Ανανέωση της παραχώρησης οικοπέδου για την Π.Υ. ζητά η ηγεσία από το Δ. Βόλου

Προβλήματα, η παλαιότητα του κτιρίου και η δυσκολία εξόδου αλλά και επιστροφής των οχημάτων

Καθημερινά προβλήματα αποτελούν για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, το παλιό κτίριο που στεγάζεται, επί των οδών Κουμουνδούρου – Γαλλίας στον Βόλο και η δυσκολία εξόδου και επιστροφής στην υπηρεσία των υδροφόρων οχημάτων που βγαίνουν για να σβήσουν φωτιές, κυρίως λόγω των ασυνείδητων οδηγών που παρκάρουν όπου βρουν. Το αίτημα δημιουργίας νέου κτιρίου είναι διαχρονικό και το κόστος που απαιτείται ανέρχεται σε 2,5 εκ. Ευρώ περίπου.

Το παλιό κτίριο που στεγάζεται η Πυροσβεστική Βόλου, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας

Σε δηλώσεις του στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, αντιπύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, τόνισε ότι το κτιριακό των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας, είναι πάγιο αίτημα της Διοίκησης και των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ενώ η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε νέο και σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο, πρέπει να γίνει τόσο για υπηρεσιακούς, όσο και για λόγους ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης του προσωπικού όλο το 24ωρο.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής εξήγησε ότι όταν η Π.Υ. Βόλου εγκαταστάθηκε στο υπάρχουν κτίριο, αρκετές δεκαετίες πριν, είχε αρμοδιότητες τις αστικές πυρκαγιές, τις διασώσεις και ό,τι άλλο προβλεπόταν στον κανονισμό λειτουργίας. «Με την ανάληψη και της δασοπυρόσβεσης το 1998, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις μεγάλωσαν, όπως και οι ανάγκες σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και κτιριακές υποδομές», τόνισε.

Αίτημα ανανέωσης παραχώρησης

Σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου, ο Δήμος Βόλου, επί δημαρχίας Σκοτινιώτη, είχε παραχωρήσει οικόπεδο στη Ν. Ιωνία, μεταξύ δύο πολυκαταστημάτων μάρκετ, για πέντε χρόνια. Ωστόσο η προθεσμία αυτή παρήλθε και, επειδή δεν έγινε το κτίριο, επιστράφηκε στο Βόλο. Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, με έγγραφό της προς το Δήμο στις 9 Νοεμβρίου 2017, ζήτησε ανανέωση της παραχώρησης της έκτασης προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Λόγω του ότι οι χώροι του κτιρίου είναι περιορισμένοι πυροσβεστικά οχήματα σταθμεύουν μόνιμα στην οδό Κουμουνδούρου

Ο διοικητής, δήλωσε ότι το κόστος κατασκευής του νέου κτιρίου ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκ. Ευρώ, αρχικά υπήρχε σκέψη να γίνει μέσω ΕΣΠΑ, αλλά επειδή ήταν λίγα τα χρήματα δεν έγινε, συνεπώς, μπορεί να κατασκευαστεί μέσω πόρων του υπουργείου ή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Για την ανάγκη ανέγερσης νέου κτιρίου που θα στεγάσει την υπηρεσία, είναι ενημερωμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από το υπουργείο και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι και οι βουλευτές, τους οποίους ενημέρωσε ο διοικητής.
Σημειώνεται ότι για το θέμα του νέου κτιρίου έγιναν ενέργειες, τόσο από τον κ. Πόζογλου, που ανέλαβε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου το 2013, όσο και των προηγούμενων Διοικήσεων της υπηρεσίας.

Παλαιότητα και προβλήματα μετακίνησης
Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, είναι η παλαιότητα του κτιρίου που στεγάζεται και το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και πολλές φορές να δυσχεραίνεται η έξοδος των πυροσβεστικών οχημάτων και η επιστροφή τους στις εγκαταστάσεις της Π.Υ.
Το υπάρχον κτίριο θεωρείται ανεπαρκές για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, καθώς δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν όλα τα οχήματα, με αποτέλεσμα πυροσβεστικά οχήματα να βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένα στην οδό Κουμουνδούρου.

Παρά το σπάσιμο του πεζοδρομίου στα δεξιά και την τοποθέτηση κορινών, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που παρκάρουν στη διασταύρωση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα

Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να βγουν στη Δημητριάδος στρίβουν στη διασταύρωση Γαλλίας – Γαμβέτα, όπου έγινε παρέμβαση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου (γιατί δεν επιτρέπεται λόγω πεζοδρόμησης της Κουμουνδούρου η κάθοδος μεγάλων οχημάτων), με τοποθέτηση κορινών και σπάσιμο του πεζοδρομίου στα δεξιά της οδού, ενώ τοποθετήθηκε και σήμανση απαγόρευσης της στάθμευσης, λόγω διέλευσης Πυροσβεστικών οχημάτων.
«Ωστόσο, η ασυνειδησία ορισμένων οδηγών είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε ο πύραρχος, που πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις, που χρειάστηκαν οχήματα να βγουν για να αντιμετωπίσουν φωτιές, δεν μπορούσαν να περάσουν τη συγκεκριμένη διασταύρωση, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και να σταλούν μικρότερα σε διαστάσεις οχήματα.
Φυσικά οι ασυνείδητοι οδηγοί δεν πτοούνται ούτε από το σήμα απαγόρευσης στα στάθμευσης λόγω διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.