Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ στο Ράδιο ΕΝΑ: Στην Ελλάδα απ΄ τους υψηλότερους φόρους περιουσίας στην Ευρώπη

«Υπήρχαν περιπτώσεις μείωσης έως και 40% και περιπτώσεις που ο φόρος παρέμεινε ως έχει»

Στο 17% ανέρχεται η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ στη Μαγνησία, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η  Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΟΜΙΔΑ Μαγνησίας δικηγόρος, κ. Λία Κρατήρα, σημειώνοντας πως υπήρχαν περιπτώσεις που η μείωση έφτασε και το 35-40%, αλλά και περιπτώσεις που ο φόρος παρέμεινε σταθερός.

«Υπάρχει μία μέση μείωση στον ΕΝΦΙΑ γύρω στο 17% . Σ ΄άλλους συμπολίτες είναι μεγαλύτερη, φτάνει μέχρι και 35-40%, σε άλλους έχει παραμείνει ίδιος ο φόρος κι αυτό γιατί δεν μετράει μόνο η αντικειμενική τιμή του τετραγωνικού, αλλά μετρούν κι άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ακινήτων που κατέχει κάποιος και την αξία καθενός από αυτά και συνολικώς της περιουσίας. Γι ‘αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με τιμή ζώνης για τον καθέναν», εξήγησε η κ. Κρατήρα.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Μεγάλη επιβάρυνση σε ακίνητα που έχουν αξία»

Επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση σε ακίνητα που έχουν αξία, τα ίδια τα ακίνητα ως μονάδες 400.000 ευρώ και άνω. Επίσης επιβάρυνση μεγάλη υπάρχει σε αυτούς που είναι κατακερματισμένο το ακίνητο, δηλαδή ανήκει σε περισσότερα μέλη, κυρίως σε μέλη μιας οικογένειας ή μη. Στη Μαγνησία, σύμφωνα με την ίδια,  δεν υπάρχουν τέτοιες μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών γι’ αυτό δεν υπάρχουν σχετικά παράπονα.

Όπως τόνισε η κ. Κρατήρα, η  μεγάλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες παρατηρείται κυρίως στην Αθήνα, στο κέντρο, αλλά και  σε περιοχές της Αττικής, όπως η Γλυφάδα, το Χαλάνδρι, το Μοσχάτο, που είχαν αρχικά χαμηλές αντικειμενικές αξίες και τώρα αυξήθηκαν σημαντικότατα για να φτάσουν την εμπορική και σε κάποια νησιά, τουριστικά , καθώς και σε περιοχές που δεν ήταν στον αντικειμενικό προσδιορισμό και τώρα μπήκαν.

«Υπερφορολόγηση και δυσβάσταχτο βάρος»

Έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα μέλους της ΠΟΜΙΔΑ, με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας. Η αντικειμενική αξία ήταν 2450 ευρώ το τμ και πήγε 3850 ευρώ κι ο ιδιοκτήτης ενώ πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 527 ευρώ, φέτος πρέπει να πληρώσει 4213 ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 800%.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μία υπερφορολόγηση και ένα δυσβάσταχτο βάρος και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ένα ή περισσότερα από τα χαρακτηριστικά,  δηλαδή να υπερβαίνει συνολικά η περιουσία του φορολογούμενου τα 500.000 ευρώ, να βρίσκεται σε μέρη όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, αλλά και να υπερβαίνει το κάθε δικαίωμα  τα 400.000 ευρώ. Δεν φορολογείται ένας που έχει δέκα διαμερίσματα συνολικής αξίας 400.000 ευρώ,  όσο ένας που έχει ένα ακίνητο αξίας 400.000 ευρώ καθώς θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα», ανέλυσε η αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ ωστόσο βρίσκει ότι τα παραπάνω κριτήρια αντίκεινται σε κάποια άρθρα του Συντάγματος που λένε ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τις δυνάμεις τους και βασίζεται στο γεγονός  ότι δεν προκύπτει από κάπου ότι κάποιος έχει μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα, εάν έχει ένα ακίνητο τόσο μεγάλης αξίας,  σε σχέση με έναν που έχει δέκα μικρότερα ακίνητα ίσης αξίας. Παραβιάζει ακόμη, όπως σημειώνει η κ. Κρατήρα, το άρθρο 7 για την προστασία της οικογένειας γιατί εισάγει στοχευμένη βαρύτατη φορολόγηση σε περίπτωση οικογενειακής περιουσίας που γίνεται κάθε μέλος της εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης.

Να υπάρξει ελάφρυνση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ

Φυσικά πάγια διεκδίκηση της ΠΟΜΙΔΑ είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή έστω η σημαντικότερη ελάφρυνσή του. «Ακόμη και τώρα, έχουμε από τους υψηλότερους φόρους περιουσίας στην Ευρώπη συγκρίνοντας και με το βιοτικό μας επίπεδο. Γι’  αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ελαττωθεί το βάρος αυτό στην ακίνητη περιουσία, δεδομένων και όλων των άλλων φορολογιών που υπάρχουν στα μισθώματα κτλ, αλλά και όλων των παρεμβάσεων που υποχρεώνει η πολιτεία τον ιδιοκτήτη να κάνει στα ακίνητα , όπως τα πιστοποιητικά ενεργειακής κατάστασης κτλ.», τόνισε η κ. Κρατήρα.

Άρχισε το ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων

Αναφερόμενη τέλος στο ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στην περιοχή μας, η κ. Κρατήτα σημείωσε πως έχει αρχίσει η κινητικότητα και η εικόνα φαίνεται καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό φαίνεται και από τις πολλές νέες ανεγέρσεις οικημάτων και τις οικοδομικές εργασίες. Ωστόσο, η φόρα αυτή έχει φρεναριστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων που έχει επιφέρει με τις αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και στα υλικά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.