Ανδρέας Πουλάς στο «Ράδιο ΕΝΑ»: Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τον ιό

Ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ, μίλησε για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Μια άνιση μάχη με έναν αόρατο εχθρό δίνει η χώρα μας, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά, ωστόσο η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε σωστά, δεν ενίσχυσε ως όφειλε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τώρα τρέχει πίσω από τον κορωνοϊό.
Ο κ. Πουλάς μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη επεσήμανε πως ήδη θα έπρεπε να είχε επιστρατευτεί σ’ αυτή τη μάχη ο ιδιωτικός τομέας, με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε έναν σχεδιασμό και να έκανε κινήσεις νωρίτερα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Ο κ. Πουλάς χαρακτήρισε λογιστική δημιουργία του Υπουργού Υγείας τα στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ, μιας και το ΚΙΝΑΛ δεν έχει στην κατοχή του στοιχεία, και κάθε μέρα τα στοιχεία αυτά είναι διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο τη μια στιγμή ο Υπουργός έλεγε για 940 κλίνες ΜΕΘ, τώρα λέει για 1100.
Εκείνο όμως που διαπιστώνει τόσο ο ίδιος, ως τομεάρχης Υγείας όσο και το Κίνημα Αλλαγής είναι πως η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η δεύτερη φάση της πανδημίας, η οποία είναι πολύ πιο σκληρή και πιο δύσκολη η διαχείρισή της.

«Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων»

«Τα παραδείγματα της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Λάρισας, του Βόλου, των Ιωαννίνων δείχνουν ότι υπάρχει μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κι εδώ θα έπρεπε να είχαμε σκύψει στο πρόβλημα και να είχαμε δώσει λύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε πως η ενίσχυση του ΕΣΥ γίνεται αφενός με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αφετέρου με προσωπικό.
«Η κατασκευή και η τοποθέτηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί τον αγοράζεις, τον φέρνεις και τον τοποθετείς. Η στελέχωση των κλινών πως θα γίνει; Εμείς προειδοποιήσαμε από τη στιγμή που υπήρξε ο πρώτος θάνατος covid , ήμασταν οι πρώτοι που καταθέσαμε ερώτηση για τα μέτρα και τη θωράκιση του ΕΣΥ. Γιατί τώρα το ΕΣΥ, προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το καθημαγμένο ΕΣΥ σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι αυτό που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να σώσει τη χώρα κα πρεπει να ευγνωμονούμε όλους αυτούς που βρίσκονται εκεί. Αλλά όχι μόνο με λόγια, με πράξεις», τόνισε ο ίδιος και οι πράξεις είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων και κίνητρα στους γιατρούς.

Να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας

Ο κ. Πουλάς υποστήριξε πως σ’ αυτη τη μάχη θα πρέπει να «πολεμήσει» και ο ιδιωτικός τομέας αλλά και οι ιδιώτες γιατροί και μάλιστα ο ίδιος είχε κάνει λόγο για συστράτευση δυνάμεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διακομματική σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας
« Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. Να σταματήσουν πλέον να κερδοσκοπούν εις βάρος του δημόσιου τομέα. Να μπουν κι αυτοί στη μάχη κι ας ξεχάσουμε για κάποιους μήνες το κέρδος. Αυτό που προέχει είναι να μην χαθούν ζωές. Και οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να συνεισφέρουν όπου και όσο μπορούν, αλλά και τα ιδιωτικά Νοσοκομεία θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι της διαχείρισης της κρίσης, παίρνοντας περιστατικά από το δημόσιο τομέα κι αν χρειαστεί να νοσηλεύσουν και covid. Αυτή τη στιγμή τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι covid free», είπε ο Τομεάρχης Υγείας.
Κατηγόρησε δε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι τρέχει πίσω από τον κορωνοϊό, καθως ενώ υπήρχε η πρόταση αυτή για συστράτευση του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση έκανε πρόσκληση τους ιδιώτες γιατρούς μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Σχολιάζοντας δε τη δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πουλάς απάντησε ότι «Εξεπλάγην όταν τον άκουσα. Όλοι ξέραμε ότι θα είναι χειρότερο το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτό είναι μια φτηνή παραδοχή. Όλοι το έλεγαν και οι επιστήμονες. Αυτοί το έλεγαν από την πρώτη στιγμή, έλεγαν για άνιση μάχη, για αόρατο εχθρό. Στην πρώτη φάση δεν ξέραμε και ο κόσμος μαζεύτηκε σπίτι του και πήγαμε καλά. Ομως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στη δεύτερη φάση».
Έπρεπε να στελεχωθεί το σύστημα
Αναφορικά με το ενδιάμεσο χρονικό περιθώριο της πρώτης και της δεύτερης φάσης της πανδημίας κι αν επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ, ο κ. Πουλάς τόνισε πως ο χρόνος ήταν αρκετός.
« Όταν ακούω και λένε ότι θα πάμε στο Βελλίδειο και θα το κάνουμε ΜΕΘ, αυτά έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί χθες. Δεν μπορείς να φέρνεις στις αρχές Νοεμβρίου την προκήρυξη για τις 300 θέσεις γιατρών. Η παραδοχή Γεωργιάδη είναι παραδοχή όλης της κυβέρνησης. Από χθες έπρεπε να στελεχωθεί το σύστημα. Θα είχαμε μεγαλύτερη σιγουριά.Θα είχαμε καλύτερα δυναμική ως χώρα εάν είχαμε ένα σύστημα στελεχωμενο και εξοπλισμένο άρτια», τόνισε, ενώ σε ότι αφορά τα στοιχεία θανάτων δήλωσε πως «Από την αρχή πανδημίας έως αρχές Νοέμβρη οι θάνατοι ήταν 430 και σε μία εβδομάδα 906. Κι ένας θάνατος έχει αξία. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική με τα νούμερα. Στο τέλος θα καταντήσουμε να είμαστε όλοι αριθμοί. Αυτή τη στιγμή σκύβουμε το κεφάλι, δουλεύουμε για να πάει η χώρα μπροστά».
Τέλος, μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, ο κ. Πουλάς σημείωσε πως σαφώς και πρέπει η χώρα να εξοπλιστεί και το κράτος να γίνει ισχυρό, όμως θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση κονδυλίων. Να δει η κυβέρνηση που έχει πρόβλημα, σε ποιον τομέα κι εκεί να στραφεί, ενώ σχολίασε αρνητικά την καθυστέρηση της εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.