Αλέκος Κεχαγιάς για φορολογικές δηλώσεις: Στο 84% ο Βόλος και στο 76% η Νέα Ιωνία

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Έως τις 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής- Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Έως τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση και σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό των υπόχρεων που έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους ανέρχεται στο 80%.
Σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Αλέκο Κεχαγιά, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, στον Βόλο έχει καταθέσει φορολογική δήλωση το 84% των φορολογούμενων και το 76% στη Ν. Ιωνία.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, υπάρχει ακόμη πανελλαδικά περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούν για να υποβληθούν στις επόμενες έντεκα εργάσιμες ημέρες. “Για να τελειώσουμε στις 10 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία θέλει να υποβάλλονται 125.000 δηλώσεις κάθε μέρα. Αν δούμε ότι αυτή την εβδομάδα είμαστε κάτω από 80.000, το βλέπω δύσκολο, ως εκτίμηση να προλάβουν οι φορολογούμενοι τη 10η Σεπτέμβρη να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς, τονίζοντας πως η Μαγνησία κινείται στον πανελλαδικό μέσο όρο υποβολής, με τον Βόλο να βρίσκεται στο 84% περίπου και τη Ν. Ιωνία στο 76%.

Ίσως υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις το Φθινόπωρο

Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστικά οι δηλώσεις “άνοιξαν” μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και μέχρι τότε λίγοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να κάνουν δήλωση. Εάν την κατέθεσαν, τότε πήραν ρίσκο , καθώς όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς υπάρχει πιθανότητα να χρειάζεται να κάνουν τροποποιητική δήλωση, μιας και το ΕΡΓΑΝΗ ανέβασε τα απαραίτητα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τις 10 Ιουλίου.
Εκείνοι που πιθανότατα να χρειαστούν τροποποιητική δήλωση το φθινόπωρο, όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς είναι οι συνταξιούχοι. ” Επειδή οι συνταξιούχοι έλαβαν το 2020 αρκετά ποσά ως αναδρομικά, τα οποία εκτείνονται σε διάφορα έτη κι ανάλογα εάν είναι μικρό ή μεγάλο το ποσό, οφείλουν να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το φθινόπωρο ίσως θα έχουν επιπλέον φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλουν, τουλάχιστον μία, αν και έχω υπόψη μου ακόμη και για πέντε επιπλέον δηλώσεις”, εξήγησε.
Αναφορικά με την παρακράτηση φόρου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας επεσήμανε πως επειδή πολλοί είχαν μέσα στο 2020 αναστολές συμβάσεων, η εκκαθάριση του φόρου ήταν διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κάποιοι που δεν πληρώνανε, τώρα πληρώσανε, κάποιες επιστροφές ήταν μη αναμενόμενες και έχουν λάβει επιστροφή. Γενικά , σημείωσε, ένα 30% των δηλώσεων είναι χρεωστικές κι ένα 50% είναι μηδενικές.

Λήγει σήμερα η δήλωση λήξης ενοικιαστηρίων

Μια πολύ σημαντική προθεσμία λήγει σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά και αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ανέφερε πως “όσοι έχουν παλιά μισθωτήρια που δεν δήλωσαν τη λήξη τους και η λήξη τους ήταν πριν τις 12 Ιουνίου 2020, αυτοί εάν δεν δηλώσουν ότι έχει φύγει ο μισθωτής τους και έχει λήξει το μισθωτήριο, ή ήταν πολύ παλιό κι έχει πάει στην εφορία χειρόγραφα είτε το ανεβάσανε στο taxis και δεν δήλωσαν με την καινούργια υποχρέωση τη λήξη της μίσθωσης, πολύ φοβάμαι ότι του χρόνου θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και είτε θα πληρώσουν πρόστιμο για να κάνουν αυτή τη διόρθωση ή να αποδεχθούν από το taxis κάποια προτεινόμενα ενοίκια και να πληρώσουν επιπλέον φόρο”. Γι’ αυτό και σημείωσε πως έστω και την τελευταία ημέρα καλό θα ήταν να τακτοποιήσουν αυτό το ζήτημα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

Δηλώσεις και των εισοδημάτων
από το εξωτερικό ακόμη και οι συντάξεις

Αναφορικά με τα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Κεχαγιάς ξεκαθάρισε πως αυτά, είτε πρόκειται για μικρά ποσά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, είτε για συντάξεις, είτε για ακίνητα αυτά θα πρέπει να δηλωθούν.
“Πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν έστω και κάποιες καταθέσεις, διότι μετά τα μνημόνια είναι σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων που για κάποιο λόγο άνοιξε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό έξω. Αυτοί δεν είναι ανάγκη να αποδίδουν πάντα τόκους. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού είναι πολύ αυστηρά κι όταν έχεις έναν τραπεζικό λογαριασμό μάλλον μειώνεται το ποσό της κατάθεσης κάθε χρόνο, παρά αυξάνεται λόγω τοκισμού.
Ανεξάρτητα εάν έχουν ή δεν έχουν τόκους, υποχρεούνται να δηλώσουν στην φορολογική δήλωση εάν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό, δηλαδή και έναν τραπεζικό λογαριασμό κι ας έχει κάποιο μικροποσό ή εάν έχουν κάποιο ακίνητο, ανεξάρτητα εάν εισπράττουν ενοίκιο.
Φέτος υπάρχει αυστηρότερη ανάλυση, μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση γιατί πλέον μεταξύ των χωρών υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα βρεθεί κάποιος σε δυσάρεστη θέση, επειδή ξέχασε να δηλώσει ότι έχει κάτι στο εξωτερικό να βρεθεί εκτεθειμένος και να θεωρηθεί η δήλωσή του ανακριβείς. Οτιδήποτε παίρνεις από το εξωτερικό πχ σύνταξη οφείλεις να το δηλώσεις στην ελληνική φορολογική δήλωση”, ανέλυσε.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί,
να μη “ξεχάσουν” έστω και μικρά εισοδήματα

Συμπλήρωσε δε, πως, το εάν κάποιος θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην Ελλάδα, εξαρτάται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την αντίστοιχη χώρα.
Τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να είναι προσεκτικοί και να μη “ξεχάσουν” έστω και μικρά εισοδήματα που απέκτησαν. Μάλιστα ανέφερε την περίπτωση νεαρών που παλαιότερα εργάστηκαν σε κατασκηνώσεις για 10 ή 20 και 30 ημέρες το καλοκαίρι για ένα χαρτζιλίκι, δεν έκαναν φορολογική δήλωση και τώρα γίνονται έλεγχοι.
“Οι φορολογικές δηλώσεις δεν είναι πλέον κάνω ένα κλικ και ετοιμάζεται. Είναι μια διαδικασία που εκτείνεται όλη την χρονιά, με συνεχείς αλλαγές και προτείνω οι φορολογούμενοι να έχουν στενή σχέση με τον λογιστή τους και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις που τους αφορούν”, κατέληξε ο κ. Κεχαγιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.