Άννα Πετσιάβα: Θα αντιδράσουμε δυναμικά για να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσείο

Συγκλονισμένοι οι Μικρασιάτες της Ν. Ιωνίας από την απόφαση Ερντογάν

Η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος την Αγία Σοφία έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, αλλά και στους απανταχού Έλληνες και όχι μόνο. Η κ. Άννα Πετσιάβα, πρόεδρος της Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας “Ίωνες” μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας πως όλοι οι Μικρασιάτες είναι συγκλονισμένοι, καθώς η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της ορθοδοξίας, ενώ τόνισε πως τόσο ο Σύλλογος όσο και η Ομοσπονδία των Μικρασιατών θα αντιδράσουν σθεναρά και με όλες τις δυνάμεις, για να ανατραπεί η απόφαση αυτή.

Συγκλονισμένη και σοκαρισμένη δήλωσε από την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κ. Άννα Πετσιάβα, πρόεδρος της Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας “Ίωνες” τονίζοντας πως για τους Μικρασιάτες η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής καθώς και της πνευματικής ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε το ιστορικό και πνευματικό κτήριο ως θεμέλιο λίθος του γένους.
“Ο Ερντογάν για μικροπολιτικούς λόγους με την απόφαση αυτή θέλει να σταθεροποιήσει την ύπαρξή του κι έκανε αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι και η Δύση, γιατί το Βυζάντιο μετέφερε τον πολιτισμό στη Δύση. Αυτό που πάει να κάνει ο Ερντογάν είναι μία πολιτιστική ύβρις. Η UNESCO ενέταξε την Αγία Σοφία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ούτε αυτό δεν σεβάστηκε ο κ. Ερντογάν;”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Πετσιάβα.
Η ίδια σημείωσε πως οι Μικρασιάτες της Ν. Ιωνίας με την Εστία έχουν ταξιδέψει πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη για να θαυμάσουν την Αγία Σοφία, καθώς εκτός από αρχιτεκτονικής πλευράς αποτελεί κι ένα θαύμα της ορθοδοξίας, με υπέροχα ψηφιδωτά, εικόνες που κουβαλούν ακόμη τις μνήμες της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει θλίψη και απογοήτευση στους Μικρασιάτες και της περιοχής μας, καθώς είπε η κ. Πετσιάβα με συγκίνηση “είναι σαν να φεύγει κάτι από τη συνείδησή μας”.

Αναμένονται αντιδράσεις
Η απόφαση αυτή Ερντογάν επιφέρει ήδη αντιδράσεις από τους Έλληνες και όχι μόνο. Ήδη, η κ. Πετσιάβα επεσήμανε πως οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι μέσα από την Ομοσπονδία τους θα δραστηριοποιηθούν και θα αντιδράσουν έντονα, καθώς δεν μπορούν να επιτρέψουν να συμβεί αυτή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας.

“Εδώ ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 είχε υπογράψει προεδρικό διάταγμα που αποφάσιζε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο γιατί ήθελε να κάνει κοσμικό το κράτος και να το εξευρωπαΐσει. Ο Ερντογάν εκπροσωπεί μία μερίδα Τούρκων, ο Κεμάλ μία άλλη κι αυτοί βρίσκονται σε αντιπαλότητα”, ανέφερε η κ. Πετσιάβα, η οποία τόνισε πως θα πρέπει να αντιδράσεις όλα τα κράτη και όλοι οι ηγέτες.
Βέβαια, συμπλήρωσε πως υπάρχουν αντιδράσεις και εντός Τουρκίας με τον γνωστό Τούρκο νομπελίστα Ορχάν Παμούν να δηλώνει συγκλονισμένος με το γεγονός και να τονίζει ότι “η κίνηση της Άγκυρας μας αφαίρεσε την περηφάνια που είχαμε να είμαστε μέρος ενός κοσμικού κράτους”. Από την πλευρά της η κ. Πετσιάβα επεσήμανε πως τα λόγια αυτά δεν είναι τυχαία και υπάρχουν μορφωμένοι και πνευματικοί άνθρωποι στην Τουρκία, που δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση.
“Θα είμαστε στις επάλξεις και θα προσπαθήσουμε να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσείο. Είναι έμβλημα, σύμβολο και ανεκτίμητης αξίας”, κατέληξε η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.