Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η μοναδική μου περιουσία είναι τα δύο εκατοστά των φωνητικών μου χορδών

Ο Βόλος είναι ένα μαγικό σημείο στην Ελλάδα. Τον επισκέπτομαι πολλές φορές αθόρυβα...

Με παρέα τη …μαγευτική και δυναμική φωνή της και έχοντας στις βαλίτσες της αξέχαστα και διαχρονικά τραγούδια, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία με τίτλο «Σε απευθείας σύνδεση» και μάλιστα η έναρξη έγινε πρόσφατα στον Βόλο. Η αγαπημένη καλλιτέχνιδα του κοινού, μίλησε στον Ηλία Κουτσερή και το Ράδιο ΕΝΑ 102,5 για τις συναυλίες της, τα τραγούδια της αλλά και τον τρόπο που βλέπει η ίδια τη ζωή.

Η πρεμιέρα των καλοκαιρινών σας συναυλιών έγινε στον Βόλο;

Ακριβώς! Στον Βόλο δόθηκε η έναρξη της μεγάλης περιοδείας μας. Σε μία πόλη που αγαπώ.

Τον Βόλο τον οποίο βλέπετε και διαφορετικά ή μόνο μέσα από τις συναυλίες σας και την επαγγελματική διάσταση;

Τον επισκέπτομαι πολλές φορές αθόρυβα … Έχω πάρα πολλούς φίλους στον Βόλο. Όταν έχω ένα τετραήμερο ελεύθερο είναι ο ιδανικός τόπος για να ξεκουράσει κανείς την ψυχή του, την καρδιά του και να απολαύσει και τις θάλασσες και το Πήλιο. Ο Βόλος είναι ένα μαγικό σημείο στην Ελλάδα.

Τι τραγούδια φέρνετε στις βαλίτσες σας σ’ αυτές τις συναυλίες;

Όταν ξεκινούν οι συναυλίες, νιώθω πολύ όμορφα. Αυτό που φέρνω φέτος, είναι μία παράσταση εντελώς εξωστρεφής, με τα καλύτερα τραγούδια που έχετε κι έχουμε αγαπήσει. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει υπέροχα χρώματα, έχει πάρα πολύ δυναμισμό, έχει κέφι και χορό αλλά έχει και πολύ συναίσθημα. Έχω μαζί μου πέντε μουσικούς, που βγάζουν σπίθες και φωτιές κι εγώ προσωπικά τους ονομάζω ως την «εθνική Ελλάδος των μουσικών».
Στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις είναι ο Θωμάς Θωμάς Κοντογεώργης, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο, ο Παντελής Ντζιάλας στη κιθάρα, ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος στο Τρομπόνι και στα κρουστά ο Κώστας Μυλωνάς. Μαζί μου είναι και ένας νέος, εξαίρετος τραγουδιστής και τραγοδοποιός ο Γιάννης Μαθές, που μου έχει δώσει κι ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι, το οποίο έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο τρίμηνο.
Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την παράσταση «Σε απευθείας σύνδεση». Μια παράσταση χωρίς κεραίες, χωρίς wifi, μόνο με τις καρδιές του κοινού και τις δικές μας, και πραγματικά νομίζω ότι η μουσική είναι ευλογημένη. Είναι απαραίτητο το τραγούδι στη ζωή μας, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Αυτό νιώθω εγώ. Σκεφτείτε ένα πλανήτη χωρίς ήχο, πόσο ανιαρός θα ήταν!
Για μένα η μουσική πρέπει να μοιράζετε, να διαχέεται στο σύμπαν, να ανακατεύετε με τη ζωή, με τις ψυχές, να λειτουργεί σαν φωτιά, σαν φάρμακο, σα σταγόνα βροχής σε διψασμένο στόμα.

Δείχνετε αλλά και είστε τόσο αφοσιωμένη στο τραγούδι, όπως ήσασταν τα πρώτα χρόνια. Από που αντλείτε δύναμη και διάθεση ;

Η μοναδική μου περιουσία είναι τα δύο εκατοστά των φωνητικών μου χορδών. Από τη στιγμή που κατάλαβα τον εαυτό μου, είπα ότι σ’ αυτό το πράγμα θα αφοσιωθώ. Επειδή είμαι τελειομανής και παθιασμένη με αυτό που κάνω, αντί να ελαττώνεται το πάθος και η τρέλα, μπορώ να πω ότι όσο μεγαλώνω, «χειροτερεύουν» όλα αυτά! Σε όλη τη διάρκεια μιας καριέρας δίνεις- παίρνεις μια αλήθεια, μέσα από το θεατή, μέσα από τον ακροατή. Αυτή η ανταλλαγή συναισθημάτων και κραδασμών σε μία παράσταση, είναι η ουσία του τραγουδιού και της επικοινωνίας. Αυτό για μένα είναι το ζητούμενο σ’ αυτή τη ζωή. Εξάλλου, φιλοσοφώντας μετά από 45 χρόνια, που είμαι στη μουσική σκηνή της Ελλάδος, έχω ζήσει μέσα από την επαφή μου με τον κόσμο δύο ζωές. Κι αυτό δεν το ανταλλάσσω με τίποτα.

Για τα τραγούδια, που είναι και τόσο διαχρονικά, σας έχουν επιλέξει ή τα έχετε επιλέξει;

Τα έχω επιλέξει τα τραγούδια, δεν μου έχουν επιλέξει άλλοι τραγούδια. Τα τραγούδια είναι μεγάλο λειτούργημα, πρέπει να διεισδύσουν στην ψυχή, πρέπει να σε κάνουν να ανατριχιάσεις, πρέπει να σηκωθείς από το κάθισμα. Με αυτό το γνώμονα, έχω διαλέξει όλα τα τραγούδια. Είμαι ευγνώμων που αυτά τα 43 χρόνια που είμαι στη σκηνή κι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και συνεχίζω να το κάνω, δημιουργείται με το θεατή αυτό το μαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο. Το θεωρώ ηλεκτρικό πεδίο μεγατόνων και πάντα έχω μία έκπληξη κι έναν θαυμασμό πως τόσοι ετερόκλητοι ψυχισμοί μέσα σε δύο ώρες ευθυγραμμίζονται! Αυτή όμως είναι και η μαγεία της μουσικής. Αυτή είναι και η προέκταση του εαυτού μου.

Έχετε πει, ότι από τα χρόνια του διωγμού της Αλεξάνδρειας με τη σκληρή αναστάτωση της ζωής, σας έμαθαν να αγωνίζεστε για τη ζωή. Αν έρθουμε στο σήμερα, οι δυσκολίες της ζωής κατά κύριο λόγο οι οικονομικές, μπορούν να μας δώσουν το μήνυμα του αγώνα και τις διεκδίκησης;

Η απουσία των ονείρων είναι ίσως το χειρότερο πράγμα στην εποχή μας. Έχω λίγο κουραστεί να ψάχνω ποιος φταίει. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από την αρχή, απλά να ξέρω ποιος είναι ο αντίπαλος, για να μπορέσω να τον πολεμήσω και να φέρω στα ίσια τη ζωή μου, τη ζωή μας, το μέλλον μας, το παρόν μας.
Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα παιδιά μας, είναι οι άνθρωποι που ζουν, αναπτύσσονται, εργάζονται, αναπνέουν. Πραγματικά ονειρεύομαι ένα καλοκαίρι χωρίς «σωσίβια». Ονειρεύομαι την Ελλάδα να λάμπει με μεγαλοπρέπεια, χωρίς χρέη, με ανθρώπους αμέριμνους, χαμογελαστούς, να υπάρχει δημιουργία, να υπάρχουν κραδασμοί, να υπάρχει ζωή! Και χαμόγελο, γιατί έχει χαθεί. Και αυτό το λέω γιατί γυρίζω στο εξωτερικό σε πάρα πολλά μέρη κι ακούω ανθρώπους που γελάνε δίπλα μου και τους ζηλεύω. Κι αναρωτιέμαι που πήγε το χαμόγελό μας, που πήγε η διάθεση του Έλληνα. Πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί να πούμε ότι πρώτα εμείς αλλάζουμε, από το σπίτι μας ξεκινάει ο πολιτισμός, δεν ξεκινά από απέναντι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.