Απ. Πιστόλας: «Μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες και στην πρώτη κάλπη»

«Πιθανή η συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ» σύμφωνα με τον σύμβουλο στρατηγικής που μίλησε στο Ράδιο Ένα

Περίεργες … χαρακτήρισε τις επερχόμενες εθνικές εκλογές ο κ. Απόστολος Πιστόλας, σύμβουλος στρατηγικής και ιδρυτής της εταιρείας “Mastermind Analytics” και πρώην σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ουαλίας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, καθώς θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αναφερόμενος ο κ. Πιστόλας στα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν εξαίρεσε συνεργασίες από την πρώτη κιόλας κάλπη, ενώ έκανε λόγο για μια πιθανή συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα, που κατέχει διδακτορικό στη συμπεριφορά ψηφοφόρων, είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε σε προεκλογική τροχιά και μάλιστα σε αυτή την τροχιά βρισκόμαστε εδώ και μήνες. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές περίεργες σε σχέση με άλλες, γιατί έχουν ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής .
«Εάν ήταν κανονικά απλή αναλογική και θα συνεχιζόταν με απλή αναλογική, βοηθά την ψήφο ιδεολογίας. Η απλή αναλογική δεν ευνοεί την ψήφο σε ένα κόμμα , το οποίο το ψηφίζεις για να κυβερνήσει μόνο, αλλά σε ένα κόμμα το οποίο είναι κοντά σε σένα. Αυτό αναιρείται εάν στις δεύτερες εκλογές, έχεις ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο έχει το bonus των εδρών», σημείωσε ο ίδιος.


Σημαντική η πρώτη κάλπη και οι ενδεχόμενες συνεργασίες

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να δούμε, γιατί πολλοί μιλάνε για διπλές εκλογές, είναι η πρώτη κάλπη και το σκεπτικό με το οποίο θα πάνε σε αυτή οι ψηφοφόροι, σημείωσε ο κ. Πιστόλας.
Όπως εξήγησε, το πιο πιθανό είναι να πάνε οι περισσότεροι με βάση το θέμα της οικονομίας, αλλά πηγαίνοντας με βάση την οικονομία θα πάνε σε μια ψήφο συναισθήματος ενάντια στην κυβέρνηση γιατί δεν τα βγάζουν πέρα και δεν πετυχαίνουν και θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για μέτρα που δεν έχουν πετύχει ή θα πάνε με ένα σκεπτικό ικανότητας, δηλαδή ότι αυτός ο Πρωθυπουργός είναι πιο ικανός από τον υποψήφιο αντικαταστάτη του, οπότε θα συνεχίσω να τον ψηφίζω ή θα τον ψηφίσω για πρώτη φορά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να κάνει το πρώτο κι επειδή δεν του βγήκε έχει πατήσει σε ένα άλλο θέμα κι έχει πάει στη Δικαιοσύνη και η ΝΔ προσπαθεί να κάνει το δεύτερο να παίξει πάνω στην ικανότητα. Προς το παρόν φαίνεται να βγαίνει στη ΝΔ γι’ αυτό και έχει αλλάξει θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο οποίο πατάει», σχολίασε ο ίδιος.
Συνέχισε λέγοντας ότι από την πρώτη κάλπη σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσουν τα ποσοστά της ΝΔ και πόσο κοντά θα είναι σε μια πιθανή αυτοδυναμία.

«Θα είναι άλλο το αφήγημα της Ν.Δ., εάν το ποσοστό της είναι κάτω από 30%»
«Θα είναι άλλο το αφήγημα της ΝΔ, εάν το ποσοστό της είναι κάτω από 30% κι άλλο εάν είναι 33-34%. Θα πρέπει να δούμε και τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γιατί εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με ένα αφήγημα της πρώτης Κυριακής να κάνουμε προοδευτική κυβέρνηση. Εάν δεν βγει αυτό το αφήγημα κι έχει μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ με ποιο αφήγημα θα πάει στις δεύτερες εκλογές; Εφόσον έρθει η πρώτη κάλπη και δούμε τα αποτελέσματα μετά θα πρέπει να μιλάμε για τη δεύτερη και για πιθανότητα συνεργασιών στη δεύτερη και για πιθανότητα αυτοδυναμίας στη δεύτερη. Είναι πολύ νωρίς ακόμα», επεσήμανε ο κ. Πιστόλας.
Παρόλα αυτά αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες και μάλιστα από την πρώτη κιόλας κάλπη.

«Το εάν ευνοούνται οι συνεργασίες θα μας το δείξουν τα αποτελέσματα»
Τόνισε πως ανάλογα με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα, τότε μπορεί να υπάρξουν οι συνεργασίες και έδωσε το παράδειγμα η ΝΔ να μην είναι κοντά σε αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ να μην θέλει να ακολουθήσει η δεύτερη κάλπη.
«Εάν η ΝΔ δεν είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, είναι για παράδειγμα 4-5 μονάδες μακριά και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολύ μεγάλη, τότε ενδεχομένως να παρθεί η απόφαση ας χάσουν τις 50 έδρες Bonus και να κάνουν μία συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, γιατί και το ΠΑΣΟΚ έχει μια λογική που λέει ότι στην πρώτη Κυριακή πρέπει να ζητήσει συγκυβέρνηση γιατί μετά στη δεύτερη θα πιεστεί. Το εάν ευνοούνται οι συνεργασίες θα μας το δείξουν τα αποτελέσματα. Το 2015 οι περισσότεροι θεωρούσαν μία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ως κάτι απίθανο. Όμως πατώντας σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έγινε μία συγκυβέρνηση που κράτησε για 4 χρόνια. Εάν δεν βγει αυτόνομη κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα έχουμε συγκυβέρνηση, τώρα εάν θα είναι δύο κομμάτων, θα είναι με το ΠΑΣΟΚ, με κόμμα από τα δεξιά και οι τρεις μαζί, δεν μπορούμε να το ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόλας.

«Κόκκινο πανί» για δεξιούς, συντηρητικούς και φιλελεύθερους του κέντρου ο Αλ. Τσίπρας
Αναλύοντας την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων ο κ. Πιστόλας σημείωσε ότι για πολλούς ψηφοφόρους, ακόμη και δυσαρεστημένους της ΝΔ, που βρίσκονται στο συντηρητικό κομμάτι της βάσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως μοναδική τους εναλλακτική για να κυβερνήσει, κυβερνητική εναλλακτική.
«Το αντίθετό του, αυτός που θέλει να τον αντικαταστήσει είναι «κόκκινο πανί» γι’ αυτούς και είναι κόκκινο πανί και για αρκετούς φιλελεύθερους του κέντρου και για πολλούς δεξιούς. Οπότε παρά τις όποιες μεγάλες αντιδράσεις πιστεύω ότι στο τέλος οι περισσότεροι από αυτούς θα ψηφίσουν πάλι ΝΔ. Μπορεί να ψηφίσουν βρίζοντας, μπορεί να ψηφίσουν μην δίνοντας ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος, αλλά θεωρώ ότι οι περισσότεροι θα ψηφίσουν πάλι ΝΔ γιατί ο Αλέξης Τσίπρας για πολλούς ειδικά συντηρητικούς, ειδικά στα εθνικά θέματα είναι κόκκινο πανί. Κι αυτό θα χαρακτηρίσει τις εκλογές, εφόσον φύγαμε από τον κίνδυνο για την κυβέρνηση να έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς δεν είχαμε δύσκολο χειμώνα στην Ελλάδα και βοήθησε σε αυτό και ο καιρός και οι κινήσεις της κυβέρνησης», υποστήριξε ο σύμβουλος στρατηγικής.

Η Κυβέρνηση παίρνει μεγάλο ρίσκο προσπαθώντας να βγάλει με νόμο, εκτός, κόμματα «τύπου Κασιδιάρη»
Αναφερόμενος στην τάση που υπάρχει και στην Ευρώπη για κόμματα ακραία και σχολιάζοντας την κατάσταση με το κόμμα Κασιδιάρη στην Ελλάδα ο κ. Πιστόλας, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των ποσοστών των αντισυμβατικών κομμάτων, του συντηρητικού χώρους της δεξιάς, με κάποια από αυτά να είναι ακραία σε 12 χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Πιστόλας ότι αυτό δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και το κύριο είναι η εναλλακτική κυβερνητική. «Εάν ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης η εναλλακτική, εάν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει μέσα σε αυτό τον χρόνο να πάρει τα ποσοστά που είχε αρχικά και να δημιουργήσει ένα ενδεχόμενο κυβερνητικής εναλλακτικής θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετικό εκλογικό σκηνικό», τόνισε.

Για το κόμμα Κασιδιάρη, ο αναλυτής ανέφερε ότι στις προηγούμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή είχε πάρει ποσοστό της τάξης του 2,93%, οπότε δεν μπορεί όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι να έφυγαν και να εξαφανίστηκαν, χαρακτήρισε όμως ρίσκο της κυβέρνησης την απόφασή της να θέσει εκτός με νόμο κόμματα τύπου Κασιδιάρη.
«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο προσπαθώντας να βγάλει εκτός με νόμο τέτοια κόμματα τύπου Κασιδιάρη καθώς τον υψώνει. Εκείνος έχει το σύστημα απέναντί του ως αντίπαλο και σπρώχνει χωρίς να το θέλει η κυβέρνηση την αντισυστημική ψήφο προς εκείνον. Ουσιαστικά θα τον ανεβάσει προσπαθώντας να τον ρίξει κι αυτός είναι ο φόβος μου, γιατί υπάρχει αντισυστημική και αντισυμβατική ψήφος, που μπορεί να πάει σε άλλα κόμματα, τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο μέσα σε ένα πολιτικό εκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα. Κόμματα σαν κι αυτά του Κασιδιάρη είναι τόσο ακραία που δεν μπορούν να παίξουν ρόλο γιατί δεν πρέπει να παίξουν ρόλο. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο αυτό που παίρνουν και το παίρνουν καθαρά εκλογικά, γιατί βλέπουν ότι είναι πιθανό να μπει στη Βουλή κι αν μπει στη Βουλή σίγουρα δεν θα έχουμε αυτοδυναμία. Είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόλας.

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένας δείκτης , δεν είναι … η γυάλινη σφαίρα που δείχνει το μέλλον

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Πιστόλας σχολίασε πως αποτελούν ένα δείκτη, δεν είναι όμως γυάλινες σφαίρες που δείχνουν το μέλλον, καθώς σχολίασε πως δεν είναι πολλοί εκείνοι που σηκώνουν το τηλέφωνο για μια δημοσκόπηση, ενώ τα αποτελέσματα σταθμίζονται πολύ με βάση την ηλικία, το φύλο, την προηγούμενη πολιτική τοποθέτηση.
«Εγώ κοιτάω πολύ περισσότερο το πως αισθάνονται, πως νιώθουν οι ψηφοφόροι και το τι πιστεύουν για την πορεία της χώρας. Είναι κάποιοι δείκτες, ερωτήσεις που μας δείχνουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας και εκεί μπορούμε να δούμε ακόμη κι αν λένε ότι θα ψηφίσουν ποιοι είναι οι επίφοβοι και πόσοι είναι οι επίφοβοι από κάθε κόμμα να φύγουν», σχολίασε ο ίδιος.
Συνέχισε δε, μιλώντας για το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι θα κυμανθεί περίπου στο 30-33%. «Και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γιατί υπάρχουν κι αυτοί που δεν ψηφίζουν και θα πάνε στο τέλος να ψηφίσουν ή πόσο μεγάλη θα είναι η αποχή. Είναι πολλές οι ερωτήσεις και βλέπουμε ότι εξαρτάται και πως γίνεται η ερώτηση για το είδος της απάντησης που θα ληφθεί. Είναι ένας δείκτης οι δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι η γυάλινη σφαίρα που θα μας δείξει το μέλλον», κατέληξε ο σύμβουλος στρατηγικής και ιδρυτής της εταιρείας «Mastermind Analytics».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.