Αλέξης Μητρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 έτη και στο Δημόσιο

Χιλιάδες, κυρίως γυναίκες θα δουλέψουν άλλα 7 χρόνια, για μειωμένη και 12 χρόνια για πλήρη!

Τελειώνουν από 1 Ιανουαρίου 2023 και στον Δημόσιο Τομέα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 έτη, κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα και οφείλεται στο τρίτο μνημόνιο, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Αλέξης Μητρόπουλος εργατολόγος και καθηγητής Εργατικού Δικαίου επικεφαλής της επιστημονικής ένωσης ΕΝΥΠΕΚΚ.
Όπως είπε, είναι η σημαντικότερη παρέμβαση του τελευταίου νόμου του ασφαλιστικού, 49/97 που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Δευτέρα και καταργεί οριστικά και αμετάκλητα τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (στον ιδιωτικό είχαν καταργηθεί), πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Περιθώριο μόλις… 25 ημερών!

Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι κυρίως γυναίκες είναι οι πληττόμενες που μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 56, 58 και 60 με ανήλικο τέκνο και 25ετή υπηρεσία τα έτη 2010, 2011 και 2012, που έχουν περιθώριο 25 ημερών, γιατί από 1-1-2023, με το άρθρο 20 του τελευταίου νόμου Χατζηδάκη, καταργείται οριστικά και αμετάκλητα, διότι η κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει σχολαστικά και πιστά τον νόμο του 2015 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 1-1-2022.
Ο καθηγητής σημείωσε, ότι η κυβέρνηση το παρέτεινε για έναν χρόνο και τώρα λέει ότι καμία πρόωρη – μειωμένη σύνταξη προ του 62ου έτους για άνδρες και γυναίκες του δημοσίου από 1 Ιανουαρίου 2023.
«Είναι χιλιάδες κόσμου που θα αναγκαστεί για μειωμένη σύνταξη να παραμείνει στην εργασία του άλλα επτά χρόνια και για πλήρη σύνταξη να μείνει άλλα 12 χρόνια!», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση ορίων ηλικίας για δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενες γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένους στο Δημόσιο, διότι το αντίστοιχο δικαίωμα στον ιδιωτικό τομέα είχε καταργηθεί νωρίτερα.

Πως θα προλάβουν όσοι επιθυμούν…

Εξήγησε ότι αν λείπουν χρόνια σε κάποιον και έχει δουλέψει 20, μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να αναγνωρίσει των σπουδών και των παιδιών, την επιδοτούμενη ανεργία ή ασθένεια και οι άνδρες του Στρατού, που κατ’ ανώτατο για τον δημόσιο υπάλληλο είναι μέχρι και 12 χρόνια, για να εμπλουτίσει τα χρόνια που έχει δουλέψει, διότι η συγκεκριμένη διάταξη που καταργείται, απαιτεί και με πλασματικά χρόνια 25ετή υπηρεσία το 2010, 2011, 2012 και ηλικία 55, 56, 58 και 60, δηλαδή νωρίτερα του 62ου που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2023.
Ο καθηγητής εξήγησε, ότι η αναγνώριση απαιτεί χρήματα, όχι άμεσα καταβλητέα, καθώς θα γίνεται παρακράτηση από την μηνιαία σύνταξη σε δόσεις αντίστοιχες των μηνών που αναγνωρίστηκαν.
Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης από 1-1-2023, κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αν δεν έχει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 έτη ηλικίας, άλλος μπορεί να πάει στο 67ο, με δυνατότητα να βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, άνδρες και γυναίκες στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

«Δεν εξαιρείται κανείς, ούτε
μητέρες, ούτε λόγω ΑμεΑ…»

«Συνεπώς, από το 2023 οι δυνατότητες μανάδων με παιδιά, με ανάπηρους συζύγους και ανάπηρα παιδιά, για πρόωρη συνταξιοδότηση καταργήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να έχουμε τα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη και να είμαστε ανάμεσα στις τρεις χώρες στον πλανήτη με τα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης που ρύθμισε και επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.
Ο καθηγητής τόνισε ότι με την όξυνση του δημογραφικού, με την Ελληνίδα να γεννάει λιγότερο απ’ όλες τις άλλες εθνικότητες στην Ευρώπη, με την πολιτική επί γεννήσεων και οικογενειακών επιδομάτων φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό δεν έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση του δημογραφικού της πατρίδας μας, κρατώντας κάποιες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για τις παραγραφές
οφειλών στον ΕΦΚΑ

Με το μίνι ασφαλιστικό παραγράφονται οι 20ετής οφειλές στον ΕΦΚΑ και ο καθηγητής ανέφερε ότι 300.000 κόσμος αδυνατεί να πάρει σύνταξη λόγω οφειλών.
Το ΣτΕ είπε ότι καμία οφειλή προς τα ταμεία δεν αναζητείται αν έχει παρέλθει η 10ετία και ότι τα χρόνια που παραγράφονται λαμβάνονται κανονικά ως ασφαλιστέα χρόνια, χωρίς εξαγορά.
Ο νόμος 49/97 για το ασφαλιστικό λέει ότι ισχύει η δεκαετία, αρκεί να ην έχει βεβαιωθεί και να μην έχει κοινοποιηθεί η οφειλή στον οφειλέτη. Αν έχει κοινοποιηθεί διακόπτεται η παραγραφή και επανερχόμαστε στην 20ετία. Έτσι λοιπόν το 95% των οφειλετών παραμένει στο παλιό καθεστώς και το «ωφελούμενο» είναι θανόντες και αποποιηθέντες την περιουσία του οφειλέτη.
«Καλέσαμε την κυβέρνηση να ξαναφέρει διάταξη εφαρμογής του ΣτΕ του λέει ότι από το 2011 και πίσω είναι παραγεγραμμένα έτη, δεν υπάρχουν οφειλές, δεν αναζητούνται και δεν ενεργοποιούνται μέτρα κατάσχεσης κατά ων οφειλετών. Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει, αλλά πρέπει να συμμορφωθεί όπως οφείλει, κατά το Σύνταγμα, με τις αποφάσεις των Ολομελειών των Δικαστηρίων», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.