Ανυποχώρητη η ΑΑΔΕ για τα «μπιλιετάκια» της εφορίας σε Βολιώτες

«Θα εξαντλήσω κάθε θεσμικό μέσο άσκησης πίεσης» απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μεϊκόπουλος

Καμία πρωτοβουλία δεν φαίνεται πως θα λάβει το Υπουργείο Οικονομικών για την εύρεση λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει στη Μαγνησία, με τα “μπιλιετάκια” που στάλθηκαν 19 χρόνια μετά σε εκατοντάδες πολίτες, ζητώντας τους τέλη ταξινόμησης για ΙΧ που αγόρασαν το από το 1999 έως το 2001! Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας να δοθεί μία λύση. Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που απάντησε στο Βουλευτή, υποστηρίζει πως εφόσον διαπιστώνεται απώλεια εσόδων, τότε το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμά του για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Οκτωβρίου είχε θέσει το εν λόγω θέμα με ερώτησή του στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πολίτες της Μαγνησίας, οι οποίοι 19 χρόνια μετά, έλαβαν από την εφορία ειδοποιήσεις, πως πρέπει να καταβάλλουν τέλη ταξινόμησης για ΙΧ που είχαν αγοράσει από το 1999 έως το 2001 και μάλιστα τότε είχαν τακτοποιήσει κάθε οφειλή.
Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε σήμερα στον κ. Μεϊκόπουλο επισυνάπτοντας τη σχετική απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Η απάντηση δείχνει πως το Δημόσιο δεν κάνει …βήμα πίσω στις διεκδικήσεις του.
Ειδικότερα, η απάντηση της ΑΑΔΕ είναι η εξής: “Ως προς την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή οφειλομένων τελών χορήγησης αδείας και τελών μεταβίβασης, επειδή στις φορολογικές διατάξεις δεν προβλέπεται ρητά χρόνος παραγραφής, η αξίωση του Δημοσίου για την επιβολή τους υπόκειται στην εικοσαετή παραγραφή του άρθρου 249 του Αστικού Κώδικα.
Στην περίπτωση που διαπιστώνεται απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, που στοιχειοθετείται κατόπιν διενέργειας φορολογικού ελέγχου και με την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, μετά την άσκηση αυτεπάγγελτων διώξεων, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων του”.
Λαμβάνοντας σήμερα ο κ. Μεϊκόπουλος την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στη παρακάτω δήλωση: “Το Υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνει θέση, δεν αναλαμβάνει πολιτική πρωτοβουλία για τη επίλυση του ζητήματος προς όφελος των ιδιοκτητών ΙΧ του Νομού Μαγνησίας και φαίνεται απλώς να υιοθετεί τη απάντηση της ΑΑΔΕ που δηλώνει ανυποχώρητη στην αξίωση του Δημοσίου.
Καθώς ο αριθμός των ιδιοκτητών που λαμβάνουν ειδοποιητήρια διαρκώς αυξάνεται και το αδιέξοδο παραμένει, στέκομαι δίπλα στους ιδιοκτήτες ΙΧ και θα εξαντλήσω κάθε θεσμικό μέσο άσκησης πίεσης”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.