Άλκηστις Γεροπούλου: Ο πανικός τώρα ξεκινά εδώ…

Photo: EPA/WILL OLIVER
Βολιώτισσα που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περιγράφει τις διαστάσεις του κορωνοϊού στη Μ. Βρετανία

Ζει και εργάζεται εδώ και έντεκα χρόνια στο Λονδίνο. Το εργασιακό της πόστο είναι άκρως σημαντικό, καθώς εργάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών ως υπεύθυνη της διαδικτυακής λειτουργίας των υπόλοιπων Υπουργείων και το «χτίσιμο» των κρατικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Η Βολιώτισσα Άλκηστις Γεροπούλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί σε μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, η οποία πλέον έχει μπει στη δίνη του κορωνοϊού.
Ο πανικός τώρα ξεκινά στο Λονδίνο, επεσήμανε η Άλκηστις Γεροπούλου, σχολιάζοντας πως εκείνο που προβλέπεται είναι πως τις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνει ένα μεγάλο «μπαμ» στις αυξήσεις των νοσούντων απο κορωνοϊό. Η ίδια, ανέφερε πως εδώ και δύο εβδομάδες οι Λονδρέζοι έχουν κλειστεί στο σπίτι τους και η πόλη μοιάζει με νεκρό τοπίο, ενώ όλοι κυκλοφορούν με μάσκα στο πρόσωπο και γίνονται έλεγχοι της αστυνομίας στα πάρκα, τα οποία έχουν κλείσει, καθώς πολλοί αψηφούσαν τον κορωνοϊό και συνέχιζαν την καθημερινότητά τους.
Οι πρώτες ημέρες όμως έμοιαζαν με κινηματογραφική ταινία. Όπως μετέφερε η κ. Γεροπούλου στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν μπορούσε να βρει κανείς τίποτα από τα βασικά. Αυγά, γάλα, ενώ το… χαρτί υγείας ήταν το πρώτο είδος υπό εξαφάνιση. «Θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας», είπε χαρακτηριστικά η ίδια και σημείωσε πως ασπιρίνες και θερμόμετρα είναι ακόμη ανύπαρκτα.
Ελήφθησαν μέτρα
Βέβαια, αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ 8-10 το πρωί να εξυπηρετούνται στα σούπερ μάρκετ οι συνταξιούχοι, ενώ πλέον ο κόσμος προστατεύεται, διατηρώντας αποστάσεις στις ουρές .
Εκείνο που έχει φοβίσει και τρομάξει τους Λονδρέζους , που πια λαμβάνουν μέτρα, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν θάνατοι ανθρώπων νεαρής ηλικίας, χωρίς υποκείμενα νοσήματα κι αυτό που συνειδητοποιούν όλοι είναι πως ο ιός μπορεί να σε «χτυπήσει» ακόμη κι αν είσαι καλά στην υγεία σου. Σε ότι αφορά την ίδια, απο τις 17 Μαρτίου έχει ξεκινήσει τα μέτρα, εργάζεται από το σπίτι και μεταξύ 8 το πρωί και 8 το βράδυ βρίσκει μία ώρα για τη σωματική της άσκηση, πάντα όμως με προσοχή.
Οι πρώτες επιχειρήσεις, που επλήγησαν όπως ανέφερε, ήταν τα εστιατόρια, οι παμπ, τα ξενοδοχεία και το κράτος παρέχει υπηρεσία για παύση δανείων για ένα τρίμηνο, ενώ υπάρχει χαλαρότητα ως προς την αποπλήρωση δανείων και ενοικιων, μέτρο που αφορά και τους εργαζόμενους. Παράλληλα όσοι είναι επαγγελματίες κι έχουν κάνει φορολογική δήλωση τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν το δικαίωμα να λάβουν από το κράτος το 80% του μισθού τους. Ο μεγαλύτερος όμως οικονομικός παράγοντας της Βρετανίας είναι ο τομέας των επιχειρήσεων κι αυτός λειτουργεί μέσα απο το διαδίκτυο. Σε ότι αφορά τέλος την κοινωνική αλληλεγγύη των πολιτών, όπως ανέφερε η ίδια, υπάρχει τουλάχιστον στο δικό της κτήριο μια πρωτοβουλία συνεργασίας των ενοίκων, να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.