Αλέξης Μητρόπουλος: «Έχουμε μπει σε “φτωχογόνα” ανάπτυξη, με πένητες εργαζόμενους και συνταξιούχους»

Ένας στους τρεις πληρώνεται με 393 ευρώ το μήνα- Τα τρία στοιχεία που θα βαθύνουν τις ανισότητες

Σε φτωχογόνα… ανάπτυξη έχει μπει η χώρα μας σύμφωνα με τον εργατολόγο κ. Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, με αφορμή τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα  απ΄τον ΕΦΚΑ (δόθηκαν τον Δεκέμβριο και αφορούν στον Νοέμβριο του 2020) και τα οποία δείχνουν, σύμφωνα με τον νομικό και ακαδημαϊκό, ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με 459 ευρώ μεικτά, δηλαδή με μόλις 393 ευρώ στο χέρι! Ο κ. Μητρόπουλος ως επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, έκανε λόγο για εργαζόμενους και συνταξιούχους πένητες και μίλησε για τα τρία στοιχεία, που θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο τις ανισότητες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή

Ούτε ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν πίστευαν αυτό που είδαν από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, πως το 36,1%, δηλαδή 801.500 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι αμειβόμενοι 393 ευρώ. “Αυτό το ποιοτικό στοιχείο δεν το είχαμε από τη μεταπολίτευση, ότι  το 1/3 των υπαλλήλων αμείβεται τόσο χαμηλά. Έχουμε μπει σε αυτό που έχω πει φτωχογόνα ανάπτυξη, δηλαδή και έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά επειδή η ανάπτυξη κατανέμεται ανισομερώς,  πολλά κοινωνικά στρώματα μένουν πίσω, αγκομαχάνε και μένουν με μικρούς μισθούς.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι πένητες

Έτσι δημιουργείται ένας τύπος του φτωχού εργαζόμενου, ο οποίος και δουλεύει και πεινάει και υπάρχει και ένας νέος τύπους του συνταξιούχου που και παίρνει σύνταξη και πεινάει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνοντας πως μπορεί η μεγάλη τραγωδία να είναι ανεργία, όμως σ’ αυτές τις περιπτώσεις εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι πένητες.

Επιπλέον, εκείνο που έδειξαν από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι πως οι μισές από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται,  αμείβονται με μόλις 400 ευρώ το μήνα, ενώ ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στην “απόκρυψη” σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανέργων από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία!

“Από τα στοιχεία του Οκτωβρίου είδαμε ότι η ανεργία μεταξύ ΟΑΕΔ και Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι εννέα μονάδες διαφορά, δηλαδή 470.000 άνεργοι παραπάνω που δεν τους βρήκε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Εδώ γίνεται ένα ανήθικο παιχνίδι σε βάρος του λαού, των ανέργων, των οικογενειών τους που η Στατιστική Υπηρεσία κάνει δειγματοληψία και δεν βρίσκει μισό εκατομμύριο ανέργους που χτυπάνε όμως την πόρτα του ΟΑΕΔ και ζητάνε τα επιδόματα”, σχολίασε ο γνωστός εργατολόγος, επισημαίνοντας πως αυτά τα επίσημα μεν στοιχεία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία της ανεργίας

Ως προς την ανεργία, τα επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται κάθε μήνα από τον ΟΑΕΔ και την ΕΛΣΤΑΤ, η επιστημονική ορθότητα των οποίων ελέγχεται, αφού δίνουν πάντα διαφορετικά ποσοστά και με θηριώδη απόκλιση μεταξύ τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεργίας που έδωσαν πρόσφατα για τον μήνα Οκτώβριο 2021 οι δύο Οργανισμοί, η μεν ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 617.511 ανέργους (13,3%) ενώ ο ΟΑΕΔ 987.763 (22,3%), δηλαδή απόκλιση 370.252 ανθρώπων ή 9 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων! Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, επί του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων (987.763) επιδοτήθηκαν μόνο 104.184 (ποσοστό 10,5%) ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες άνεργοι) ανήλθαν, τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε 575.801 (ποσοστό 58,95%)!

Από τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύεται σύμφωνα με τον εργατολόγο, ότι η ανεργία στη χώρα μας δεν αποτελεί διαχρονικά μόνο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, αλλά την τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας, πολύ περισσότερο που οι άνεργοι (και κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι) αποκλείστηκαν από τη λήψη τού κοινωνικού μερίσματος των 250 ευρώ, που εξήγγειλε και υλοποιεί αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση για ορισμένες κατηγορίες φτωχών συνανθρώπων μας.

Οι τρεις παράγοντες που θα βαθύνουν τις ανισότητες

Στο μεταξύ, ο κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στο 2022 και τι θα φέρει το νέο έτος, έκανε λόγο για τρία στοιχεία, τα οποία θα βαθύνουν τις ανισότητες και θα οξύνουν την εργασιακή και συνταξιοδοτική φτώχεια και των επιτηδευματιών αλλά και αγροτών.

Το πρώτο στοιχείο είναι η αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών λόγω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης που σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα σταματήσει το 2022. Η αιτία θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών είναι όπως επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος,  η μάχη των “γιγάντων” για το πέρασμα στην πράσινη ανάπτυξη, καθώς παραδοσιακοί παραγωγοί ενέργειας και κυρίως ο Πούτιν αντιδρούν.

Ο δεύτερος παράγοντας που θα βαθύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες είναι ο πληθωρισμός. ” Προσπαθούν κάποιες κυβερνήσεις να φορτώσουν τον πληθωρισμό στις παροχές που έκαναν οι κυβερνήσεις κατά την υγειονομική κρίση, στους επιτηδευματίες και τους εργαζόμενους κι ετοιμάζονται κάποιοι να κάνουν περικοπές μισθών ή να παγώσουν αυξήσεις”, είπε ο κ. Μητρόπουλος προβλέποντας τι θα δούμε το 2022.

Τρίτος παράγοντας,  που θα επιφέρει μεγάλη ζημία είναι η αποπομπή της Ελλάδος από το σύστημα χαμηλού δανεισμού μέσα από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έπαιρνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον εργατολόγο για μια εξέλιξη που την έχουν αποκρύψει και ουσιαστικά η χώρα μας αποβάλλεται από το εν λόγω σύστημα επίσημα την 1 Μαρτίου 2022. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα δανείζεται από την άνοιξη του 2022 ακριβότερα.

“Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα βαθύνουν τις ανισότητες και φοβάμαι την κρίση και την φτώχεια ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων”, σχολίασε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος.

Έρχεται και η κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης

Στα δεινά που έρχονται το 2022 είναι και η κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος ” εγκαινιάζεται η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους υποχρεωτικά και για τους μέχρι 35 ετών εργαζόμενους προαιρετικά. Αυτό  που εγγυάται το νέο σύστημα δεν είναι η σύνταξη, αλλά είναι οι εισφορές. Μπαίνουμε σε μια φάση που στις δυο-τρεις δεκαετίες από σήμερα θα έχει καταργηθεί και η επικουρική φοβάμαι και η κύρια σύνταξη και θα έχουν μπει κάποια εισοδηματικά κριτήρια”.

Συνέχισε λέγοντας πως με τον νόμο Τσακλόγλου που καταργεί τη δημόσια επικούριση και εισέρχεται η  ιδιωτική,  αρχίζει ένας κύκλος που, όπως επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος,  στο βάθος θα καταργηθούν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές και θα γίνουν κάποια επιδόματα που θα ενισχύουν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

EIΔIKOTEPA, ΣYMΦΩNA ME THN EΠEΞEPΓAΣIA TΩN ANAΛYTIKΩN ΠEPIOΔIKΩN ΔHΛΩΣEΩN TOY ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 AΠO TON EΦKA (ΠΙΝΑΚΑΣ 2, ΣΕΛ. 3) ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ:

-2.243.727 ΗΤΑΝ TO ΣYNOΛO TΩN AΣΦAΛIΣMENΩN ΣTON IΔIΩTIKO TOMEA,

-1.548.617 ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ EPΓAZOMENΩN ME ΠΛHPH AΠAΣXOΛHΣH,

-811.701 ΗΤΑΝ TO ΣYNOΛO TΩN AΣΦAΛIΣMENΩN ME MEPIKH AΠAΣXOΛHΣH,

-1.157,03 EYPΩ MEIKTA ΗΤΑΝ O MEΣOΣ MIΣΘOΣ ΠΛHPOYΣ AΠAΣXOΛHΣHΣ,

-459,40 EYPΩ MEIKTA ΗΤΑΝ O MEΣOΣ MIΣΘOΣ MEPIKHΣ AΠAΣXOΛHΣHΣ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.