Ανησυχία σε κρεοπώλες και καταναλωτές στην αγορά του Βόλου για την ευλογιά

Δεν λειτουργεί η πιο παραδοσιακή ταβέρνα της Ν. Ιωνίας -Σέρβιρε μόνο αρνί

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, της ασθένειας που έχει πλήξει και ποιμνιοστάσια της Μαγνησίας, με τα σφαγεία να παραμένουν κλειστά, με θανάτωση εκατοντάδων ζώων και με την ανησυχία κρεοπωλών, καταναλωτών αλλά και ιδιοκτητών ψησταριών να είναι στο ζενίθ.
Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ μίλησε με ανθρώπους που σχετίζονται με τον χώρο του κρέατος και μεταφέρουν τι επικρατεί στην κοινωνία του Βόλου.

«Κλειστή από το καλοκαίρι η γνωστή ταβέρνα της Ν. Ιωνίας «Ο Τσέλιγκας»
Εδώ και δεκαετίες η ψησταριά «Ο Τσέλιγκας» στη Ν. Ιωνία φημίζεται για το αρνί στη σούβλα και το κοκορέτσι της. Τα κάρβουνα όμως από το τέλος Αυγούστου δεν έχουν ανάψει. Το κατάστημα στη Ν. Ιωνία δεν έχει δεχτεί πελάτες έως σήμερα και το μέλλον δείχνει αβέβαιο.
«Κάθε χρόνο κλείνουμε στο τέλος Αυγούστου και για έναν μήνα, γιατί δεν υπάρχουν αρνιά γάλακτος. Φέτος όμως πήγαν όλα στραβά. Δεν έχουμε δουλέψει μέχρι σήμερα, με όσα έγιναν με την πανώλη και τώρα με την ευλογιά. Μία ημέρα ανοίξαμε για ένα τραπέζι, που το είχαν κλείσει οι άνθρωποι πολύ νωρίτερα και σερβίραμε κοτόπουλο και χοιρινό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Παγγουρέλιας.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο κατάστημά του σερβίρει μόνο αρνί, κοκορέτσι και λίγο πρόβειο, που σημαίνει ότι το κατάστημα, που έγινε γνωστό σε όλη τη Μαγνησία για την ποιότητά του σε αυτά τα είδη, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
«Εάν σφίξουν τα λουριά θα δουλέψουμε με άλλα κρέατα», είπε ο κ. Παγγουρέλιας, ευελπιστώντας ωστόσο να τελειώσει αυτή η αναστάτωση, που υπάρχει και να επέλθει ηρεμία στον χώρο, ώστε και ο ίδιος να μπορέσει να δουλέψει με την ποιότητα των προϊόντων, που πάντα τον ξεχώριζαν.
Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει είναι πως χθες πήγε στο λογιστή του για να πληρώσει τον ΕΦΚΑ και τον ρώτησε εάν έχει κανένα τιμολόγιο για να του δώσει. «Έχω μια απόδειξη από κάτι χοιρινά που αγόρασα για το σπίτι», απάντησε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο οποίος ακόμη δεν γνωρίζει εάν δικαιούται αποζημίωσης, από τη στιγμή που δεν μπορεί όλο αυτό το διάστημα να εργαστεί.

Ο κόσμος ανησυχεί- Δεν ζητά αρνί και πρόβειο

Οι κρεοπώλες είναι αυτοί, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές και είναι οι δέκτες της ανησυχίας, που επικρατεί. Ο κ. Ζήσης Κωσταράς, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Ν. Ιωνία μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ σημείωσε ότι οι καταναλωτές ανησυχούν για το θέμα της ευλογιάς, καθώς είναι θέμα υγείας.
«Δεν ζητάνε πρόβειο ή αρνί και είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει ότι μάρκετ προμηθεύονται αρνιά από τη Ρουμανία, από εκεί δηλαδή που ήρθε η ασθένεια», σημείωσε ο ίδιος.
Ευτυχώς όμως για τον κ. Κωσταρά η ζήτηση των άλλων προϊόντων γίνεται κανονικά, δηλαδή του χοιρινού κρέατος και του κοτόπουλου, με τον ίδιο και το κρεοπωλείο του να κρατά χαμηλές τιμές, την ώρα που οι τιμές και στα δύο αυτά είδη έχουν αυξηθεί 1, 2 ακόμη και 4 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Το μοσχάρι αυξήθηκε και πήγε κοντά στα 15 ευρώ το κιλό κι εμείς το πουλάμε 11.5 ευρώ. Ευτυχώς ο κόσμος συνεχίζει να καταναλώνει τα άλλα κρέατα και δεν ζητά αιγοπρόβειο, γιατί φοβάται. Δεν ανησυχώ για το μέλλον γιατί υπάρχουν επιλογές για να πάρει ο κόσμος. Ελπίζω όμως όλη αυτή τη κατάσταση να σταματήσει και μέχρι τις γιορτές να φτιάξουν τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Ζήσης Κωσταράς.

Πήραν την ανιούσα οι τιμές

Διαφορετική όμως εικόνα παρουσιάζει ο κ. Παγώνης, που διατηρεί κρεοπωλείο στη Ν. Ιωνία. Οι πελάτες του, όπως είπε ο ίδιος, εξακολουθούν και ζητούν αρνί γιατί ξέρουν ότι η ασθένεια της ευλογιάς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
«Προφανώς και δεν θα δώσουμε στους πελάτες μας άρρωστο ζώο, ούτε εμείς θα το τρώγαμε. Όμως δεν ανησυχούν και ζητούν αρνί για να καταναλώσουν. Έτσι κι εμείς, λόγω της κατάστασης, φέρνουμε απ’ έξω κρέατα», επεσήμανε ο ίδιος σημειώνοντας όμως ότι εφόσον η ζήτηση υπάρχει αλλά δεν υπάρχουν πληθώρα ζώων, αυτομάτως η τιμή αυξάνεται και αυτή τη στιγμή το αιγοπρόβειο κρέας έχει αυξηθεί κατά 1 ευρώ και φαίνεται πως η τιμή θα πάρει κι άλλο την ανιούσα. Χαρακτηριστικό είναι πως το αρνί κοστίζει 15 ευρώ το κιλό, ενώ αύξηση της τιμής υπάρχει και στο μοσχάρι κατά 0.70 ευρώ το κιλό, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν οι κρεοπώλες, γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η τιμή στο μοσχάρι έχει αυξηθεί. Πάντα αυτή την εποχή υπήρχε ζήτηση και υπήρχε μικρή αύξηση αλλά όχι αυτό που συμβαίνει τώρα. Το θέμα είναι ότι όταν οι τιμές ανεβαίνουν, σχεδόν ποτέ δεν επανέρχονται στις προηγούμενες τιμές», σημείωσε ο κ. Παγώνης, σχολιάζοντας ότι το αιγοπρόβειο κρέας θα γίνει σε λίγο καιρό, εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, είδος πολυτελείας.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.