Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Εξετάζεται να γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή στις επιχειρήσεις

Η ευρωβουλευτής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για τις δυνατότητες που υπάρχουν
Σημαντική πιθανή εξέλιξη, μετέφερε μέσω του «Ράδιο-Ένα», η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Σε συζητήσεις και διεργασίες προκειμένου να γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή στις επιχειρήσεις βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρώπη, όπως αποκάλυψε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του κόμματος κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Η ίδια σημείωσε, πως αυτό είναι ένα μέτρο για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και σχολίασε πως πολλοί κανόνες που έλεγαν στην Ευρώπη ότι δεν μπορούν να παραβιαστούν δημοσιονομικά πλέον καταρρέουν με δεδομένη την πανδημία.

Έγινε η έναρξη των εμβολιασμών και όπως αναφέρατε κι εσείς σε δήλωσή σας «πρέπει να εμβολιαστούμε και να αξιοποιήσουμε σωστά και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης». Βλέπετε να τα καταφέρνουμε;

Τώρα αρχίσαμε, αλλά είναι τουλάχιστον μία ελπιδοφόρα κατάσταση. Έχουμε μία λύση κι έναν χρονικό ορίζοντα μπροστά μας. Νομίζω ότι είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για το εμβόλιο, αλλά και να δουλέψουμε για να ανακάμψουμε από όλη αυτή την ιστορία. Θα υπάρξει πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη από την Ευρώπη, έχει κλείσει αυτό το θέμα, έχουμε λύσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πως θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ένα προσχέδιο προγράμματος, το οποίο έχει γίνει δεκτό στις Βρυξέλλες με τα πρώτα σχόλια να είναι πολύ θετικά, αλλά από κει και πέρα, εξαρτάται κι από μας εάν αυτά τα χρήματα θα τα αξιοποιήσουμε όπως πρέπει, για να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για μένα, επειδή με ρωτούσαν τι είναι κανονικότητα, είναι για παράδειγμα, να μπορώ να πάρω αγκαλιά τη μαμά μου ή να βγω με πέντε φίλους, να μην χρειάζεται να στείλω sms για να πάω βόλτα και να βγω από το σπίτι μου. Αυτή η επιστροφή, με το εμβόλιο, είναι εξόχως ευπρόσδεκτη κι όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Εκτός από αυτή την κανονικότητα, υπάρχει και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, καθώς ειδικά κάποιοι κλάδοι, έχουν πληγεί σημαντικά και ίσως ορισμένοι ανεπανόρθωτα. Εκεί δεν θα πρέπει η κυβέρνηση αλλά και η ΕΕ να ρίξουν το βάρος;

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από το 90% στην Ευρώπη είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άρα είναι προφανές ότι αυτές κρατούν όρθια την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό σε ένα μεγάλο βαθμό. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος στο να κρατήσει όρθιους τους εργαζόμενους σε αυτή την κρίση και νομίζω ότι θα καταφέρει να το κάνει μέχρι το τέλος, γιατί εάν με ρωτούσατε πριν από δύο μήνες, που δεν ξέραμε πότε θα βγει το εμβόλιο και πότε θα φτάσουμε σε μια κανονικότητα, θα έλεγα ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις κι εγώ δεν έχω … κρυστάλλινη σφαίρα. Τώρα όμως, με δεδομένο ότι ο χρονικός ορίζοντας εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, όπως εκτιμούμε και είναι μέχρι το καλοκαίρι να υπάρξει ανοσία της αγέλης, νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πάρα πολλές επιχειρήσεις να σωθούν.
Και πριν την πανδημία γινόταν ένας μετασχηματισμός του μοντέλου της επιχειρηματικότητας με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αυτό που λέμε ψηφιακή επανάσταση, οπότε αυτά τα click away και τα eshop και τα zoom και η τηλεργασία και τα τηλεμαθήματα ήρθαν για να μείνουν. Θα αποτελούν κατ’ εμέ, μέρος της ζωής μας στο διηνεκές από δω και πέρα. Το θέμα είναι να γίνει η μετάβαση με όρους ομαλότητας για να επιβιώσουμε όσοι το δυνατόν περισσότεροι στις δουλειές μας και στην επιχειρηματικότητα κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Επιμένω στο θέμα της οικονομίας και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υπάρξει μια βελτίωση, τα παράπονα υπάρχουν και εκφράζονται από επιχειρηματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που είναι αδρανείς όλους αυτούς τους μήνες και καλούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να έχουν μετακινήσει τα λεωφορεία τους! Δεν θα πρέπει να υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη πολιτική και ανά κλάδο;

Κανείς δεν λέει ότι έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως τα προβλήματα που προέκυψαν σε όλους τους κλάδους και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δεν είχε και έναν χρονικό ορίζοντα. Είναι άλλο να ξέρεις πότε θα τελειώσει όλο αυτό κι άλλο να μην έχεις ιδέα τι θα γίνει μετά το δεύτερο ή το τρίτο κύμα. Τώρα πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα δεδομένα για να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει κι ορισμένα περαιτέρω βήματα και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αλλά και για θέματα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, για την οποία ξέρω ότι γίνονται διεργασίες της κυβέρνησης με την Ε.Ε. για να γίνει μη επιστρεπτέα, κι αυτό θα ήταν μια τεράστια ανάσα για πάρα πολλές επιχειρήσεις. Δεν είναι χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν επειδή φταίνε οι επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «μπαταχτσίδες», ούτε καν αποτυχημένοι επαγγελματίες, είναι άνθρωποι που το κράτος τους ανάγκασε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για λόγους δημόσιας υγείας. Προφανώς όλοι θα μοιραστούμε τη ζημιά , αλλά δεν μπορεί κανείς να τους καταλογήσει κάποια ευθύνη. Άρα γιατί να μην το δεχτεί και η Ευρώπη κάποια από τα χρήματα να πάνε στις επιστρεπτέες προκαταβολές, να μην επιστραφούν για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν; Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι μετά την πανδημία θα υπάρχει ένα μεταπολεμικό κλίμα στην κατανάλωση. Η αλήθεια είναι ότι όσοι ακόμη αμοίβονται, δεν ξοδεύουν. Υπάρχει αύξηση της αποταμίευσης και θα υπάρχει μεγάλη διάθεση από όσους έχουν χρήματα να καταναλώσουν την επόμενη ημέρα κι αυτο θα έχει καλές επιπτώσεις και στην οικονομία.

Άρα γίνεται προσπάθεια και σε επίπεδο Ευρώπης όπως αναφέρατε, για την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Ναι, γίνεται και έχει και πιθανότητες επιτυχίας σε έναν βαθμό. Έχω δει πολλούς κανόνες που έλεγαν στην Ευρώπη ότι δεν μπορούν να παραβιαστούν δημοσιονομικά και να καταρρέουν με δεδομένη την πανδημία. Νομίζω ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας, εάν θέλουμε πραγματικά με όρους δικαιοσύνης και αλληλεγγύης να πούμε ότι όλοι θα ορθοποδήσουμε, ιδίως στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνουν κάποιες υπερβάσεις τέτοιου τύπου, στα στενά όρια των συσσωρευμένων χρεών που οφείλονται στους κανόνες της πανδημίας.

Πως σχολιάζετε την κριτική που δέχεστε από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Είπαμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα, να σηκώσουμε τα μανίκια, να εμβολιαστούμε για να γυρίσουμε στην κανονική μας ζωή και σε μια κανονικότητα στην οικονομία, ας είχαμε και μια κανονική αντιπολίτευση. Πριν από λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι ο κ. Μητσοτάκης λαϊκίζει και κάνει εμπόριο ελπίδας και κορόιδευε τον κ. Κικίλια και τώρα πήγε κι έκανε εμβόλιο. Πάλι καλά που το έκανε, γιατί εάν δεν έκανε κι αυτό, θα έλεγα ότι όχι απλά δεν είναι «κανονική αντιπολίτευση», είναι «εγκληματική αντιπολίτευση». Η κανονική αντιπολίτευση σε περιπτώσεις όπως αυτή που περνούμε, που δεν έχει κόμματα ο κορωνοϊός, όπως και στα εθνικά θέματα, πρέπει να είναι κριτική μεν, αλλά δημιουργική, εμπεριστατωμένη και με προτάσεις και όχι αυτή η καταστροφολογία, η ισοπέδωση των πάντων και η μεμψιμοιρία. Δεν βρίσκουν τίποτα σωστό, απ΄ όσα κάνει η κυβέρνηση… Η κυβέρνηση έχει μοιράσει 27 δις ευρώ, κάποιος τα παίρνει αυτά τα χρήματα, δηλαδή όλα αυτά είναι λάθος;
Είμαι σίγουρη ότι ο κ. Μητσοτάκης θα «χτίσει» πάνω στην ελπίδα, που ήρθε το εμβόλιο και επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα, δεν είμαι καθόλου όμως σίγουρη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει κανονική, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Σε ένα άλλο θέμα και με αφορμή τη συνομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Τουρκίας για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των συνομιλιών, ποια είναι η δική σας άποψη;

Μέχρι τον Μάρτιο πιστεύω ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με τους Τούρκους. Εμείς στο Κοινοβούλιο ζητήσαμε ανοιχτά κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και σε επίπεδο εμπάργκο και σε επίπεδο εμπορικών κυρώσεων για να καταλάβει και να συνετιστεί ο Ερντογάν. Δυστυχώς το Συμβούλιο απεδείχθη άτολμο και ανεπαρκές να επιβληθεί στην Τουρκία και έβαλε έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο να επανεξετάσει τις σχέσεις μας. Νομίζω ότι μέχρι τότε και με δεδομένο ότι η Τουρκία εκτός από τα λόγια καμιά φορά, δεν έχει δείξει σημάδια, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός μας συνέπειας και συνέχειας στην αποκλιμάκωση των ενεργειών. Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Όταν η Τουρκία το πάρει απόφαση και συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και αποδεχτεί ότι θέλει να συζητήσει εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και αποδεχτεί και το συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο στην περίπτωση μας είναι μονοθεματικό, τότε μπορούμε να συζητάμε για διερευνητικές. Επί του παρόντος όχι.

Προχωρούν οι προσπάθειες ανάδειξης των προοπτικών και προκλήσεων που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη;

Στην χώρα μας είμασταν πολύ πίσω σε ότι αφορά θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μέσα στην πανδημία κάναμε τρομερά άλματα, από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βλέπετε πόσες υπηρεσίες υπάρχουν για τους πολίτες, ακόμη και ο εμβολιασμός γίνεται με έναν προγραμματισμό μέσω αλγορίθμων, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, βοηθά αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός την κυβέρνηση για να κάνει Lockdown πιο στοχευμένα.
Ήδη η Ελλάδα κάνει τεράστια βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία στην τεχνητή-ψηφιακή νοημοσύνη είναι να εξοικειωθούμε όλοι με το τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε δει χώρες όπως η Κίνα που χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για να αστυνομεύει τους πολίτες, για να τους βαθμολογεί εάν είναι πιστοί στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Γι’ αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε ως δημοκρατίες και κυρίως στην Ευρώπη σε εγρήγορση, έτσι ώστε η τεχνολογία να υπηρετεί εμάς, τους ανθρώπους με βάση τις δημοκρατικές αρχές και αξίες και όχι να γίνεται εργαλείο στα χέρια αυταρχικών καθεστώτων , που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να μας καταπιέσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.