Ανδρέας Στεργίου: «Ο πρόεδρος Πούτιν υποτίμησε τις κυρώσεις της Δύσης»

Υπέρ της αποστολής στρατιωτικής δύναμης από την Ελλάδα, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής του Π.Θ.

Για μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που δεν είχε προβλεφθεί σωστά από την πλευρά των αρμοδίων της Δύσης έκανε λόγο ο κ. Ανδρέας Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημειώνοντας πως η Ρωσία ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τη στρατιωτική της δύναμη μόνο απειλητικά και όχι πρακτικά.
Ο ίδιος, βέβαια, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, εκτιμά ότι ο πόλεμος μάλλον δεν θα διαρκέσει πολύ, εφόσον οι κυρώσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν δεν συμφέρουν καμία πλευρά. Μεταξύ άλλων τονίζει πως η Ελλάδα καλώς αποφάσισε να αποστείλει στρατιωτική δύναμη, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί το μήνυμα πως ως χώρα είμαστε υπέρ του Εθνικού Δικαίου.

«Ο Πούτιν ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και κάθε προσδοκία»

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου ο πρόεδρος Πούτιν έχει αλλάξει τη διεθνοπολιτική συμπεριφορά της Μόσχας. Ανέφερε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα της παρατήρησης της μετα-ψυχροπολεμικής περιόδου, οι ειδικοί γνώριζαν ότι μπορεί ο Πούτιν να χρησιμοποιούσε τη στρατιωτική δύναμη απειλητικά, αλλά είχαν την πεποίθηση ότι δεν έφτανε ποτέ να μετουσιώσει την απειλή σε πράξη. Ο καθηγητής όμως δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια αυτή πρακτική, παρατηρείται ότι έχει αλλάξει, φέρνοντας το παράδειγμα συμμετοχής της Ρωσίας στο πόλεμο της Συρίας, της Κριμαίας και, φυσικά, της Ουκρανίας. «Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και κάθε προσδοκία. Κι εγώ και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι παρά τις ετοιμασίες, δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία», είπε ο κ. Στεργίου, ενώ συμπλήρωσε ότι οι μόνοι που εξέπεμπαν σιγουριά για την επίθεση, ήταν εξαρχής οι Αμερικάνοι.

«Ο πρόεδρος Πούτιν υποτίμησε τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις της Δύσης»

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο δεν ισχύει το γεγονός ότι η Ρωσία όφειλε να αναμένει τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας, στηριζόμενος στο ότι η τελευταία είχε αρχίσει να εξοπλίζεται ήδη από το 2014, με δυναμική βοήθεια από τους Αμερικάνους. «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε αντιμετωπίσει τη διαδικασία μομφής, καθώς είχε φανεί μέσω τηλεφωνήματος με τον πρόεδρο Ζελένσκι να θέτει σε κίνδυνο τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν δεν ενοχοποιούσε, προεκλογικά, τον γιο του Μπάιντεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Από την άλλη, εκτιμά ότι αν κάτι δεν ανέμεναν οι Ρώσοι είναι η βοήθεια που δεν ήρθε, εν τέλει, από τους Ρωσόφωνους ή τους φιλορώσους της Ουκρανίας. Η προετοιμασία ενός πολέμου- αστραπή ήταν στρατηγικό λάθος. «Η Ουκρανία είναι μια διχασμένη χώρα, όχι μόνο στις δύο περιοχές που έχουν ημι-αυτονομηθεί, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν πάρα πολλοί που θεωρούν πως η Ουκρανία θα έπρεπε να επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και όχι με τη Δύση», εξηγεί ο κ. Στεργίου.
Επίσης, ο καθηγητής θεωρεί πως ο πρόεδρος Πούτιν υποτίμησε τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η Ρωσία αυτή την περίοδο έχει αντιμέτωπη όλη τη Δύση, ενώ δεν πήρε την αναμενόμενη βοήθεια από την Κίνα και την Τουρκία που φαίνεται να εγκαταλείπει την ουδετερότητα με το σχετικό κλείσιμο του Βοσπόρου . Η Τουρκία υποχρεούται να κλείσει τα στενά εφόσον απειλείται.

Η Ρωσία αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα λόγω κυρώσεων

«Η Ρωσία είναι μια πολεμική μηχανή, που αν θελήσει να ενεργοποιήσει το πολεμικό της οπλοστάσιο, θα ισοπεδώσει την Ουκρανία», τοποθετείται ο κ. Στεργίου, σημειώνει, όμως, πως κάτι τέτοιο η Ρωσία δεν το επιθυμεί, καθώς πρωταρχικός στόχος του προέδρου Πούτιν ήταν να απομακρύνει τον πρόεδρο Ζελένσκι από την εξουσία, επιβάλλοντας μια φιλορωσική κυβέρνηση. «Αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να πετυχαίνει, και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε στις διαπραγματεύσεις», αναλύει ο καθηγητής, ενώ εκτιμά ότι οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι επισφαλείς. Αυτό για το οποίο παρουσιάζεται σίγουρος είναι πως αν η Ρωσία του Πούτιν δεν πετύχει σύντομα αυτό που επιθυμεί, θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς , όπως είπε ο καθηγητής, δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της και να κάνει διεθνείς συναλλαγές, εφόσον παγώνουν τα περιουσιακά της στοιχεία στις τράπεζες του εξωτερικού.

Επιπτώσεις του πολέμου στις χώρες της Δύσης

Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις ο καθηγητής επεσήμανε πως αντίστοιχες οικονομικές δυσκολίες αναμένονται και για τις χώρες τις Ε.Ε, εφόσον θα πραγματοποιηθούν ενεργειακές αυξήσεις, αυξήσεις αγαθών και πληθωρισμού. «Προϊόντα που αφορούν στο σιτάρι θα αυξηθούν, καθώς, ας μην ξεχνάμε, ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι δύο χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, εφόσον όπως σχολιάζει, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Τόνισε δε, ότι πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχει δεσμεύσεις με σκοπό να αποφευχθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα, παρότι η εξουσία του Πούτιν είναι καθαρά δικτατορική, όπως τόνισε, εξηγώντας ότι ελέγχει την συστημική αντιπολίτευση.
Εκφράζει, μάλιστα, την άποψη πως με τον συγκεκριμένο πόλεμο είναι σαν να εκμηδενίζονται 70 και πλέον χρόνια διεθνών σχέσεων, που στόχο είχαν την από-νομιμοποίηση της βίας, θέλοντας να τονίσει πως η συγκεκριμένη επίθεση στην Ουκρανία από τους Ρώσους, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα προς άλλα κράτη που έχουν αντίστοιχες επεκτατικές βλέψεις. Σχετικά, έφερε ως παράδειγμα την Κίνα και την ενδεχόμενη επίθεση στην Ταιβάν, εφόσον τη θεωρεί κομμάτι της.

«Η Ελλάδα έπραξε σωστά που έστειλε πολεμική δύναμη»

Σχετικά με το αν η Ελλάδα θα βγει χαμένη ή κερδισμένη από τον πόλεμο αυτό, η απάντηση του κ. Στεργίου είναι ξεκάθαρη πως όπως όλες οι χώρες θα βγουν χαμένες, έτσι και η Ελλάδα. Σημείωσε πως η ουκρανική κρίση θα επιφέρει στη χώρα μας ενεργειακές αυξήσεις, πληθωριστικές, αλλά αυτό που τόνισε περισσότερο είναι ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τον τουρισμό, όλων των χωρών.
Τέλος, εκτιμά ότι σωστά έπραξε η Ελλάδα και έστειλε πολεμική δύναμη, καθώς όπως σημείωσε ο καθηγητής ήταν χρέος της χώρας μας να προβεί σε αυτή την κίνηση, καθώς πρέπει να διακηρύξει ότι τίθεται υπέρ του Εθνικού Δικαίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.