Άνοιξαν οι μισές επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία

Κλειστές το 40-50%, καθώς δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες

Με …φόρα ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία, οι οποίες λειτούργησαν τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα, μετά από λουκέτο έξι μηνών. Όπως επεσήμανε μιλώντας στο magnesianews.gr ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης του νομού κ. Στέφανος Στεφάνου, η εστίαση ξεκίνησε ωραία για όσους μπόρεσαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, με τις αργίες των ημερών, αλλά και την καλοκαιρία να βοηθούν πολύ. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στο 40-50% των καταστημάτων εκείνων, που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να είναι κλειστά πάνω από έναν χρόνο. Παράλληλα, ορισμένα καταστήματα έβαλαν ήδη λουκέτο, καθώς η πανδημία τους… αποτελείωσε.
Γέμισαν οι καφετέριες τη Δεύτερη Ημέρα του Πάσχα αλλά και την επόμενη που γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά, μιας και ήταν πολύς ο κόσμος που επισκέφθηκε τα καταστήματα εστίασης κυρίως στο κέντρο του Βόλου, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφάνου καλά λειτούργησαν και οι επιχειρήσεις σε παραθαλάσσιους προορισμούς, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που εξαιτίας του καλού καιρού έκαναν μικρές εξορμήσεις.
Αναμονή για το Σαββατοκύριακο
«Από την Τετάρτη, που ήταν η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα, η κίνηση έπεσε σχετικά και τώρα αναμένουμε το Σαββατοκύριακο, αλλά και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, για να μπορέσουν με τάξη και μέτρα να δουλέψουν κι αυτά τα μαγαζιά. Ο κόσμος κινήθηκε αυτές τις ημέρες και γενικά πήγε καλά. Όμως ένα 40-50% των επιχειρήσεων δεν μπόρεσαν να ανοίξουν, γιατί δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Παράλληλα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων που η πανδημία τις αποτελείωσε κι έβαλαν λουκέτο. Θα δούμε πως θα κυλήσει το επόμενο διάστημα κι ευελπιστούμε να μην δούμε άλλα λουκέτα σε καταστήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.
Και μπορεί πολλά καταστήματα εστίασης να δέχτηκαν μετά από καιρό πολύ κόσμο, όμως τα προβλήματα παραμένουν, με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών να σημειώνει πως θα πρέπει να συνεχίζουν να θεωρούνται πληττόμενες και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον, καθώς βλέπουν μία μείωση του τζίρου τους στο 50% κ αυτό γιατί το ωράριο λειτουργίας είναι μέχρι ένα τέταρτο πριν τις 11 το βράδυ, αλλά και ο χώρος έχει μειωθεί, καθώς χρησιμοποιείται μόνο ο εξωτερικός και τα τραπέζια είναι σε απόσταση.
Πέραν λοιπόν από το ενοίκιο του Μαίου που θα επιδοτηθεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύονται και οι λειτουργούσες επιχειρήσεις.
Ένα όμως μεγάλο θέμα που έχει προκύψει και αφορά σε πολλές κλειστές επιχειρήσεις είναι μία τροπολογία που κατατέθηκε τη Μ. Πέμπτη και λέει πως στις αναστολές του Μαΐου μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται 16 ώρες την εβδομάδα, ειδάλλως το κόστος το επωμίζεται ο εργοδότης.
«Πως με μια κλειστή επιχείρηση θα μπορέσει κάποιος να πληρώσει έναν εργαζόμενο και το ΙΚΑ του; Αυτή η τροπολογία αφορά πολύ λίγους εργαζόμενους και λίγες επιχειρήσεις και θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.