καταγγελτικός λόγος. Θα συζητήσουμε προτάσεις για την επόμενη ημέρα και θα τις αξιολογήσουμε με βάση την αντανάκλαση που έχουν και αυτό είναι και μια στρατηγική που θα μπορούσε να είχε υιοθετηθεί και πριν, Κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος λέγοντας πως σε ένα πράγμα συμφωνεί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η κάλπη είναι άδεια.

Τέλος, ο κ. Μεϊκόπουλος έδωσε και το μήνυμα της πορείας που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον στόχο του. «Πάμε να δώσουμε τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πετύχουμε δύο πράγματα. Το πρώτο να ανακόψουμε ή να βάλουμε στοπ στην προοπτική δημιουργίας μιας παντοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ και ακόμη να ανατρέψουμε συσχετισμούς βάζοντας φρένο ακόμα και στην αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους όρους και τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε ισχυρότατη αξιωματική αντιπολίτευση», κατέληξε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.