Απ. Νάνος: «Εξαγοράζει συνειδήσεις η Δημοτική Αρχή Βόλου»

Για επιχορηγήσεις 490.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για Συλλόγους και Σωματεία

Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου με το ποσό των 490.000 Ευρώ που προϋπολόγισε για το 2018 να δοθούν σε Εκκλησιαστικούς Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία εξαγοράζει συνειδήσεις, ενόψει και των εκλογών, κατήγγειλε στο ¨Ράδιο Ένα 102,5¨ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Νάνος.
Όπως είπε, τα χρήματα αυτά είναι καθαρά θέμα ρουσφετιού διότι πλησιάζουμε στις εκλογές το επόμενο διάστημα και η Δημοτική Αρχή θέλει να έχει καλές σχέσεις, με όσο γίνεται περισσότερους.
Η κυβέρνηση, τόνισε, άνοιξε τον κωδικό να μπορεί να δίνει η Δημοτική Αρχή (μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κωδικός και δεν μπορούσαν να δοθούν χρήματα σε σωματεία και συλλόγους) και η Δημοτική Αρχή το εκμεταλλεύεται.
«Υπάρχουν σήμερα Τοπικές Κοινότητες στο ορεινό Πήλιο που δεν παίρνουν ούτε Ευρώ και δεν προχωράνε τίποτα, παρά που εξελέγησαν μαζί με τη Δημοτική Αρχή, διότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές της για το νερό και άλλα ζητήματα των πολιτικών που εφαρμόζει», δήλωσε ο Αποστόλης Νάνος. Εκτίμησε δε ότι η Δημοτική Αρχή θα εξαγοράσει συνειδήσεις, αναγκάζοντας τους Συλλόγους να την ασπαστούν για να πάρουν μερικά χρήματα.
Στον προϋπολογισμό του 2018 στο Δήμο Βόλου, ο κωδικός 673 προβλέπει προαιρετικές εισφορές ΝΠΔΔ (Εκκλησιαστικούς Συλλόγους) ύψους 200.000 Ευρώ, επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία 200.000 Ευρώ και επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία ύψους 90.000 Ευρώ.
Για να δοθεί επιχορήγηση σε κάποιο Σύλλογο ή Σωματείο θα πρέπει να κατατεθούν τα έγγραφα που θα ζητηθούν και η κάθε περίπτωση χρηματοδότησης θα περνά από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πολιτικές της κεντρικής εξουσίας
Για όσα συμβαίνουν στην πόλη (Καραμπατζάκη, SRF) και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Απ. Νάνος δήλωσε ότι η επιλογή του λαού είναι συγκριμένη, αλλά εφαρμόζονται από τη Δημοτική Αρχή πολιτικές που είναι ταυτόσημες με την κεντρική πολιτική εξουσία.
Έχουν σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση των Δήμων, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί των Δήμων να είναι ταυτισμένοι με αυτές τις πολιτικές.
Σύμφωνα με τον Απ. Νάνο, στο μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, μπαίνει πλαφόν στη χρηματοδότηση των Δήμων μέχρι 3,4 δις Ευρώ, ενώ παραγράφονται οι οφειλές του κράτους προς τους Δήμους. Οι περικοπές για τη ΣΑΤΑ, που αφορά στα έργα είναι πάνω από 60% ενώ περικοπή υπάρχει και στους ΚΑΠ, με αποτέλεσμα η λειτουργία των Δήμων να στηρίζεται στους ιδίους πόρους, μέσα από μεγαλύτερη φορολόγηση, παλιές οφειλές και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου φαίνεται αυξημένος, αλλά η αύξηση προέρχεται από τους ιδίους πόρους (δηλαδή φόρους των δημοτών) και όχι από την κρατική χρηματοδότηση.

«Ψηφίστε, τελειώστε, φύγετε»
«Είναι γνώρισμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής… Αν τολμήσει κάποιος να μιλήσει, πετάγεται ο Μπέος από κάτω και του λέει να μη μιλάει γιατί δεν χρειάζεται», τόνισε ο Απ. Νάνος που πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. λειτουργεί «ψηφίστε, τελειώστε και φύγετε, εμείς αποφασίζουμε, κανένας διάλογος και κουβέντα».
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ είπε ότι αυτό φαίνεται από τις συνεδριάσεις για την Καραμπατζάκη και την καύση των σκουπιδιών, όπου επικρατεί η λογική «μας ψήφισε ο λαός και θα εφαρμόσουμε το έργο μας». Ο ίδιος είπε ότι όταν ζητούσαν την ψήφο των πολιτών στο προεκλογικό πρόγραμμα δεν υπήρχε Καραμπατζάκη, ούτε καύση σκουπιδιών, για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει και σήμερα παίρνουν αποφάσεις σε βάρος των δημοτών και των λαϊκών στρωμάτων.
Η ΛΑΣ, τόνισε ο Απ. Νάνος διαφωνεί με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και το έχει καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο και με συνεχείς ανακοινώσεις. «Οι ίδιοι αυτοενημερώνονται, οι ίδιοι αποφασίζουν και οι ίδιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές και με συκοφαντία κατά των κατοίκων στην περίπτωση της Καραμπατζάκη», δήλωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.