Αναβίωσε στα Δικαστήρια, η τραγωδία της «πυρκαγιάς – φονιά» στα Κάτω Λεχώνια

Καταδίκη του 42χρονου εργολάβου σε φυλάκιση 4,5 ετών, ωστόσο ο ίδιος είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί

Η τραγωδία της «πυρκαγιάς – φονιά», στα ψυγεία πρώην Αλεξόπουλου στα Κάτω Λεχώνια το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Μαρτίου 2018, με θύμα έναν 45χρονο πατέρα τριών παιδιών, αναβίωσε την Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Κατηγορούμενος ήταν ο 42χρονος εργοδότης του θύματος, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 54 μηνών (4,5 ετών) μετατρέψιμη προς 3 € ημερησίως και αν κριθεί ένοχος σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο και αν δεν πληρώσει ποσό περίπου 10.000 €, θα καταλήξει στην φυλακή.
Η δίκη έγινε παρουσία των συγγενών του θύματος, που μετά το τέλος της, αργά το απόγευμα, ξέσπασαν σε κλάματα, θεωρώντας την απόφαση ως δικαίωση του ανθρώπου τους, που έφυγε άδικα από τη ζωή.
Ο 42χρονος κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εμπρησμό από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άνθρωπο.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 42χρονο εργολάβο, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τριών ετών για την κάθε πράξη και κατά συγχώνευση συνολικά 4,5 χρόνια μετατρέψιμα προς 3 € ημερησίως, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τι δήλωσε ο μάρτυρας
Ως μάρτυρας κατέθεσε ο ιδιοκτήτης των παλαιών ψυγείων, που είπε ότι είχε συμφωνήσει με τον 45χρονο εργάτη να μεταβεί στο κτήριο και να το καθαρίσει, κόβοντας άχρηστα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία θα πουλούσε ως σκραπ δίνοντάς του ένα κομμάτι του ποσού που θα έβγαζε.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στις 26 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις πήγε 45χρονος αλλοδαπός, έχοντας μαζί του ένα τρέιλερ μαζί με δύο βιομηχανικές φιάλες οξυγόνου και ένα κοπτικό μηχάνημα. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πήγε να δουλέψει μόνος και μετά την καταφατική απάντηση που πήρε, του έδειξε τον χώρο που θα δούλευε.
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του υποστήριξε πως το θύμα, του είπε ότι ο κατηγορούμενος τον προέτρεψε να ξεκινήσει τη δουλειά μόνος του. Έτσι άρχισε τις εργασίες στον πρώτο θάλαμο κόβοντας ορισμένους σωλήνες.
Όμως, μετά από κάποια ώρα σταμάτησε λέγοντας πως έπρεπε να γίνει εξαέρωση και τελικά πήγε σε άλλο χώρο αρχίζοντας να κόβει και πάλι. Ξαφνικά την ώρα που έκοβε ένα μεταλλικό μηχάνημα που βρισκόταν στο πατάρι πάνω από τους ψυκτικούς θαλάμους, ξεκίνησαν να πετάγονται σπίθες, με τον 45χρονο να του λέει να μην φοβάται.
Παρόλα αυτά, σχεδόν αμέσως ξέσπασε φωτιά, με τον εργάτη να ζητεί από τον ιδιοκτήτη να τρέξει να πάρει έναν πυροσβεστήρα. Υπακούοντας στην εντολή του έφυγε, όμως, η φωτιά που επεκτάθηκε στη μόνωση ενός μοτέρ, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν παντού, οδήγησε σε έκρηξη.
Συνεχίζοντας ο μάρτυρας είπε πως το θύμα προτού ακουστεί η έκρηξη τον φώναξε να φύγει από τον χώρο, ο ίδιος από την έκρηξη εκτοξεύτηκε σε απόσταση 10 μέτρων πάνω σε έναν τοίχο, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει πολύ.
Λόγω του έντονου καπνού που πλημμύρισε το κτήριο δεν μπορούσε να δει και μέσω της αφής κατάφερε να προσανατολιστεί, πηδώντας κάτω από ένα κράσπεδο και βγήκε εκτός της εγκατάστασης.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές σε ένα όχημα που βρισκόταν εκεί, ενώ σε ερωτήσεις που του έγιναν τόσο από την έδρα, όσο και από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου ο ιδιοκτήτης απάντησε ότι το θύμα εμφανίστηκε γνώστης του αντικειμένου λέγοντάς του να μην αγχώνεται για το αν θα γίνει η δουλειά γιατί ξέρει τι κάνει.
Καταλήγοντας ο μάρτυρας τόνισε πως σκοπός ήταν τα παλαιά ψυγεία να αλλάξουν χρήση, μετατρέποντάς τα σε χώρο αποθήκευσης ζωοτροφών και εμπορίου. Ωστόσο από τότε τίποτα δεν έγινε και στο χώρο παραμένει η εγκατάσταση, των παλιών ψυγείων, στην οποία υποχώρησε η σκεπή…

Δεν είχε ενημερωθεί είπε ο εργολάβος

Στην απολογία του ο 42χρονος εργολάβος είπε πως βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες σε συνεννόηση τόσο με τον ιδιοκτήτη, όσο και με το θύμα καταρχάς για το αν είναι προσοδοφόρα η δουλειά, αλλά και του έδωσε οδηγίες για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τα αποθηκευμένα υλικά.
Ανήμερα του Ευαγγελισμού, του τηλεφώνησε ο 45χρονος και του ζήτησε άδεια να μην μεταβεί την επόμενη ημέρα στη δουλειά, επειδή είχε μια ιδιωτική εργασία. Ο 42χρονος το δέχθηκε λόγω και έλλειψης φόρτου και την ημέρα της τραγωδίας το πρωί έφυγε για την Αθήνα.

Το μεσημέρι, όμως, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από συγγενικό του πρόσωπο το οποίο διέμενε στην Αγριά και τον ενημέρωσε πως όλη η περιοχή έχει γεμίσει καπνούς εξαιτίας μεγάλης φωτιάς. Τότε ο ίδιος μπήκε στο διαδίκτυο και έμαθε με αυτόν τον τρόπο, το τι διαδραματίστηκε. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο εισαγγελέας είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, η οποία οδήγησε τελικά στον σχηματισμό δικογραφίας και στη δίωξη για τα παραπάνω αδικήματα σε βάρος του κατηγορούμενου.
Το χρονικό της τραγωδίας
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις των πρώην ψυγείων «Αλεξόπουλου», εκδηλώθηκε στις 13.05, την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και είχε τραγική κατάληξη για έναν 45χρονο εργάτη, πατέρα τριών παιδιών ο οποίος σχεδόν απανθρακώθηκε, καθώς δεν πρόλαβε να βγει από το κτίριο, πιθανόν λόγω του πυκνού καπνού που γέμισε ο χώρος εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς, που είχε αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου έκτασης περίπου 2000 τ.μ.
Η πυρκαγιά ξέσπασε, την ώρα που στο παλιό κτίριο βρισκόταν τρία άτομα που έκαναν εργασίες οξυγονοκόλλησης. Φαίνεται ότι η πολυουρεθάνη που κάλυπτε τους τοίχους των παλιών ψυγείων ανεφλέγη, με αποτέλεσμα το κτίριο να «λαμπαδιάσει» σχεδόν αμέσως και να καλυφθεί από πυκνό μαύρο καπνό που φαινόταν και από τον Βόλο.
Οι δύο από τους τρεις εργαζόμενους κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από το κτίριο χωρίς να πάθουν το παραμικρό, αλλά ο 45χρονος εργάτης Αλβανικής καταγωγής, δεν ήταν τόσο τυχερός, καθώς εγκλωβίστηκε, πιθανόν από τους πυκνούς καπνούς και βρέθηκε σε εσωτερική σιδερένια σκάλα, ώρες αργότερα σχεδόν απανθρακωμένος.
Οι πυκνοί καπνοί γέμισαν την περιοχή, ενώ είχε σημάνει Πανθεσσαλική κινητοποίηση στην Πυροσβεστική και στο σημείο επιχείρησαν 44 πυροσβέστες με 18 υδροφόρα οχήματα, ενώ είχε κληθεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Λάρισα, που πήγε στο χώρο και οι πυροσβέστες, με ειδικές στολές, κατάφεραν να φτάσουν τον άτυχο εργάτη, ενώ για να τον απεγκλωβίζουν χρειάστηκε να κόψουν μέρος της μεταλλικής σκάλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.