Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: «Δεν έπρεπε να ανοίξουν τώρα τα σχολεία, ίσως κλείσουν τέλος της εβδομάδας»

Τόνισε στο «Ράδιο-Ένα», ο πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας

Αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως είναι ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. Ανέφερε δε, πως η επαναλειτουργία των σχολείων έπρεπε να παραταθεί κατά μία ή δύο εβδομάδες μέχρι να καταλαγιάσει το κύμα της Όμικρον και, παρά το γεγονός ότι ευχήθηκε να διαψευστεί, εξέφρασε τον φόβο του ότι μπορεί έως το τέλος της εβδομάδας να κλείσουν τα σχολεία.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία , όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, είχε επισημάνει από καιρό ότι και με τη Δέλτα αυτή την εποχή θα υπήρχε πρόβλημα στα σχολεία, διότι κλείνουν τα παράθυρα, δεν αερίζονται οι αίθουσες κι επομένως θα επικρατούσε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Η έλευση της Όμικρον όμως και η εξάπλωσή τους είναι πέντε φορές πιο συχνή, σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο ότι πολλά παιδιά θα αρρωστήσουν, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων χθες, ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του.

«Κορύφωση στις 20-22 Ιανουαρίου»

” Είμαστε αντίθετοι στο να ανοίξουν τα σχολεία αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε να είχαν παραταθεί μία με δύο εβδομάδες. Τη στιγμή που ειδικοί μιλούν και λένε ότι η κορύφωση θα γίνει 20-22 Ιανουαρίου θα έπρεπε να περιμένουμε να καταλαγιάσει λίγο το κύμα, να αρχίσει να πηγαίνει προς την κάθοδο και τότε να ανοίξουν τα σχολεία. Σε κάθε τάξη που είναι κατά μέσο όρο 25 παιδιά, τα τρία θα είναι γονέων που είναι «αντιεμβολιαστές» και άλλα 2-3 παιδιά, που δεν θα κάνουν σωστά το τεστ. Εάν αυτά τα παιδιά νοσήσουν και πάνε στην αίθουσα , όλη η τάξη θα νοσήσει, με τον ρυθμό που εξαπλώνεται. Άρα φοβάμαι πως στο τέλος της εβδομάδας θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να κλείσουμε τα σχολεία”, υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να είχε δοθεί μία παράταση.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στην πραγματικότητα των παιδιών σημειώνοντας πως δε ευσταθεί η άποψη ότι εάν δεν άνοιγαν τα σχολεία τώρα, θα υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα των παιδιών.
Εξήγησε ότι από τη στιγμή που τα παιδιά θα έμεναν στο σπίτι, δεν θα είχαν κινητικότητα τις πρωινές ώρες, καθώς θα παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης και θα ήταν απασχολημένα, ενώ η όποια δραστηριότητα θα ήταν το απόγευμα, όπως και με ανοιχτά σχολεία.
“Έχουμε δύο κρίσιμες και δύσκολες εβδομάδες μέχρι να κορυφωθεί η Όμικρον. Ας περιμένουμε να δούμε με τι ρυθμό θα αυξάνονται τα κρούσματα . Φοβάμαι ότι θα ανεβαίνουν αλματωδώς αυτή την εβδομάδα και την άλλη κι ο Θεός βοηθός”, είπε ο ίδιος.

Δεν ευελπιστώ σε σπουδαία
πράγματα από τον εμβολιασμό

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε και για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, σχολιάζοντας πως “δεν ευελπιστώ σπουδαία πράγματα” και εξηγώντας πως έως το τέλος Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν τα πρώτα 30.000 παιδιά, θα ακολουθήσουν 40.000-50.000 παιδιά, που πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις, να περάσουν και 15 ημέρες από αυτή, οπότε θα τελειώσει ο Φεβρουάριος και δεν θα υπάρξει ουσιαστική προστασία.
Επιπλέον, ανέφερε πως ο αριθμός των παιδιών της ηλικιακής τάξης των 5-11 ετών που έκλεισε ραντεβού και προχώρησε στον εμβολιασμό εν μέρει, είναι 30.000, τη στιγμή που το σύνολο των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι 700.000.

Ήπια συμπτώματα στα παιδιά αλλά
και περιπτώσεις με πολυοργανώδες σύνδρομο

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τη νόσο των παιδιών, επεσήμανε πως τα συμπτώματα στα παιδιά είναι κατά κανόνα ήπια. Ωστόσο, ανέφερε ότι και στην Αμερική και Ελλάδα οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί με την Όμικρον κατά 35%, που σημαίνει ότι ναι μεν είναι ελαφρά περιστατικά που νοσηλεύονται για λίγες ημέρες, δεν παύουν όμως να απασχολούν το σύστημα υγείας.
“Αν αρρωστήσουν μερικά παιδιά θα πάνε στο Νοσοκομείο, θα απασχολήσουν το σύστημα υγείας. Ελάχιστα από αυτά τα παιδιά θα το περάσουν πιο βαριά κι ακόμα λιγότερα είναι τα παιδιά που 3-4 εβδομάδες μετά που νόσησαν είτε βαριά είτε μέτρια, θα παρουσιάσουν το πολυοργανώδες σύνδρομο, που θα “πιάσει” καρδιά, πνεύμονες, τα πάντα. Τότε είναι βαρύτατη κατάσταση και η θνησιμότητα είναι 2%. Στην Αμερική ήδη έχουν χαθεί από αυτό το σύνδρομο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid γύρω στα 58 παιδιά”, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Πολλά, ακόμη και καθημερινά self test

Τέλος, ο έμπειρος γιατρός αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες ιώσεις της εποχής που υπάρχουν, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιστατικά γρίπης. “Έχουμε άλλες ιώσεις που έχουν παραπλήσια συμπτώματα με τον κορωνοϊό, γι’ αυτό θα έλεγα στους γονείς πριν πανικοβληθούν, ότι είναι ήπια νόσος και ο covid και θα πρέπει να κάνουν self test συνέχεια, καθημερινά, διότι το self test μέχρι να γίνει θετικό θέλει περίπου τρεις- τέσσερις μέρες. Μπορεί το μοριακό να το “πιάσει”, αλλά μέχρι να γίνει αποικισμός του ιού στην μύτη θέλει 3-4 μέρες”, εξήγησε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.