Αλέκος Κεχαγιάς: Πολλά τα κενά ακόμη, στο σύστημα ΤΑΧΙS για τις φορολογικές

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
«Άνοιξε» η πλατφόρμα, όμως πρακτικά σχεδόν... κανείς δεν μπορεί να καταθέσει ολοκληρωμένα, τη δήλωσή του

Μπορεί να «άνοιξε» η πλατφόρμα του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όμως πρακτικά σχεδόν κανείς δεν μπορεί να καταθέσει τη δήλωσή του, εκτός κι αν είναι άνω των 70 ετών και … ιδιωτικός υπάλληλος!
Αυτό επεσήμανε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς, θέλοντας να τονίσει τα κενά που υπάρχουν ακόμη στο σύστημα. Ο κ. Κεχαγιάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν από τις πολλές διατάξεις που εκδόθηκαν για την πανδημία, όμως μίλησε και για τη νέα πραγματικότητα που είναι οι ψηφιακοί νομάδες, με τη χώρα μας να δίνει πολλές φορολογικές απαλλαγές στους νέου τύπου εργαζόμενους.
Τα λογιστικά γραφεία εδώ και ενάμιση χρόνο αντικατέστησαν σε πολλές των περιπτώσεων τον δημόσιο τομέα, με τον κ Κεχαγιά να επισημαίνει, πως ακόμη και τώρα, τα πρωινά οι λογιστές εξυπηρετούν τους φορολογούμενους ως άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με τους πολίτες να ρωτάνε πράγματα που δεν μπόρεσαν να βρουν απαντήσεις από κάποια δημόσια υπηρεσία. Σημείωσε δε, πως ο όγκος πληροφορίας που δέχτηκαν είναι τεράστιος αλλά με ημερομηνία λήξεως … 20 ημερών, μέχρι να βγουν οι νέες εγκύκλιοι και διατάξεις.

Νέα πραγματικότητα με τις φορολογικές δηλώσεις

Μια νέα πραγματικότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι στην υποβολή της δήλωσής τους με τον κ. Κεχαγιά να σημειώνει πως «Οι αλλαγές ήταν υπερβολικά πάρα πολλές και γι’ αυτό στη φετινή φορολογική δήλωση θα υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Ποια ποσά φορολογούνται, ποια οχι, ποια μετρούν και αθροίζονται εάν κάποιος έχει συγκεντρώσει αποδείξεις σε πλαστικό χρήμα, ποια ποσά δεν μετρώνται για να πάρει κάποιο επίδομα. Αυτό που συμβαίνει είναι ελληνικό φαινόμενο και είναι τραγελαφικό» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Αναφορικά τώρα με την κατάθεση των δηλώσεων η πλατφόρμα του taxis έχει «ανοίξει», όμως αυτό είναι ψευδεπίγραφο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς, με την έννοια ότι μια σειρά από πληροφορίες όπως ποσά από ΟΑΕΔ, ποσά από το ΕΡΓΑΝΗ ή απο το ΙΚΑ δεν έχουν «ανέβει».
«Μπορεί κάποιος αυτή τη στιγμή να κάνει φορολογική δήλωση εφόσον είναι άνω των 70 ετών και είναι υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα! Όλοι οι άλλοι είναι επισφαλείς. Το ΕΡΓΑΝΗ δεν έχει στείλει τα ποσά των αποζημιώσεων που πήραν οι εργαζόμενοι που ήταν το 2020 σε αναστολή. Θα τα στείλει; Δεν το ξέρουμε. Παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα σε εκείνους που ήταν σε αναστολή είτε οι ίδιοι, είτε η επιχείρησή τους, καθώς έχουν μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση για το εάν θα πρέπει να συγκεντρώσουν ελάχιστο ποσό αποδείξεων ή όχι. Παρατηρήθηκε ακόμη στο Ε1 μια δυσλειτουργία που άλλους τους εμφανίζει, άλλους όχι ως υπόχρεους σε πλαστικό χρήμα», ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς και σημείωσε πως όποιος κάνει τώρα φορολογική δήλωση θα κάνει σίγουρα το επόμενο χρονικό διάστημα και μια τροποποιητική.
« Δεν συνιστούμε να υποβάλλουν τώρα τις δηλώσεις πριν ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα. Θα χρειαστεί σίγουρα και μία τροποποιητική κι αυτό θα έχει ως συνέπεια να πληρώσει κάποιος 2,5 φορές τη δήλωσή, γιατί έχει μέσα «μερεμέτια» που πρέπει να κάνουμε», σχολίασε.

Πολλά φορολογικά κίνητρα
για τους ψηφιακούς νομάδες

Ο κ. Κεχαγιάς όμως μίλησε και για τα νέα εργασιακά δεδομένα με την τηλεργασία και τους ψηφιακούς νομάδες, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γίνεται ένας φορολογικός πόλεμος μεταξύ των κρατών για να πάρουν εργαζόμενους η συνταξιούχους, κάνοντάς τους φορολογικούς κατοίκους.
«Η Σουηδία που έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά φορολόγησης είναι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με την Πορτογαλία, η οποία με κάποια διάταξη «πήρε» πάρα πολλούς εύπορους συνταξιούχους της Σουηδίας για να τους κάνει δικούς της φορολογικούς κατοίκους. Υπάρχει πόλεμος για το ποιος θα πάρει ψηφιακούς νομάδες, ανθρώπους που μπορούν δηλαδή να δουλέψουν με τηλεργασία εξ’ αποστάσεως κι αντί να είναι στη Γερμανία ή την Αγγλία να μένουν στην Ελλάδα, να εργάζονται εδώ και να είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας», εξήγησε για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν ο κ. Κεχαγιάς.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι Έλληνες είτε λόγω Brexit, είτε φυγής προς το εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν θα πρέπει να προσέξουν αυτό το κομμάτι γιατί μέσω των διασταυρώσεων μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως.
Μελέτη και προσοχή σε περίπτωση…brain drain!
«Χρειάζεται μελέτη και προετοιμασία για μια τέτοια επιστροφή. Υπάρχουν τρόποι και διατάξεις με τους ψηφιακούς νομάδες, που δίνει πολύ καλά φορολογικά κίνητρα με πολύ καλές φοροαπαλλαγές για έρθει κανείς να δουλέψεις στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένα κίνητρο φορολογικό και γι’ αυτούς που θα έρθουν να δουλεύουν ψηφιακά ή να ανοίξουν επιχείρηση ή να κάνουν εγκατάσταση κάποιες επιχειρήσεις εδώ έτσι ώστε οι εργαζόμενοί τους να έχουν φοροαπαλλαγές», ανέφερε, λέγοντας πως και η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει με τα φορολογικά κίνητρα τους ψηφιακούς νομάδες, καταλήγοντας πως ο παγκόσμιος πόλεμος που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πια χώρα πάρει τους πιο εύπορους και ψηφιακους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.