Ανακατανομή των εδρών ανά τμήμα στο Επιμελητήριο ενόψει εκλογών

Διαμαρτυρίες ωστόσο, για μείωση των εδρών στη Μεταποίηση

Σε ανακατανομή των εδρών ανά τμήμα προχώρησε η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μετά από υπόδειξη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον Δεκέμβριο, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες μέλους του κλάδου Μεταποίησης, οι έδρες του οποίου, μειώνονται στις μισές.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις στο «Ράδιο Ένα» του μέλους του Τμήματος Μεταποίησης Γιώργου Μπαρμπάκου και τις εξηγήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Αριστοτέλη Μπασδάνη, ενώ έγινε γνωστό ότι στη Μαγνησία εκτός από τον Βόλο, κάλπες θα στηθούν για πρώτη φορά στον Αλμυρό και στη Σκιάθο.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαρμπάκο προχθές η Διοικητική Επιτροπή έφερε προφορική εισήγηση για τις εκλογές στα Επιμελητήρια και το Μεταποιητικό Τμήμα αποφασίστηκε να έχει πέντε έδρες στις επόμενες εκλογές, πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Το Μεταποιητικό τμήμα ψήφισε αρνητικά, να μην περάσει αυτή η πρόταση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος κ. Δημ. Σπανός ψήφισε θετικά και συμφώνησε να μειωθούν οι έδρες από 10 σε πέντε», κατήγγειλε ο κ. Μπαρμπάκος.
Ο ίδιος τόνισε, ότι οι πέντε θέσεις που θα χαθούν θα μοιραστούν στο Τουριστικό, το Εμπορικό Τμήμα και τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Γ. Μπαρμπάκο, οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες, τα συνεργεία και η μεταποίηση μειώθηκαν την εποχή της κρίσης, αλλά δεν πρέπει κάποιος να κόβει οριζόντια τη δύναμη ενός τμήματος που αφορά όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής με χιλιάδες εργαζόμενους και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Βασικό κριτήριο τα εγγεγραμμένα μέλη
Το Επιμελητήριο με βάση τον αριθμό των μελών δικαιούται στην εκλογική διαδικασία 31 έδρες στο σύνολό του, διότι αν υπήρχαν λιγότερα από 15.000 μέλη η σύνθεση του Δ.Σ. θα αποτελούνταν από 21 μέλη, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Όπως είπε ο πρόεδρος Τέλης Μπασδάνης, για πρώτη φορά η παρούσα Διοίκηση καθιέρωσε ένα τέταρτο τμήμα, το Τουριστικό Τμήμα, με ομόφωνη απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής. Στις εκλογές που θα γίνουν τον Δεκέμβριο, θα υπάρχουν τέσσερα τμήματα το Μεταποιητικό, το Τουριστικό, το Εμπορικό και τις Υπηρεσίες.
«Τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια των μνημονίων διαπιστώσαμε ότι ο Μεταποιητικός Κλάδος έχει υποστεί μια ζημιά, με σημαντική απομείωση των επιχειρήσεων. Ευχόμαστε να ανακάμψει σύντομα, διότι ο μεταποιητικός κλάδος είναι αυτός που προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική και στην εθνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Μπασδάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό κριτήριο που ορίζει ο νομοθέτης, είναι ότι η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη στο κάθε τμήμα. Συνεπώς, αντιστοιχούν τρεις έδρες στη Μεταποίηση, τρεις έδρες στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες 15 έδρες και στο Εμπόριο 10 έδρες.
«Δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα δύο κριτήρια, λιγότερο σημαντικά για το υπουργείο, η συμβολή στην τοπική οικονομία και ο αριθμός των απασχολούμενων, εμείς προτείναμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, (για να μην υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπηρεσίες στα άλλα τμήματα), να μειώσουμε κατά τρεις έδρες το Τμήμα των Υπηρεσιών, από τις οποίες οι δύο, θα πάνε στη Μεταποίηση, λόγω της σημαντικής συμβολής στην τοπική οικονομία και η τρίτη έδρα στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Μπασδάνης.
Η πρόταση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, είναι 12 έδρες για το Τμήμα των Υπηρεσιών (που αυξήθηκαν γιατί μετά το 2012 έγινε σωστότερη κατανομή και διόρθωση), 10 έδρες για το Εμπορικό Τμήμα, πέντε έδρες για τη μεταποίηση και τέσσερις έδρες για τον τουρισμό και η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η πρόταση του Επιμελητηρίου θα πάει στο υπουργείο που θα έχει τον τελικό λόγο αν θα την εγκρίνει ή αν θα διαφοροποιήσει τις έδρες.

Κάλπες σε Σκιάθο και Αλμυρό
Όσον αφορά στις εκλογές και στην προσπάθεια που γίνεται να πάνε πιο κοντά οι επαγγελματίες στο Επιμελητήριο, για πρώτη φορά θα στηθεί κάλπη και στη Σκιάθο, που θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου από τις Σποράδες. Επίσης, θα στηθεί κάλπη στον Αλμυρό, όπου βρίσκεται σημαντικός αριθμός μελών και επιχειρήσεων, που δυσκολεύεται να μετακινηθεί.
Ο κ. Μπασδάνης είπε ότι απαιτείται η μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις εκλογές του Επιμελητηρίου των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Μαγνησίας.

Αντίδραση του Γ. Μπαρμπάκου
και μέσα από τον Σ.Ι.Σ.Α.Μ.

Σε ανακοίνωση στο μεταξύ του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών Μαγνησίας (Σ.Ι.Σ.Α.Μ.), που υπογράφει ο πρόεδρος Γ. Μπρμπάκος, τονίζεται ότι «μετά λύπης μας, την Τετάρτη 9/8/2017, ψηφίστηκε θετικά από τον Πρόεδρο του Μεταποιητικού Τμήματος, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Σπανού Μιχάλη, η μείωση των εδρών του. Δεν νοείται Πρόεδρος να ψηφίζει για μείωση των εδρών στο τμήμα που ανήκει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.