Απ. Οντόπουλος: «Όλες οι κυβερνήσεις έμειναν σε εξαγγελίες-Δύσκολη η κατάσταση στην αγορά»

Σημειώνοντας ότι πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός προγραμμάτων στήριξης

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστόλης Οντόπουλος, σχολιάζοντας αρχικά την κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη και υπογραμμίζοντας ότι όλες οι δεσμεύσεις έμειναν στις εξαγγελίες.
«Όλα αυτά, έχουν μείνει στα λόγια στα 11 χρόνια της κρίσης και πραγματικά καμία κυβέρνηση τώρα δεν έχει κάνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Μετά τη δεκαετή κρίση με τα μνημόνια και όλα όσα έχει τραβήξει η μικρή επιχείρηση, έρχεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα και η κρίση του κορωνοϊού που μας πήγε πολύ πίσω. Με αυτά που βιώνουμε ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα και ό,τι ακολουθήσει, η κατάσταση της οικονομικής κρίσης θα φαίνεται παραδεισένια» ανέφερε ο κ. Οντόπουλος, κάνοντας λόγο για αρνητικό κλίμα στην αγορά με πολύ χαμηλά ταμεία και ανάλογη επισκεψιμότητα.
Συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλαπλάσια στην εστίαση και στον τουρισμό σε σχέση με το εμπόριο, αλλά από εδώ και πέρα η κατάσταση αυτή περνά και στο εμπόριο, ο πρόεδρος του ΕΣΒ εξέφρασε την ελπίδα για διάψευση των αρνητικών προβλέψεων, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν επιτρέπουν την απόλυτη αισιοδοξία.

«Όσα επιδόματα και να δοθούν, δεν φτάνουν»

Η πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο για 24 δις ευρώ που έπεσαν στην αγορά, ωστόσο ο κ. Οντόπουλος υπογραμμίζει ότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δεν υπάρχουν οι συνθήκες για βελτίωση της κατάστασης, καθώς και ότι τα προγράμματα που υλοποιούνται αποκλείουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Όσα επιδόματα και να δοθούν, δεν φτάνουν αν δεν γίνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Εκεί θα μιλούσαμε διαφορετικά. Οποιαδήποτε φοροελάφρυνση ή μείωση στη φορολογία είναι παροδική γιατί δεν υπάρχει η βάση της εργασίας» σημείωσε, για να σταθεί στην απουσία κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας, για μείωση της φορολογίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι συνολικά, αλλά και για απουσία μέτρων όπως είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επιχειρήσεων. Ειδικά για τα μέτρα που ίσχυσαν, υπογράμμισε ότι στις επιστρεπτέες προκαταβολές από τη μία υπήρξαν πολλοί αποκλεισμοί σε πρώτη φάση και από εκεί και πέρα τα ποσά που δόθηκαν ήταν μικρά. Ειδικότερα για το πρόγραμμα «Ανάσα» τόνισε ότι τα κριτήρια ήταν αντιγραφή αυτών του προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν βρίσκουν εφαρμογή στη Θεσσαλία, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία. «Πάλι θα λάβουν την επιχορήγηση συγκεκριμένες επιχειρήσεις με πολύ προσωπικό και με μεγαλύτερους τζίρους. Δεν έχω ακούσει κάποια μικρή επιχείρηση να έχει πάνω από 30, ενώ ακούγεται ότι επιχειρήσεις με λιγότερο από 50 δεν θα πάρουν την ενίσχυση. Θα ήταν καλύτερα να δίνονταν μικρά ποσά σε περισσότερες επιχειρήσεις» σχολίασε ο κ. Οντόπουλος.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΒ σχολιάζει και τη ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που κατέχει πλέον το 30% της αγοράς. «Όσοι έμποροι δεν ακολουθήσουν αυτήν την τάση δεν θα αντέξουν. Προχωρούν κάποιοι σε τέτοιες κινήσεις αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Θα υπάρξουν πάντως προγράμματα δημιουργίας eshop και δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο όπως έγινε την προηγούμενη φορά» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.