Απ. Βανταράκης: Με την Όμικρον αναμένουμε να πιεστούν τα Επείγοντα των Νοσοκομείων

Τόνισε ο Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Πίεση θα δεχτεί το σύστημα υγείας με τη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολο Βανταράκη, όμως αυτή η πίεση θα φανεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, καθώς άνθρωποι με ελαφρά συμπτώματα, όπως φαίνεται πως δίνει η νέα μετάλλαξη, θα συρρέουν υπό τον φόβο για να εξεταστούν.
Ο κ. Βανταράκης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα νέα δεδομένα της πανδημίας που φέρνει μαζί της η μετάλλαξη Όμικρον τονίζοντας πως το βασικό μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί, είναι η μείωση του συγχρωτισμού και όχι ένα lockdown, καθώς ήδη υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

«Σημαντικό να γίνει μελέτη και να
αναλυθούν στοιχεία για τη νοσηρότητα»

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, πιθανώς δεν θα συνοδευτεί από βαριά συμπτώματα στην πλειοψηφία του πληθυσμού, όμως θα υπάρξουν άνθρωποι που θα κινδυνεύσουν. Ανέφερε πως μπορεί αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων να τρομάζει τον κόσμο, όμως υπογράμμισε, πως είναι σημαντικό να γίνει μελέτη και να αναλυθούν στοιχεία για τη νοσηρότητα, αλλά και τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία.
” Χρειάζεται πολύ έντονη μελέτη και ειδικά του εξωτερικού για να δούμε και τα μέτρα που θα ληφθούν και εάν θα πρέπει να τρομάξουμε και με ποιο τρόπο σε συγκεκριμένα κρούσματα”, είπε ο κ. Βανταράκης επισημαίνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα αλλάζουν κάθε δύο ή τρεις ημέρες, ενώ είναι γνωστό πως κινείται η νέα μετάλλαξη εδώ και δύο -τρεις εβδομάδες από την εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό.
Επεσήμανε πως ο αριθμός των κρουσμάτων έχει νόημα για το σύστημα υγείας και εάν τα πολλά κρούσματα μεταφραστούν σε πολλές νοσηλείες.
” Κατά τη γνώμη μου θα πιεστούν τα Επείγοντα στο κάθε Νοσοκομείο γιατί ο κόσμος χωρίς να έχει ιδιαίτερα συμπτώματα θα πηγαίνει τρομαγμένος, θα πιέσει τα ΤΕΠ και πάλι θα δεχτεί μία πίεση το σύστημα”, τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως “Το να έχω 20.000 κρούσματα μπορεί να ακούγεται πολύ σημαντικό αλλά μπορεί να μην είναι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι πόσες εισαγωγές έχουμε στα Επείγοντα, εάν έχουμε αυξημένες νοσηλείες. Εάν έχουμε αύξηση νοσηλειών στα παιδιά, που ακούγεται, πρέπει να δούμε γιατί υπάρχει αύξηση, γιατί υπάρχουν συμπτώματα ή γιατί οι γονείς φοβούνται και πηγαίνουν τα παιδιά στο Νοσοκομείο και γίνεται αυτή η αύξηση των νοσηλειών”;

«Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν είναι
ανοιχτά στην επιστημονική κοινότητα»

Μια ποιοτική αξιολόγηση των δεδομένων είναι, όπως είπε ο κ. Βανταράκης προαπαιτούμενο σε μια χώρα με περιορισμένο σύστημα υγείας, όπως η δική μας και άφησε αιχμές για τα στοιχεία τα οποία δεν δίνονται στους επιστήμονες, σημειώνοντας πως ακόμη και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν είναι ανοιχτά στην επιστημονική κοινότητα και υπάρχουν περιορισμένες δυνάμεις των επιστημόνων να τα μελετήσουν. Τόνισε δε, ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν σχέση με επιδημιολογία, έχουν σχέση με λοιμωξιολογία δηλαδή με κλινικά δεδομένα κι αυτό δημιουργεί δυσχέρεια στην αξιολόγηση των στοιχείων.
Σε ότι αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν ο Καθηγητής επεσήμανε ότι η Όμικρον απ’ όσο φαίνεται στην Ευρώπη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και ήπια συμπτώματα.
“Το βασικό μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί είναι η μείωση του συγχρωτισμού. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για μένα το lockdown γιατί υπάρχει πλήρης διασπορά στην κοινότητα θα είχε νόημα εάν δεν είχαμε διασπορά στην κοινότητα. Τώρα νόημα έχει η μείωση του συγχρωτισμού, η προστασία με τις μάσκες, ο εμβολιασμός”, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει στήριξη σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για να μην συρρέει ο κόσμος στα Επείγοντα, καθώς με όσα ακούγονται έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα και ο φόβος θα τους οδηγήσει με το παραμικρό σύμπτωμα στα ΤΕΠ.

“Να στηρίξουμε τον κόσμο στην κοινότητα. Αυτό μπορεί να είναι με ιδιώτες γιατρούς που θα μπουν στο καθήκον, με Κέντρα Υγείας για συμβουλές, επειδή η Όμικρον δεν ζητά νοσηλείες πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο να μην φοβηθεί, να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να φορά κανείς τη μάσκα του”, ανέφερε ο Καθηγητής.
Τέλος, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή με αυτή τη μετάλλαξη δεν είναι το πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι κινδυνεύουν εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι από μια ηλικία και πάνω.
“Εγώ θα εμβολιαζόμουν, όπως και εμβολιάστηκα, ειδικά εάν ήμουν άνω των 60 και δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά, γιατί είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα κάποιος να νοσήσει σοβαρά άνω των 60”, ανέφερε επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη ερώτημα εάν τα εμβόλια δρουν εναντίον της Όμικρον θα πρέπει ο εμβολιασμός να συνεχιστεί στον πληθυσμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.