Αντώνης Ραλλάτος: «Απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να πριμοδοτούν την καύση σκουπιδιών όπως στην ΑΓΕΤ»

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΚΚΕ μίλησε για το περιβάλλον σε εκδήλωση στον Βόλο

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε την πριμοδότηση των κυβερνήσεων με σκοπό την καύση των σκουπιδιών σε εργοστάσια όπως η ΑΓΕΤ, ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κ.Ε. και μέλος της Κ.Ε.Ο.Ε. του ΚΚΕ, Αντώνης Ραλλάτος μιλώντας στο magnesianews.gr και στη σημερινή εκδήλωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ που έγινε στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της Πράσινης Καπιταλιστικής Ανάπτυξης». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η καύση σκουπιδιών είναι κερδοφόρα ως επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ σημείωσε ότι είναι μια πράξη που ακολουθούν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις των επιστημονικών φορέων για πρόκληση βλάβης στην υγεία των πολιτών της εκάστοτε περιοχής.
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, «Είναι φανερό ότι η λεγόμενη κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται και ως το νέο πρόσχημα για τη δικαιολόγηση κάθε καταστροφής. Η αντιμετώπισή της επιδιώκεται να γίνει μέσο της «πράσινης» μετάβασης και της «ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας», που αποτελεί τη νέα στρατηγική κερδοφόρα διέξοδο για το κεφάλαιο. Από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ μέχρι τα καμένα δάση και σπίτια του καλοκαιριού, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες τραγικές αποδείξεις ότι η «Πράσινη Ανάπτυξη» φέρνει μόνο μαύρο χρώμα στη ζωή και στην υγεία του λαού».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ραλλάτου στο magnesianews.gr:
«Η πράσινη μετάβαση η οποία είναι η στρατηγική διεθνώς του κεφαλαίου προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στα συσσωρευμένα κέρδη έχει βασική συνιστώσα την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα απορρίμματα έχει αποδειχτεί ότι είναι κερδοφόρα ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτή τη βάση προσαρμόζονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η υπάρχουσα και η προηγούμενη, προκειμένου να εξειδικεύσουν το πώς θα εκφραστεί στο ελληνικό επίπεδο η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει η καύση των απορριμμάτων και γι’ αυτή τη διαδικασία από το 1912 μέχρι και σήμερα υπάρχει μια εξέλιξη στο να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις προκειμένου εργοστάσια όπως η ΑΓΕΤ να μπορούν να καίνε σκουπίδια. Τα απορρίμματα όμως, όπως έχουν πει διεθνείς επιστημονικοί φορείς είναι καρκινογόνα με πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων μιας πόλης. Είναι απαράδεκτο, παρά τις επιπτώσεις στη ζωή και στην υγεία του λαού, οι κυβερνήσεις να πριμοδοτούν ουσιαστικά την καύση των σκουπιδιών. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι τέτοιες που θα γίνονται ακόμα και εισαγωγές απορριμμάτων προκειμένου να καούν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, αλλά και αλλού».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.