Ανδρέας Κατσιγιάννης: «Μεγάλο το… “φάλτσο” της Υπουργού Πολιτισμού»

Η Υπουργός θεωρεί τον κλάδο μας ότι λειτουργεί με σκοτεινό τρόπο, τονίζει ο Βολιώτης μουσικοσυνθέτης

Μπορεί ο Ανδρέας Κατσιγιάννης να είναι ένας μουσικοσυνθέτης, που με τη μουσική του μπορεί να παρασύρει το συναίσθημα, όμως μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ήταν καταιγιστικός ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των καλλιτεχνών από τις αποφάσεις και τις παραλήψεις της πολιτείας. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μεγάλο “φάλτσο” τη δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού περί μαύρης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού, ενώ ανέφερε πως υπάρχει μόνο αδιαφορία στους καλλιτέχνες από την πλευρά του κράτους. Έκανε λόγο για έλλειψη σχεδιασμού, υπογράμμισε όμως πως οι καλλιτέχνες συνεχίζουν, όσο δύσκολα κι αν περνούν, να δημιουργούν.

Η Υπουργός θεωρεί τον κλάδο μας
ότι λειτουργεί με σκοτεινό τρόπο

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης δεν στρογγύλεψε τα λόγια του και εκφράστηκε πολύ ανοιχτά, τόσο για την στάση του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους μουσικούς και εν γένει τους καλλιτέχνες, αλλά και τη γενικότερη στάση της πολιτείας που βαδίζει χωρίς σχεδιασμό.
“Η δήλωση της κ. Μενδώνη ήταν το μεγάλο “φάλτσο” της. Θεωρεί τον κλάδο μας ότι λειτουργεί απέναντι στο κράτος και με σκοτεινό τρόπο, ότι εμείς οι μουσικοί είμαστε στη μαύρη οικονομία, όταν το ίδιο το κράτος συντηρεί την παραοικονομία. Ο πατέρας έχει έναν καλό λόγο, έχει έναν λόγο ελπίδας, αυτόν τον λόγο ελπίδας έχω πάρα πολλά χρόνια να τον ακούσω από κρατικούς φορείς. Ιδιαίτερα δε, από το Υπουργείο Πολιτισμού προς τους ανθρώπους του πολιτισμού. Λες και υπάρχει το απέναντι στρατόπεδο. Είναι τραγικό και θεωρώ τέτοιες δηλώσεις εντείνουν και διχάζουν την κοινωνία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιγιάννης επισημαίνοντας πως πολλά επαγγέλματα εξαρτώνται από τον κλάδο της μουσικής, ενώ η χώρα μας είναι γνωστό πως έχει κουλτούρα στις τέχνες γενικότερα.
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης μετέφερε στη συνέντευξή του την κατάσταση που βιώνουν πολλοί μουσική, λέγοντας πως έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδιασμού, λέγοντας πως στην Γερμανία και τη Σουηδία οι συναυλίες πραγματοποιούνται τηρώντας τα μέτρα και επιδοτώντας το κράτος τις παραγωγές.
Επεσήμανε δε, πως πολλοί μουσικοί δεν έχουν να ζήσουν και παλεύουν για να συμπληρώσουν 50 ένσημα προκειμένου να έχουν βιβλιάριο υγεία. “Πώς θα βρει κανείς 50 ένσημα όταν δεν κάνουν ούτε ένα μεροκάματο από τον Μάρτιο;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, η δημιουργία, παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν μπορεί να σταματήσει σύμφωνα με τον ιδρυτή της Εστουδιαντίνας Ν. Ιωνίας καθώς “οι άνθρωποι που βιώνουμε τη μουσική και είναι κομμάτι της ζωής μας, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα δώσουμε σημασία τι θέλει η νέα Υπουργός, γιατί αύριο δεν θα υπάρχει. Λυπούμαστε όμως που δεν έχουμε όχι συμμάχους, αλλά έστω απλούς ακροατές, αλλά δεν πτοούμαστε. Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το 90% του έργου στην εξορία. Η δημιουργία δεν σταματά”.

Άμεση βοήθεια, στήριξη των τοπικών καλλιτεχνικών ομάδων

Ο Βολιώτης μουσικοσυνθέτης όμως δεν έμεινε μόνο στην μεταφορά του προβλήματος, αλλά πέρασε και σε προτάσεις επίλυσης.
Υποστήριξε πως πρέπει άμεσα να δοθεί επίδομα και φοροαπαλλαγές και να καθίσουν οι αρμόδιοι σε ένα τραπέζι συζητήσεων, χωρίς όμως να σκέφτονται ότι έχουν απέναντι τους κακούς , αλλά ότι έχουν ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν με λύσεις .
Συνακόλουθα, πρότεινε την καταγραφή των εργαζομένων του κλάδου, την αξιοποίηση χώρων των δήμων, όπου μέσα από κίνητρα σε τοπικές πολιτικές ομάδες, είτε θεατρικές, χορευτικές, είτε ομάδες μουσικής να γίνουν παραγωγές και να ενισχυθεί και το ηθικό κομμάτι των καλλιτεχνών, αλλά και να τονωθεί και η κοινωνία, που θα πάρει μία άλλη εικόνα από αυτή που κυκλοφορεί, που είναι όλα στον τρόμο και στον φόβο.

Στις 15 Οκτωβρίου το άλμπουμ αφιέρωμα στη Σμύρνη

Ο ιδρυτής της Εστουδιαντίνας μπορεί να μάχεται για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, δίνει ταυτόχρονα και μία δική του καλλιτεχνική μάχη, καθώς η δημιουργία δεν στερεύει. Στις 15 Οκτωβρίου θα κυκλοφορεί άλμπουμ αφιερωμένο στη συμπλήρωση του χρόνου των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης, ένα άλμπουμ στο οποίο συμμετέχει όλο το ελληνικό τραγούδι. Προπομπός του αποτέλεσε το τραγούδι “Δώσε μου φτερά” που τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ το άλμπουμ περιλαμβάνει μελοποιημένους στίχους παλαιών και σύγχρονων ποιητών, που μιλούν και συνδέουν τη Σμύρνη με το σήμερα , χωρίς όμως να υπάρχει η απευθείας αναφορά
Υπάρχουν ακόμη ποιήματα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Παλαμά. Το εν λόγω άλμπουμ έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιώνων Μαγνησίας, με αφορμή το κτήριο που ανεγείρουν για να συλλέξουν όλο αρχείο των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Παράλληλα, ο κ. Κατσιγιάννης ανέφερε πως υπάρχει ακόμη ένα άλμπουμ με τραγούδια με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη κι ένα με την Εστουδιαντίνα, ενώ για τον Μάρτιο του 2021 προγραμματίζεται μία μεγάλη περιοδεία στην Γερμανία, την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες , όπου θα παρουσιαστεί το πρότζεκτ “Οι πατρίδες των Ελλήνων” που είναι μία αναδρομή στην ελληνική ιστορία μέσα από το τραγούδι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.