Αλ. Μητρόπουλος: Σε … “ευθανασία” καταδικάζονται οι χαμηλόμισθοι

Στα 8 € καθαρά η αύξηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο

Στα 13 € μικτά και 8 € καθαρά αντιστοιχεί σε κάθε χαμηλόμισθο του ιδιωτικού τομέα η αύξηση των αποδοχών κατά 2% που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα πάει από τα 650 στα 663 €. Ο Αλέξης Μητρόπουλος, νομικός, καθηγητής εργατολόγος και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), τόνισε ότι οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα που έχασαν 6 δις € τα τελευταία εννέα χρόνια και η αύξηση που έπρεπε να πάρουν ήταν 10%, καταδικάζονται στην ανέχεια και εντείνεται η εργασιακή φτώχεια.
Ο καθηγητής μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι οι χαμηλόμισθοι έχασαν 6 δις € από τη μείωση του κατώτατου μισθού και 2 δις €, οι επιδοματούχοι φτωχοί . Και λέει η κυβέρνηση, ότι έρχονται την επόμενη εβδομάδα 6-7 δις €, τα στελέχη της να μιλούν για πακτωλό χρημάτων, αλλά να καταδικάζονται σε… ευθανασία οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι λογικό, ανθρώπινο και ηθικό.

«Στέρησε απ΄τους χαμηλόμισθους
του ιδιωτικού τομέα 6 δις €»

Ο πρωθυπουργός με εισήγηση του υπουργού Εργασίας, αποφάσισε να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του 2021. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα, είναι να παγώσει μέχρι 31/12/2021 και για 2,5 ουσιαστικά χρόνια, ο μισθός, αφού από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και το 2021 η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ο κατώτατος μισθός αφορά 500.000 εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικό τομέα, τους πιο χαμηλόμισθούς στην πατρίδα μας και από τους πιο χαμηλόμισθούς στην Ε.Ε.
Ο Αλ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι μετά το 2012, ο κατώτατος μισθός που έπεσε από τα 751 στα 584 € μικτά και μόνο δύο μήνες πριν αλλάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε στα 650 €, με μια οριακή αύξηση που έδωσε τότε η απελθούσα κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός για εννέα χρόνια στέρησε από τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα 6 δις €.

«Από τα επιδόματα χάθηκαν άλλα δύο δις ευρώ»

Αφαιρέθηκαν από τους χαμηλόμισθους συνολικά 6 δις ευρώ, λόγω μείωσης του κατώτατου μισθού από τα 751 στα 584 € για επτά χρόνια (και στα 650 € για δύο χρόνια), αλλά επειδή ο κατώτατος μισθός είναι το κλειδί για να χορηγούνται 18 επιδόματα των «φτωχών» (ανεργίας, στέγασης και τα επιδόματα των φτωχών συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων), πέρα από τα 6 δις € που έχασαν οι ιδιωτικοί εργατοϋπάλληλοι, άλλα 2 δις € έχασαν άμεσα και έμμεσα οι φτωχοί των επιδομάτων, εξήγησε ο καθηγητής.
«Η κυβέρνηση όφειλε, όταν λέει ότι έρχεται πακτωλός δισεκατομμυρίων (32 και 72 δις, που μπορούν να γίνουν 100 δις με την τραπεζική μόχλευση), να δώσει μια αύξηση στους μισθούς 10% και όχι 8 €, καθώς ο μισθός θα ανέβει από τα 650 στα 663 €, που είναι 13 € μικτά», εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος.
Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την άποψή της και να είναι πιο γενναιόδωρη στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, γιατί με 8 € αύξηση δεν θα μπορέσουν να καλύψουν κάποιο έξοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, οι θεσμοί πέρασαν τη χώρα από το δημοσιονομικό πειθαρχείο των μνημονίων για εννέα χρόνια και πλήρωνε ο λαός, ήρθε ο κορωνοϊός που μας βρήκε σε κακή κατάσταση μετά τα μνημόνια και όταν μιλάμε για πακτωλό δισεκατομμυρίων, από τα οποία θα πάρουν αρκετοί επιχειρηματίες συγκεκριμένων κλάδων, «δεν μπορείς να καταδικάζεις σε ανέχεια και να εντείνεις αυτό το φαινόμενο της εργασιακής φτώχειας. Το να δουλεύει κάποιος και να πεινάει, δεν είναι και ηθικό στη σύγχρονη Ελλάδα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.