Αντιμέτωποι με το «τέρας» της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας λογιστές – φορολογούμενοι

Νέα αποχή από την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων στις 2 και 3 Ιουλίου

Τα κακώς κείμενα που προκύπτουν από το… «τέρας» της ηλεκτρονικής πλέον γραφειοκρατίας, με το οποίο είναι αντιμέτωποι λογιστές και φορολογούμενοι και έχουν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία όλων, ανέδειξε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας.
Όπως είπε, το πρόβλημα είναι η Ελληνική γραφειοκρατία γενικότερα και οι άνθρωποι που σχεδιάζουν κάτι, έχοντας στο μυαλό τους, πως θα κάνουν το …καρμπόν οθόνη και ενώ γνωρίζουν ότι πριν μερικά χρόνια η φορολογική δήλωση ήταν ένα δίφυλλο τέσσερις σελίδες, σήμερα είναι ίσως και 10 σελίδες. «Προσθέτουν πράγματα ανεξέλεγκτα, έχοντας στο νου τους, μόνο μια διάταξη που αναφέρει ότι για να είναι Συνταγματική δεν πρέπει να έχει κόστος για τον προϋπολογισμό, χωρίς να σκεφτούν αν έχει κόστος για αυτούς που θα την εφαρμόσουν και για την κοινωνία, ψυχικό, σωματικό και υγείας ή αν έχει κόστος, ακόμη και για το περιβάλλον με το χαρτί που απαιτείται για εκτυπώσεις», ανέφερε ο λογιστής.

Καμιά τεχνολογική εκπαίδευση

Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια από το κράτος να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό στη χρήση των ψηφιακών μέσων και της όποιας πλατφόρμας, με αποτέλεσμα ο κόσμος με το παραμικρό να απευθύνεται στους λογιστές και για ζητήματα που δεν είναι αρμοδιότητές τους.
Ο ίδιος είπε ότι οι υπηρεσίες του κράτους είναι ασυντόνιστες μεταξύ τους, βάζουν πάρα πολλές υποχρεώσεις στις ίδιες ημερομηνίες, που είναι φύση αδύνατον να προλάβει κανείς, ενώ οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι, αντί να ξεδιαλύνουν την κατάσταση μπερδεύουν περισσότερο, όπως για παράδειγμα το δώρο Πάσχα από το ΙΚΑ.
Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, τόνισε ότι υποχρέωση των επαγγελματιών και θέμα αξιοπρέπειας, είναι να δείξουν ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και για το λόγο αυτό θα απέχουν από τα καθήκοντά τους. Η Ομοσπονδία πρότεινε αποχή των οικονομολόγων λογιστών Πέμπτη και Παρασκευή 2 και 3 Ιουλίου, από την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι στη Μαγνησία έχει κατατεθεί περίπου το 50% των φορολογικών δηλώσεων και χαρακτήρισε αδύνατο μέχρι το τέλος Ιουλίου να υποβληθεί το σύνολο. Όπως είπε, αυτές που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα ήταν οι σχετικά πιο εύκολες και λιγότερο χρονοβόρες περιπτώσεις και αυτές που έπονται πάντα έχουν περισσότερες εκκρεμότητες και δυσκολίες και απαιτούν πιο πολύ χρόνο και θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να δοθεί παράταση.

Η εκ περιτροπής εργασία

Ο λογιστής ανέφερε, ότι τώρα ξεκινάει το πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας, που ονομάζεται «Συν-εργασία», με την έννοια ότι ο εργοδότης μπορεί με δική του πρωτοβουλία να μειώσει τις ώρες απασχόλησης του εργαζομένου για ένα διάστημα και τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει, να αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Αλ. Κεχαγιάς είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, τώρα θα φανούν τα αποτελέσματα του πρώτου 15νθημέρου και εκτίμησε ότι τον Ιούλιο θα αρχίσει να δουλεύει πιο πολύ, γιατί ήταν ένα ζήτημα για το οποίο οι λογιστές ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή και ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό σε εργαζόμενους και εργοδότες.
Αναφορικά με τα προβλήματα αποπληρωμών, τόνισε ότι τα περισσότερα έχουν εξοφληθεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα με το 45ήμερο, επειδή το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, δεν εφάρμοσε το νόμο και μετρούσε εντελώς αυθαίρετα την έναρξη των 45 ημερών και τη λήξη τους, οπότε πολύς κόσμος έχασε ημέρες από την επιδότηση, όταν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.