Απίστευτη επιβάρυνση και ταλαιπωρία Βολιώτη!

Για 133,25 ευρώ που έλαβε ως επίδομα ασθενείας, θα πληρώσει πρόστιμο 216 ευρώ … στην εφορία!

Μια απίστευτη οικονομική επιβάρυνση, αλλά και ταλαιπωρία έχει υποστεί Βολιώτης, που για… 133,25 ευρώ που έλαβε ως επίδομα ασθενείας, το 2014, θα πληρώσει και …πρόστιμο 216 ευρώ στην εφορία! Ο λόγος; Η καθυστερημένη γνωστοποίηση του ΙΚΑ στο taxis, που είχε ως συνέπεια, να μην δηλωθεί το ποσό στη φορολογκή του 2015!

Συγκεκριμένα, συμπολίτης φορολογούμενος στις 21/6/2015 υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση για τα εισοδήματα του 2014 με βάση το μισθό που είχε αναρτηθεί στο taxis αλλά και όπως το βεβαίωνε το αναγκαίο έγγραφο του εργοδότη.

Σημειωτέον ότι δεν ήταν δυνατόν (και δεν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα), να υποβάλλεις φορολογική δήλωση στο taxis αν δεν συμπεριλάβεις όλα τα ποσά που υπάρχουν αναρτημένα στο taxis. Δηλαδή, δεν σου δίνεται η δυνατότητα να μειώσεις τα ποσά που υπάρχουν ήδη αναρτημένα. Αναγκαστικά υποβάλεις στο taxis και φορολογείσαι για ό,τι έχει σταλεί και σε αφορά, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποκρύψεις κανένα ποσό.

«Δεν υπήρχε κανένα άλλο ποσό»
Την ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης (21/6/2015) δεν υπήρχε κανένα άλλο πόσο αναρτημένο στο λογαριασμό του φορολογούμενου, από κανέναν άλλον οργανισμό, από κανέναν άλλον εργοδότη, που να δηλώνει ότι έλαβε κάποιο άλλο επιπλέον ποσό. Αν υπήρχε, υποχρεωτικά ο φορολογούμενος θα το συμπεριλάμβανε κατά την υποβολή της δήλωσης. Αυτό αποδεικνύει ότι ο φορολογούμενος την 21/6/2015 δεν είχε καμία δυνατότητα να αποκρύψει κανένα ποσό που είχε αναρτηθεί στο taxis.
Την ίδια ημέρα (21/6/15) εκδόθηκε το εκκαθαριστικό και πληρώθηκε φυσικά ο φόρος κατά τα προβλεπόμενα.

Το ΙΚΑ ενημέρωσε, «κατόπιν …εορτής»
μόνο το Τaxis και όχι το φορολογούμενο!

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (21/6/2015) το ΙΚΑ ενημέρωσε το taxis ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε λάβει το 2014 και ένα ποσό 133,25€ ως επίδομα ασθενείας.
Το ποσό αυτό το ΙΚΑ το κοινοποίησε στο taxis, ποτέ όμως δεν ενημέρωσε τον φορολογούμενο.
Σημειώνεται και πάλι, ότι η ανάρτηση αυτή του ποσού στο taxis από το ΙΚΑ έγινε μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της φορολογικής δήλωσης από το φορολογούμενο και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την εφορία, ούτε από το ΙΚΑ. Επιπλέον, το ποσό των 133,25€ που έλαβε από το ΙΚΑ, ήταν της τάξεως των 0,50% του συνολικού εισοδήματός του, πράγμα που επιπλέον αποδεικνύει ότι ο φορολογούμενος δεν ήταν λογικό να θέλει να αποκρύψει από την φορολογία ένα επιπλέον ποσό 133,25€ ίσο με το 0,50% του ετήσιου εισοδήματός του.

Ζητήθηκε απ΄το taxis να υποβάλλει
τροποποιητική δήλωση για το 2014

Ξαφνικά στις 30/10/2020 ενημερώνεται ο φορολογούμενος από το taxis με mail, ότι πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση για το 2014, διότι δεν συμπεριέλαβε κάποια ποσά στη φορολογική του δήλωση και δεν έχει φορολογηθεί για αυτά τα ποσά.
Επισημαίνεται, ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος την εποχή που ήρθε η ενημέρωση από το taxis (30/10/20) ήταν νοσηλευόμενος σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για κορωνοϊό.
Πριν λίγες ημέρες, η αρμόδια ΔΟΥ κοινοποίησε το νέο εκκαθαριστικό με τον επιπλέον φόρο 74,65€ (για τα 133,25€ του επιδόματος ασθένειας που έλαβε από το ΙΚΑ το 2014), συν 2,67 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης, συν 1,29 Ευρώ επιπλέον φόρο για τη σύζυγό του! Σύνολο δηλαδή καταλογισθέν ποσό 78,61€.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, φυσικά θα υπάρξουν και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής για 63 μήνες καθυστέρηση στην πληρωμή του φόρου που υπολογίζονται στα 45% περίπου, δηλαδή θα φτάσει το ποσό στα 114€ περίπου!
Ταυτόχρονα, παραλαμβάνει ο φορολογούμενος και πρόστιμο 100€ γιατί έστειλε στην εφορία εκπρόθεσμα τη δήλωση!
Μαζί με το πρόστιμο, επιβλήθηκε και χαρτόσημο (επί του προστίμου) 2,4%, οπότε το συνολικό ποσό του προστίμου ανέρχεται στα 102,40 ευρώ!
Συνολικά λοιπόν, επειδή το ΙΚΑ δεν ενημέρωσε έγκαιρα την αρμόδια υπηρεσία και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση από την πλευρά του φορολογούμενου, τα 133,25 ευρώ που πήρε ως επίδομα ασθενείας, θα του κοστίσουν 216 ευρώ … συν την ταλαιπωρία!

Σημαντικό ερώτημα

Αυτό που προκύπτει ως σημαντικό ερώτημα, απ΄τη συγκεκριμένη περίπτωση, που σίγουρα δεν είναι η μοναδική, είναι ότι και εκ μέρους του ΙΚΑ, σύμφωνα με τους νόμους ασφαλώς που ισχύουν, εφαρμόζονται υπερβολικά πρόστιμα, ακολουθώντας όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, την τακτική της ΑΑΔΕ.
Διερωτώνται ωστόσο, εάν είναι δυνατόν, χωρίς να φταίει ο φορολογούμενος να του επιβάλλεται χρηματική επιβάρυνση της τάξεως του 162% επειδή, έστω και αν υποτεθεί υπήρξε αμέλεια , δεν φορολογήθηκε για το μόλις 0,50% του ετήσιου εισοδήματός του;

Ηλ. Κουτσερής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.