Αλ. Τσίπρας: Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη Μαγνησία

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για Κάρλα, λιμάνι, ηλεκτροκίνηση, επενδύσεις, καινοτομία και υγεία

Τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη Μαγνησία παρουσίασε μεταξύ των άλλων ζητημάτων για την υπόλοιπη Θεσσαλία ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Συμβουλίου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λίμνη Κάρλα, το λιμάνι, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, την υγεία και την καινοτομία.
Ολοκληρώνεται το 2017 το έργο της λίμνης Κάρλας
Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε πως ένα έργο διαχείρισης υδάτων, που έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, είναι η «Επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας». Είναι ένα έργο που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015 επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις. Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολο του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. ευρώ. Σήμερα το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Και θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με κοινή δέσμευση όλων μας.

Το σχέδιο για τη βιομηχανία στη Θεσσαλία
Όπως τόνισε, «το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα» και ειδικά για τη Θεσσαλία – Μαγνησία, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, ότι από αυτές, περίπου 39% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας. Από τις αιτήσεις αυτές, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, μια στις δύο αιτήσεις για την Περιφέρεια, αφορούν την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό της κλάδο. Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα- «Κίτρινη Αποθήκη»
Η μελέτη των δεδομένων για την Θεσσαλία και η επαφή με τους τοπικούς φορείς, έδειξε αξιοσημείωτη δυναμική της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η δυναμική αυτή, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο προς το μέλλον. Ιδιαιτέρα αν διασφαλίσουμε τους όρους, μέσα από τους οποίους η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα συνδεθεί με τους παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από την δική μας πλευρά, συνεισφέρουμε με την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του βιομηχανικού κτιρίου της «Κίτρινης Αποθήκης» στο Βόλο για την εγκατάσταση του κέντρου. Με την προσδοκία, το Κέντρο αυτό να αγκαλιάσει όλη τη Θεσσαλία».

Υποτροφίες νέων ερευνητών
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, για την Θεσσαλία, έχουν προταθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ για υποτροφίες νέων ερευνητών. Και επιπρόσθετα, 43,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας (στο σύνολο των τεσσάρων νομών). Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως όλα τα προγράμματα αξιολογούνται και κάθε ευρώ που διατίθεται, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναστήλωση Θεάτρων
Μετά από αναφορά που έκανε για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, τόνισε ότι αντίστοιχης σημασίας είναι τα έργα ανάδειξης των άλλων αρχαίων θεάτρων, στην Λάρισα και τον νομό Μαγνησίας, που θα μπουν άμεσα σε προγραμματισμό.

Έργα υποδομών- Ηλεκτροκίνηση
Στον τομέα των υποδομών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έργα που είναι σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα:
-Για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Λάρισα – Βόλος: Το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης.
Το έργο, θα προκηρυχθεί έως το τέλος το χρόνου. Η υλοποίησή του θα επιτρέψει την δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών, από και προς το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς ανάγκη μετεπιβίβασης επιβατών. Αλλά και χωρίς ανάγκη μεταφόρτωσης εμπορευμάτων. Γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις ολόκληρης της περιοχής.

Για το Λιμάνι του Βόλου
Για το λιμάνι του Βόλου το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή. Επιπλέον, στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάσσονται 12 μελέτες οδοποιίας που αφορούν σε διάφορα προβληματικά τμήματα του οδικού δικτύου της περιφέρειας, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της Υγείας
Σε ότι αφορά στον τομέα της Υγείας στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας και την αύξηση των εξοπλισμού των νοσοκομείων. Είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα του κοινωνικού κράτους, που θα αναβαθμίσει σημαντικά και προς όφελος των πολιτών τον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι:
-Προχωράμε στη σταδιακή ανάπτυξη του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , με την έναρξη λειτουργίας των τεσσάρων πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας στη Θεσσαλία, μίας σε κάθε νομό, όπως και στη Μαγνησία.
-Έχει σχεδιαστεί η δημιουργία 12 μονάδων υγείας στις 4 μεγάλες πόλεις μεταξύ αυτών και στον Βόλο. Ενώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αγορές εξοπλισμού 6 εκ. ευρώ, και βρίσκονται σε αναμονή για την επόμενη πρόσκληση 4 έργα προϋπολογισμού 2,7 δις, ενώ παραδίδεται άμεσα το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας στην Σκιάθο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.