Αλέκος Κεχαγιάς στο Ράδιο ΕΝΑ: Τηλεργασία και εκ περιτροπής εργασία αλλάζουν άρδην το σκηνικό

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν για τη ζωή και το «πορτοφόλι» των εργαζομένων

Η εποχή του κορωνοϊού έφερε τα πάνω κάτω σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων και πολύ περισσότερο στο εργασιακό κομμάτι. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας τόνισε πως η τηλεργασία και η εκ περιτροπής εργασία είναι δύο νέοι όροι που έρχονται στο προσκήνιο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και οι οποίοι κρύβουν μεγάλους κινδύνους για τους εργαζομένους.

Ως μία μεταβατική περίοδο με αχαρτογράφητο εργασιακό τοπίο χαρακτήρισε το διάστημα που έρχεται ο κ. Κεγαχιάς, καθώς είδαμε την περίοδο της καραντίνας να εφαρμόζονται στη χώρα μας νέοι εργασιακοί όροι, ενώ όσα έρχονται φέρνουν μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο εργασίας.
Ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε πως στην Ελλάδα οι διατάξεις για τις επιδοτήσεις εργαζομένων κι επιχειρήσεων που με κυβερνητική εντολή δεν λειτούργησαν και δούλεψαν, ήταν μία παγκόσμια πρωτοτυπία.
« Αυτό εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, καμία άλλη χώρα δεν επιδότησε αυτή τη μορφή της διακοπής εργασίας. Δηλαδή δεν δουλεύεις και ταυτόχρονα αμείβεσαι και για τους εργαζόμενους και επιχειρηματίες», σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως πίσω από τις νέες διατάξεις δεν υπήρχε θεωρία.
Τόνισε ότι αναδείχθηκαν προβλήματα και δημιουργήθηκε μία ανησυχία στους πολίτες για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς παρατηρήθηκε πολύ έντονα και μαζικά να υπάρχει μία εκμετάλλευση μέσω μαύρης εργασίας.
Ο κ. Κεχαγιάς εξήγησε πως πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που έλαβαν τα 800 ευρώ, βρίσκονταν σε αναστολή των συμβάσεών τους και παράλληλα υποχρεώνονταν από τον εργοδότη τους να εργαστούν.
« Δεν υπήρχε ένας ελεγκτικός μηχανισμός για να δει τη σωστή εφαρμογή των διατάξεων. Πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός για το επόμενο διάστημα. Στην Ελβετία όπου εφαρμόζονται από πολύ καιρό παρόμοιες διατάξεις, εάν δεν είναι ελεγχόμενη η θέση εργασίας του εργαζομένου που θα επιδοτηθεί, δεν μπορεί να μπει σε σύστημα επιδότησης», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Νέα εργασιακά δεδομένα σε όλη την Ευρώπη
Ο κ. Κεχαγιάς όμως μίλησε και για νέα εργασιακά δεδομένα, που φαίνεται πως όλη η Ευρώπη τα προωθεί, με την κάθε χώρα να κάνει τις παραλλαγές της. Αναφερόμενος στην εκ περιτροπής εργασίας και τη μείωση του εισοδήματος ουσιαστικά του εργαζομένου, ο ίδιος ανέφερε πως πρωτεργάτης ήταν η Γερμανία, που από το 1950 προωθεί ένα παρόμοιο μοντέλο εργασίας.
« Αν υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος έπαιρνε μισθό 1000 ευρώ. Θα έρθει ο εργοδότης και πει ότι δεν θα δουλεύεις 40 ώρες την εβδομάδα κι από αύριο αρχίζεις και δουλεύεις τις μισές ημέρες και μισές ώρες. Ο μισθός πηγαίνει στα 500 ευρώ. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 500; Θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιδοτείται κατά ένα ποσοστό από το κράτος κι ένα ποσοστό ο εργαζόμενος θα το χάνει. Θα πάρει δηλαδή ως επιδότηση ο εργαζόμενος από το κράτος 300 ευρώ, ο μισθός του θα γίνει 800 και θα έχει χάσει 200 ευρώ του μισθού του», ανέλυσε.
Περνάμε λοιπόν σε μία μορφή επιδότησης της απασχόλησης και όχι της ανεργίας κι αυτό συμβαίνει στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, κάτι αντίστοιχο κάνει και η Γαλλία τώρα, ενώ αυτό αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά θα πρέπει να προσεχθεί καθώς θα θίγει τους χαμηλόμισθους, που στην Ελλάδα είναι πολλοί.

Κίνδυνοι από τηλεργασία και μειωμένου ωραρίου εργασία
Όλη η Ευρώπη, σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς είναι σε δημιουργία νέου πλαισίου στις εργασιακές σχέσεις και κάθε χώρα προσπαθεί με κάποιο παρόμοιο τρόπο να φέρει αυτές τις αλλαγές. «Στη Γερμανία μιλάμε τώρα για 10εκ. θέσεις εργασίας που μπήκαν στην εκ περιτροπής εργασίας. Αλλά στην Ευρώπη προωθείται η εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη κι αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να προσέξουμε», σχολίασε.
Συμπλήρωσε δε πως δύο εργασιακά σχήματα ήρθαν την περίοδο του κορωνοϊού και φαίνεται ότι θα μείνουν κι αυτά είναι η τηλεργασία και το μειωμένο ωράριο.
«Θα βρεθεί ένας τρόπος να τονωθεί να ενισχυθεί και να παραμείνει αυτό το κομμάτι. Όσο καλό κι αν φαίνεται το κομμάτι της τηλεργασίας έχουμε οριοθέτηση εκ νέου του τόπου εργασίας. Μέχρι τώρα ήταν κοινή συνείδηση ότι θα πάω θα εργαστώ σ εκείνο τον τόπο. Τώρα θα οριστεί εκ νέου ο τόπος εργασίας. Το σπίτι ή οπουδήποτε αλλού. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε τα αρνητικά που μπορεί να φέρει, όχι ότι δεν υπάρχουν θετικά . Μπορεί να έχουμε θέματα ψυχολογίας, προβλήματα στην κοινωνικοποίηση, όμως υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι στην τηλεργασία όπως η εργασία 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα», εξήγησε ο ίδιος.

Εργατική ενημέρωση αλά Τσιόδρας
Επειδή έρχονται πολλές αναδιατάξεις στα εργασιακά ο κ. Κεχαγιάς ανέφερε πως θα πρέπει τη θέση του λοιμωξιολόγου Τσιόδρα να τη λάβουν πλέον οι εργατολόγοι.
«Οι θεωρητικοί πάνω στο εργατικό δίκαιο να τοποθετηθούν. Θα πρέπει να βγαίνουν οι εργατολόγοι και να αναλύουν τα νέα δεδομένα. Δεν μπορούν να αφήνουν σε άγνοια τους εργαζομένους. Οι αλλαγές έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και πρέπει να κάνουν ενημέρωση όπως έκανε ο Τσιόδρας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τέλος, σημείωσε πως οι νέοι που θα βγουν στην εργασιακό στίβο σε λίγα χρόνια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι αλλάζουν όσα γνωρίζουμε στον τρόπο εργασίας.
«Ο βασικός μηχανισμός εργασίας ήταν ο χρόνος. Τόσες ώρες θα δουλέψεις γι’ αυτές θα αμειφτείς. Τώρα ίσως πάμε σε άλλο μοντέλο, όπου ο χρόνος δεν θα είναι βασικός μηχανισμός, αλλά ίσως είναι το προϊόν, το τεμάχιο και ο στόχος», συμπλήρωσε.

Κίνδυνοι στιγματισμού εργαζομένων
Τέλος ο κ. Κεγαχιάς έθιξε το θέμα του κινδύνου στιγματισμού εργαζομένων, φέρνοντας το παράδειγμα των τουριστών με το υγειονομικό πιστοποιητικό.
« Φαντάζεστε να απαιτείται κάτι τέτοιο και στον επισιτισμό ή κάπου αλλού ένα υγειονομικό πιστοποιητικό. Δεν υπάρχουν εδώ κίνδυνοι στιγματισμού και διακρίσεων; Μεγάλο επίσης θέμα είναι τι θα γίνουν οι άνθρωποι που είναι στις ευπαθείς ομάδες, που συστάθηκε να μείνουν σε καραντίνα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για στιγματισμός, από που θα αμείβονται; Πως θα συνεχίσουν να εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι; Είναι ερωτήματα που πρέπει το ελληνικό κράτος να απαντήσει» κατέληξε ο κ. Κεχαγιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.