Άλλα αναδρομικά περίμεναν … οι συνταξιούχοι κι άλλα έλαβαν

Αυξήσεις «ψίχουλα», ενώ οι λεγόμενοι υψηλοσυνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα
Διεκδικήσεις προκρίνει ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας

Μεγάλες είναι οι ουρές που σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες καθώς πολλοί συνταξιούχοι τρέχουν να πάρουν τα αναδρομικά τους.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, ο πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας κ. Γιώργος Ρούσσας τόνισε πως άλλα αναδρομικά ανέμεναν συνταξιούχοι του δημοσίου όπως και του ιδιωτικού τομέα, κι άλλα τελικά είδαν, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να εμπλακούν οι συνταξιούχοι σε δικαστικές διαμάχες, αλλά να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσα θα λάβουν αναδρομικά όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1000 ευρώ κι έχουν γίνει παρακρατήσεις αντισυνταγματικά. Μάλιστα, σημείωσε πως στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για το πόσα χρήματα θα τους επιστραφούν. Μεγάλο ζήτημα όμως, όπως ο κ. Ρούσσας επεσήμανε, είναι η παραπληροφόρηση που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες πως εάν κάποιος δεν προσέφευγε νομικά, δεν θα λάμβανε τίποτα.

“Ό,τι έχουμε πάρει, είναι μετά τους αγώνες που έκανε το συνταξιοδοτικό κίνημα, με τις έντεκα μεγάλες Ομοσπονδίες Συνταξιοδοτικών οργανώσεων της χώρας. Το 2019 είχαμε κάνει 167 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και με αυτές τις κινητοποιήσεις κερδίσαμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των επικουρικών συντάξεων, την περικοπή της κράτησης για την υγεία στο πραγματικό ύψος των συντάξεων, την επαναφορά των συντάξεων χηρείας, να μην μειωθεί το αφορολόγητο στα 5600 από 8600 και το πιο σημαντικό να μην αφαιρεθεί η προσωπική διαφορά από τους παλιούς συνταξιούχους με την εφαρμογή του νόμου του Κατρούγκαλου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσας. Αυτό, όπως εξήγησε, δείχνει ότι κάποιοι έπεσαν στην “παγίδα” και αποπροσανατολίστηκαν πηγαίνοντας στη λογική των προσφυγών, που μόλις ένα 8% αυτών που υπολογίζονται στις 400.000 έχουν λάβει αποφάσεις στα χέρια τους.
Ο κ. Ρούσσας σημείωσε ότι το ΣτΕ από το 2015 έχει δικαιώσει τους συνταξιούχους για όλες τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και διαφαίνονταν ότι η πολιτεία έπρεπε να επιστρέψει στους συνταξιούχους ό,τι είχε περικόψει από τις κύριες, τις επικουρικές και τα δώρα Χριστουγέννων. Ωστόσο, ανέφερε πως άλλα ανέμεναν οι συνταξιούχοι και άλλα είδαν τελικά να λαμβάνουν, όπως συνέβη με τους συνταξιούχους του δημοσίου που τους επεστράφησαν τα χρήματα που είχαν παρακρατηθεί με βάση μόνο τον ένα νόμο, τον 4091.
Για το λόγο αυτό ο κ. Ρούσσας κάλεσε για ακόμη μια φορά τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν να μην πέσουν στην παγίδα των δικηγορικών γραφείων και να διεκδικήσουν με αγώνες τα δικαιώματά τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.