Αλέξης Μητρόπουλος: Το 35% των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι «φτωχοί» εργαζόμενοι

Υπάρχουν πένητες εργαζόμενοι και πένητες συνταξιούχοι

Για ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας έκανε λόγο ο γνωστός και έμπειρος εργατολόγος, καθηγητής του Εργατικού Δικαίου, επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ  κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο Καθηγητής, μετέφερε στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δείχνουν ότι το 35% των ιδιωτικών υπαλλήλων λαμβάνει αμοιβή 398 ευρώ μεικτά, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι μισοί συνταξιούχοι λαμβάνουν 700 ευρώ μεικτά.

 

Ο κ. Μητρόπουλος έδωσε στοιχεία επίσημα τόσο από το Υπουργείο Εργασίας, όσο και από τον ΕΦΚΑ που δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας είναι η ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του ιδιωτικού τομέα και τόνισε πως «δημιουργείται ένας τύπος φτωχού εργαζόμενου. Είναι η εργασιακή φτώχεια όπου και δουλεύουν και πεινάνε, δουλεύουν και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα προς το ζην. Οι ηγέτες στην ΕΕ και στην Ελλάδα λένε ότι «χτυπούν» το «θεριό» της ανεργίας, αλλά αντικαθιστούν αξιοπρεπή απασχόληση με φτηνή απασχόληση και είναι ανησυχητικό το στοιχείο ότι το 34,7%, δηλαδή πάνω από 1 στους 3 ιδιωτικούς εργατοϋπαλλήλους, για το 35% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα,  η αμοιβή είναι καθαρά 398ευρώ μεικτά,  470 ευρώ περίπου».

Υπό αυτά τα στοιχεία ζούμε, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο γνωστός εργατολόγος,  σε ένα δίπολο της συνταξιοδοτικής φτώχειας, όπου το ½ των συνταξιούχων, με άλλα στοιχεία του ΕΦΚΑ, λαμβάνει μέχρι 700 ευρώ μεικτά και της εργασιακής φτώχειας που το 1/3 των ιδιωτικών εργατοϋπαλλήλων είναι στα επίπεδα της φτώχειας.

«Έχουμε  εργαζόμενους πένητες, φτωχούς συνταξιούχους, συνταξιούχους πένητες. Αν προσθέσουμε και το τρίτο στοιχείο, αυτό  του ανέργου και κυρίως του μακροχρόνια ανέργου δημιουργεί μία δεξαμενή με το  1/3 των Ελλήνων που απειλούνται από την απόλυτη ή τη σχετική ένδεια», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος τονίζοντας πως αυτά τα στοιχεία όλες οι κυβερνήσεις τα αποσιωπούν.

Σε ότι αφορά δε την ανεργία, ο Καθηγητής επεσήμανε ότι παράτο γεγονός ότι στατιστικά μειώθηκε η ανεργία τα τελευταία 3-4 χρόνια κατά 4 μονάδες, η πραγματική ανεργία παραμένει και στο βαθμό που μειώθηκε, μειώθηκε επειδή αντικαταστάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι καλοπληρωμένης μισθωτής εργασίας, με ένα άλλο κομμάτι υποαμειβόμενης ή κακοαμειβόμενης μισθωτής εργασίας.

Θύμα των εργοδοτών η γυναίκα- Βαρβαρότητα η απόφαση για τις συντάξεις

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε και άλλα δύο ανησυχητικά ποιοτικά στοιχεία, όπως τα χαρακτήρισε. Η γυναίκα, σημείωσε σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης αμείβεται 200 ευρώ λιγότερα κατά μέσο όρο από τον άντρα και προκύπτει ότι η γυναίκα ενώ υπερέχει στη μερική απασχόληση, υστερεί στην πλήρη απασχόληση, δηλαδή οι εργοδότες προσλαμβάνουν  λιγότερες γυναίκες σε πλήρη απασχόληση και περισσότερες σε μερική απασχόληση.

 

Επιπλέον, σχολίασε πως η μητρότητα πολλές φορές αποτελεί αρνητικό στοιχείο, με εργοδότες να ρωτούν τις γυναίκες εάν έχουν οικογένεια ή εάν προτίθενται να κάνουν.

Η γυναίκα όμως, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο υστερεί και  στα ζητήματα της σύνταξης. «Δυστυχώς με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,  οι Ελληνίδες έχουν τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά όρια στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά όρια με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πια από 1.1.2022 κανείς δεν μπορεί να βγει νωρίτερα, εάν δεν έχει 40 χρόνια στο 62ο έτος ή στα 67, 69, 70 με όσα χρόνια έχει», εξήγησε.

Ο κ. Μητρόπουλος συνέχισε χαρακτηρίζοντας ως βαρβαρότητα την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, καθώς πλέον η σύνταξη θα βγαίνει με βάση τον μισθό όλου του εργασιακού βίου.

«Με μια βαρβαρότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, η σύνταξη θα βγαίνει με βάση τον μισθό ολόκληρο του εργασιακού βίου. Αυτό δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά μόνο στην Ελλάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο αποφάσισε ότι όποιοι βγαίνουν στη σύνταξη μελλοντικά να βγαίνουν με βάση τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι έβγαιναν με τον μισθό του τελευταίου μήνα ή του τελευταίου διμήνου ή χρόνου ή των τελευταίων 5 ετών κι αυτό είναι σοβαρό γιατί με την πάροδο του εργασιακού βίου ο μισθός εξελίσσεται και μεγαλώνει. Έτσι λοιπόν με αυτή την νέα βαρβαρότητα ότι οι συντάξεις μετά το 2025-2026 θα βγαίνουν με βάση όλο τον εργασιακό βίο και οι μισθοί που εξετάζουμε τώρα θα οδηγούν σε συντάξεις όχι πάνω των 500 ευρώ για τους νέους σήμερα», εξήγησε ο ίδιος.

Μάλιστα τέλος έδωσε ένα παράδειγμα, που φαίνεται πως αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που τώρα εργάζονται με μισθούς 400, 500 ή το πολύ 600 ευρώ.

«Ένας εργαζόμενος που στα 40 χρόνια του εργασιακού βίου του, δούλεψε με 400-500 ή 600 ευρώ, με δεδομένο ότι αυτός ο μισθός θα είναι ο μισθός του μισού εργασιακού βίου και με ποσοστό αναπλήρωσης 20-30%, το 30% του 500αρικου μπορεί κανείς να καταλάβει σε τι συντάξεις οδηγεί», κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.