Αναθερμαίνεται το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Βόλου

Έγινε συζήτηση μεταξύ του Εμπορικού Ακολούθου της Τουρκίας στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εποικοδομητική συνάντηση με επίκεντρο τη συνεργασία στο εμπόριο και τον τουρισμό είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου ο Εμπορικός Ακόλουθος M. Serkan Burali του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο οποίος και τον υποδέχθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας μαζί με τον κ. Βασίλη Καραλή, υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπασδάνης έθεσε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Βόλου, μία προσπάθεια που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, αλλά διεκόπη, αλλά και το θέμα της προσφυγικής ροής που αποτελεί «εμπόδιο» στην ελληνοτουρκική συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ο κ. Burali από την πλευρά του επεσήμανε, ότι από την στιγμή που το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας, θα μπορούσε το θέμα να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένο για το πρώτο εξάμηνο στην Θεσσαλονίκη, ώστε να υπάρχει η επικαιροποίηση του θέματος.

Ακόμη, τονίστηκε ότι μία καλή ευκαιρία για να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών αποτελεί πάντα η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός όπως υπογραμμίστηκε ότι μόνο πέρυσι το διμερές εμπόριο άφησε 3,5 δις δολάρια, ενώ ο κ. Burali υπογράμμισε ότι ακόμη και ο στόχος των 10 δις, που είχαν θέσει οι πρωθυπουργοί και των δύο πλευρών, μπορεί να είναι εφικτός.

Ακόμη, υπήρξε η ενημέρωση για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου στην Κομοτηνή, όπου θα επιχειρηθεί η ελληνοτουρκική συνεργασία επιχειρηματιών.

Αναφορικά με την ροή προσφύγων ο κ. Μπασδάνης υπογράμμισε ότι το θέμα απασχολεί και τους Έλληνες, αλλά και τους Τούρκους επενδυτές, καθώς η αρνητική επίπτωση είναι διπλή και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί αυτό. «Οι δύο λαοί έχουν έρθει κοντά και πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος όλων», σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Burali από την πλευρά του τόνισε ότι όντως το προσφυγικό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς αυτή την ώρα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία και στόχος είναι να γυρίσουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους, αφού και για την γείτονα χώρα η παρουσία τους αποτελεί «οικονομική αιμορραγία».
Τέλος ο Εμπορικός Ακόλουθος συνεχάρη για την εκλογή του τον κ. Μπασδάνη, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί σε επιχειρηματικό επίπεδο με αποστολές και από τις δύο πλευρές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.