Αμυντική βιομηχανία σχεδιάζεται στον Βόλο

Μ. Μπαλλής: Στο επίκεντρο σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας η Μαγνησία

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει αρκετά πράγματα για την περιοχή της Μαγνησίας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, άσχετα από τη μετεγκατάσταση ή όχι της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, δήλωσε ο Μάκης Μπαλλής βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση που είχαν οι βουλευτές της Μαγνησίας, την Τρίτη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Όπως είπε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», αυτό που αντιλήφθηκαν όλοι από τη συνάντηση, τόσο από την πλευρά του υπουργού, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δημ. Βίτσα, ήταν ότι στον όποιο σχεδιασμό γίνει, ο Βόλος, λόγω της θέσης και του λιμανιού του, θα είναι στο επίκεντρο για σημαντικά πράγματα που πρόκειται να γίνουν.
Σύμφωνα με τον Μάκη Μπαλλή, στη συνάντηση τονίστηκε ότι εάν γίνει η μετακίνηση των Πεζοναυτών, στο στρατόπεδο θα εγκατασταθούν άλλες στρατιωτικές μονάδες και, αφού προηγηθεί εκτενής διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, θα υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση χώρων και εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, αν παραμείνουν αχρησιμοποίητοι χώροι.

Αναβαθμίζεται το Στεφανοβίκειο
Ο βουλευτής δήλωσε, ότι από τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, προκύπτει ότι η 1η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο, γίνεται Πανελλαδικό κέντρο εκπαίδευσης για τους πιλότους ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Επίσης ανέφερε, ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου να φιλοξενήσει τα ελικόπτερα έκδοσης ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, που θα προμηθευτεί η χώρα μας, από αμερικανικό πλεονάζον υλικό. Τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα, θα συστήσουν μονάδες στην 1η ΤΑΞΑΣ, πέραν των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.
Σημειώνεται ότι για το θέμα της έλευσης των νέου τύπου ελικοπτέρων στην Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, είχε γράψει αποκλειστικά η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» στις 23 Ιουλίου 2016, τρεις μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, όπου είχε εξαγγείλει αναβάθμιση, τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο κομμάτι της επισκευαστικής βάσης, που θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης στην περιοχή, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις και το έργο της Αεροπορίας Στρατού.
Προσλήψεις και πολιτικού προσωπικού
Τέλος, έχει αποφασιστεί οι συντηρήσεις των ελικοπτέρων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, να γίνονται στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ.
«Όλα τα παραπάνω είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα καθιστά την περιοχή μας κέντρο ενδιαφέροντος για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Μάκης Μπαλλής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι για την αναβάθμιση της 1ης ΤΑΞΑΣ, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, θα γίνουν προσλήψεις και πολιτικού προσωπικού, όπως επισημάνθηκε και στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Σχεδιασμός για κέντρο εκπαίδευσης
και ξένων στρατιωτικών

Ο κ. Μπαλλής αποκάλυψε ότι στην περιοχή μας αναμένεται μια παράλληλη δραστηριότητα, σε παραγωγικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο, που θα έχει να κάνει με την ευρύτερη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως της αμυντικής βιομηχανίας.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ενεργοποίηση πραγμάτων για την περιοχή μας, που θα αναθερμάνουν δραστηριότητες του καλού παραγωγικού μας παρελθόντος. Ο βουλευτής είπε ότι γίνεται προσπάθεια αναθέρμανσης της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχή μας, μέσα από δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν αρκετά σύντομα, βάσει οργανωμένου σχεδιασμού που υπάρχει.
Όπως αποκάλυψε, υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας με τη Σιγκαπούρη και με χώρες της Αφρικής και στον αμυντικό τομέα, για θέματα κυρίως εκπαίδευσης και στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμη και ο χαρακτηρισμός της περιοχής μας ως Κέντρο Εκπαίδευσης. «Επειδή αυτές οι χώρες δεν έχουν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, υπάρχει συζήτηση η εκπαίδευση των στρατιωτικών να γίνεται στην Ελλάδα και επειδή ο Βόλος θα γίνει το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων ελικοπτέρων, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή μας, όχι μόνο για Έλληνες στρατιωτικούς», ανέφερε ο κ. Μπαλλής.
Ο ίδιος είπε ότι σ’ αυτή τη διαδικασία εμπλέκεται και το λιμάνι του Βόλου που είναι ένα από τα τρία της Ελλάδας που μπορείς να κάνεις πράγματα χωρίς να δεσμεύεσαι απόλυτα, εξυπηρετεί τη στρατηγική και τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και μπαίνει στον σχεδιασμό της συνολικής αναπτυξιακής πρότασης για την περιοχή μας.

Με ισοδύναμα πιθανή μετεγκατάσταση
Ο βουλευτής χαρακτήρισε τη συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό Άμυνας παραγωγική ιδιαίτερα προς τα συμπεράσματά της, κυρίως όμως, ως προς τις προοπτικές που άφησε να διανοιγούν για την περιοχή μας.
«Αυτό που επισημάνθηκε, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπει λουκέτο στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών», δήλωσε ο Μάκης Μπαλλής.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις, θα συνεδριάσει το συμβούλιο των Αρχηγών των Επιτελείων, κατόπιν θα πάει στο υπουργείο Άμυνας και στην περίπτωση που εγκριθεί η ανάγκη της μετακίνησης, θα είναι μια διαδικασία, που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτείται μεγάλος χρόνος. «Σ’ αυτή την περίπτωση, μας δίνει την απαραίτητη χρονική ανάσα για να γίνει ταυτόχρονα, η αποκατάσταση ενός ισοδύναμου για την περιοχή, τόσο ως προς τη στρατιωτική παρουσία, όσο και την αποκατάσταση ενός οικονομικού ισοδύναμου για την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής εξήγησε, ότι το συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα και θέμα συζήτησης θα είναι η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σ’ αυτή τη νέα δομή, το Σώμα των Πεζοναυτών μετατρέπεται στα πρότυπα των Αμερικανών Πεζοναυτών (U.S. Marine Corps), που πρέπει να είναι κοντά στο σημείο που βρίσκεται ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού για την άμεση μετακίνηση του σχηματισμού.
Ο ίδιος τόνισε ότι η μετακίνηση αυτή πρέπει να γίνει όσο πιο κοντά στον Πειραιά, είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πάει στον Αυλώνα και πρόσθεσε ότι εάν αποφασιστεί να μετακινηθεί θα πάρει αρκετό χρόνο.

Για την πιθανή μετεγκατάσταση συζητήθηκε και το θέμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ανάπτυξής του στην περιοχή για συγκεκριμένες χρήσεις. «Είναι ένα θέμα που συζητήσαμε, άνοιξε και μπορεί να συζητηθεί κάλλιστα με εκατέρωθεν επαφές για να δούμε τι καλύτερο, σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο και την ανάπτυξή του εκεί, μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο βουλευτής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.