Αλέξιος Δέφνερ: Καλύτερα από πέρυσι ο τουρισμός, όμως όλα θα «παιχτούν» του χρόνου

Για αλλαγή συνηθειών με φόντο την κλιματική αλλαγή, έκανε λόγο ο Καθηγητής του ΠΘ

Καλά τα πήγε φέτος ο τουρισμός στη χώρα, όμως όλα θα “παιχτούν” του χρόνου, είπε ο Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξιος Δέφνερ μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο Καθηγητής επεσήμανε πως η πανδημία άλλαξε ορισμένες συνήθειες και καλώς έγινε αυτό, ενώ σημείωσε πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να εισαχθεί στις τουριστικές επιλογές, φέρνοντας το παράδειγμα των μεταφορών με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η πανδημία σύμφωνα με τον Καθηγητή επηρέασε τον τουρισμό όπως και όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, ωστόσο δεν ήρθε το τέλος του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Ο τουρισμός άντεξε φέτος. Για μένα το σημαντικό ήταν να λειτουργήσει κάπως πιλοτικά και να πάει καλύτερα από πέρυσι, που απ’ ότι φαίνεται αυτό έγινε , προφανώς όμως του χρόνου θα κριθούν τα πράγματα . Το ζήτημα είναι ότι αυτά που αλλάξανε, διότι δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αλλάξανε , να τα αξιοποιήσουμε για το μέλλον”, σημείωσε ο κ. Δέφνερ υπογραμμίζοντας πως κάποια συγκυριακά πράγματα που ήρθαν λόγω της πανδημίας θα πρέπει να κρατήσουν κι αυτά είναι για παράδειγμα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Ο κ. Δέφνερ υποστήριξε ότι δεν μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να συγκριθεί με αυτή του 2019, καθώς δεν μπορεί να είναι αυτή η ιδιαίτερη χρονιά για τον τουρισμό το μέτρο σύγκρισης.

Πάντως, ο κόσμος φάνηκε φέτος, παρά την πανδημία, να έχει διάθεση να ταξιδέψει, να ξοδέψει λίγο παραπάνω, για να μην βρίσκεται σε συνθήκες υπερτουρισμού αν και φάνηκε πιο επιφυλακτικός λόγω των συνθηκών που ισχύουν σε διαφορετικές χώρες, στην περίπτωση που ταξίδευε στο εξωτερικό.

Φέτος διαφάνηκε, όπως είπε ο κ. Δέφνερ, να υπάρχει μία αποκέντρωση και ανακάλυψη νέων περιοχών στην Ελλάδα, όμως αυτό που δεν διαφάνηκε είναι η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κλιματικής αλλαγής.

Επεσήμανε πως η κλιματική αλλαγή, πέραν της εκπαίδευσης, που θα πρέπει να ενταχθεί και στην δευτεροβάθμια και όχι μόνο στην τριτοβάθμια, αποτελεί ένα ζήτημα προσωπικής στάσης, με τον Καθηγητή να φέρει ως παράδειγμα τη μεταφορά με το τρένο, ένα μέσο πολύ σημαντικό για τον τουρισμό. Ακόμη, μίλησε και για τα τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να είναι κάποιες φορές πιο ακριβά από τα εισαγωγής, όμως έχουν διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να συνδεθεί το κομμάτι του τουρισμού με αυτό του πολιτισμού και όχι κατ΄ ανάγκη μόνο μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, με τον Καθηγητή να δίνει το παράδειγμα του Ράλι Ακρόπολης, ακόμη και της εκδήλωσης του Dior στην Ακρόπολη.

Κατέληξε δε, πως οι επιπτώσεις της πανδημίας και στον τουρισμό θα φανούν μακροπρόθεσμα και χρειάζονται επιστημονικές έρευνες και στρατηγική για να χαραχθεί ένας νέος δρόμος, μιας και όπως είπε ο κ. Δέφνερ, έχει διαφανεί ιστορικά ότι πανδημίες θα υπάρχουν συχνά και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.