Άμεση σύνδεση της Αλοννήσου με τη Θεσσαλονίκη

Ζητά ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης μιλώντας στο Ράδιο Ένα

Δεύτερος οικολογικός προορισμός αναδείχθηκε παγκόσμια η Αλόννησος από το περιοδικό των τουριστικών πρακτόρων της Αγγλίας, γεγονός που αποτελεί πολύ σημαντική διάκριση για το νησί, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.
Οι λόγοι που κατέταξαν το νησί τόσο ψηλά στην κατάταξη είναι τρεις: Το Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Βορείων Σποράδων που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο που γίνεται στην Ελλάδα, ως καινοτόμος δράση και φιλική στο περιβάλλον και η σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Δήμος από το 2015, για την σταδιακή μείωση και στη συνέχεια κατάργηση της πλαστικής σακούλας.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, η Αλόννησος έχει λάβει διακρίσεις και στο παρελθόν και όπως είπε τα μηνύματα που παίρνουμε απ’ αυτές τις διακρίσεις είναι η χαρά ως κάτοικοι και μας δίνει περισσότερη δύναμη για δράσεις με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
“Κάτοικοι του νησιού έχουν συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον για μας αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και μας οδηγεί στο δρόμο που έχουμε χαράξει για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θεωρούμε ότι οι κινήσεις αυτές που κάνουμε μέχρι τώρα, είναι οι σωστές και εκεί θα συνεχίσουμε να είμαστε”, επισήμανε ο δήμαρχος.

Να ανακοινωθεί άμεσα
η σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση Philoxenia, ο κ. Βαφίνης τόνισε ότι ο Δήμος είχε αρκετά χρόνια να συμμετάσχει και μάλιστα στην προ Covid εποχή, διότι από τη στιγμή που είχε σταματήσει η διασύνδεση της Θεσσαλονίκης γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας με τις Σποράδες, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μικρό, διότι η Αλόννησος ήταν μακρινός προορισμός για τους Βορειοελλαδίτες.
“Φέτος που ξεκίνησε η πολύ επιτυχημένη ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη – Σποράδες – Μαντούδι, ο Δήμος συμμετείχε στην τουριστική έκθεση με δικό του περίπτερο, στον ίδιο χώρο με τη Σκόπελο και τη Σκιάθο. Τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά, υπήρχε ενδιαφέρον, πέρασε αρκετός κόσμος, πολλοί τουριστικοί πράκτορες, υπήρχαν εκπρόσωποι του Δήμου Αλοννήσου και είχαν πολλές συναντήσεις”, επισήμανε ο κ. Βαφίνης.
Σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, η επιδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σποράδες, θα συνεχιστεί και το 2022 και ο δήμαρχος ζήτησε το θέμα να κλείσει όσο πιο νωρίς γίνεται (εντός του 2021), να γίνει ανακοίνωση, για να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κρατήσεις.

Για εμβολιασμούς, απογραφή, ιατρείο

Για τους εμβολιασμούς στο νησί, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πήγε πολύ καλά από πριν το καλοκαίρι ακόμη και αυτό που εντυπωσίασε είναι ότι αρκετός νέος κόσμος, ειδικά όσοι απασχολούνταν στον τουρισμό, έχουν εμβολιαστεί.
Επίσης είπε ότι τον Οκτώβριο εμβολιάστηκαν παιδιά από 14 ετών και πάνω, ενώ ανεμβολίαστοι παραμένουν άνθρωποι άνω των 70 ετών που έχουν ενδοιασμούς. Ο κ. Βαφίνης έκανε και την αναμνηστική δόση του εμβολίου και κάλεσε τους δημότες να κάνουν το εμβόλιο.
Σχετικά με την απογραφή, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή συνεργάζεται με τους απογραφείς και τόνισε ότι θα πρέπει να απογραφούν οι πάντες στο νησί και φέτος τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί υπάρχει και η αυτοαπογραφή, που διευκολύνει τους κατοίκους. Όπως ανέφερε, ο Δήμος στηρίζει την προσπάθεια και ενδιαφέρει πολύ να καταγραφεί ο πραγματικός μόνιμος πληθυσμός, που το 2011 ήταν 2.700.
Αναφερόμενος για τον τομέα της υγείας στο νησί και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, ο δήμαρχος είπε ότι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά όχι αυτό που επιζητούν οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή δεν θα σταματήσει ποτέ να διεκδικεί την πλήρη στελέχωση του ιατρείου, παρά τις διαχρονικές διαβεβαιώσεις.
Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να λείπει ο γιατρός γενικής ιατρικής ή παθολογίας, που είναι η σημαντικότερη θέση, και ένας χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος, ενώ στον αντίποδα υπάρχει μια μόνιμη νοσηλεύτρια και τρεις επικουρικές, υπάρχει οδοντίατρος που ήρθε από την Καρδίτσα και θέλει να μείνει, υπάρχει παρασκευάστρια και δύο αγροτικοί γιατροί.

Τέλος, ο δήμαρχος έθιξε για άλλη μια φορά το θέμα του εισιτηρίου για το ναυάγιο της Περιστέρας που κοστίζει 50 € και τόνισε ότι εστάλησαν επιστολές στο υπουργείο και ζητείται να καταργηθεί, γιατί είναι πολύ μεγάλο το αντίτιμο και τόνισε ότι είναι άλλο το εισιτήριο και άλλο πράγμα το κόστος κατάδυσης. Όπως είπε θα ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού για το θέμα και για το άμεσο άνοιγμα των υπόλοιπων τεσσάρων ναυαγίων (τα τρία κλασικών χρόνων και ένα Βυζαντινό),που βρίσκονται σε βάθη που μπορούν να είναι επισκέψιμα, υλοποιώντας το όραμα για το πάρκο των αρχείων ναυαγίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.